Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ekonomka: Za úmrtí kvůli pančovanému chlastu mohou daně! Alkohol může i zdražit!

Autor: Ladislav Leimer - 
17. září 2012
15:57

Za úmrtí způsobené pančovaným chlastem může stát! Přehnaně zvyšoval daně na alkohol, lidé tak hledali levnější lihoviny, kde se dalo. Dostali se tak ke smrtící alternativě, pančovanému alkoholu, po jehož vypití zemřelo už 20 osob. Blesku to řekla ekonomka Markéta Šichtařová z Next Finance.

Spotřební daň tvoří více než třetinu konečné ceny, společně s DPH pak tvoří dokonce více jak polovinu ceny alkoholu. Podle Šichtařové tím stát zapříčinil, že spotřeba alkoholu klesla a lidé se začali poohlížet po levnějším chlastu z černého trhu. To zapříčinilo smrt už dvaceti osob. Ti, co měli větší štěstí, po vypití pančovaného chlastu „jen“ oslepli.

Za smrt může přehnané danění

„K této situaci došlo, protože stát zvyšoval daně a ceny alkoholu rostly. Do určitě míry za celou záležitost může přehnané zdanění. Alkohol přitom není jediná oblast, kde přehnané zdanění vede k černým praktikám. Týká se to i realit, zejména převádění nemovitostí. Obecně platí, že čím je daň vyšší, lidé pak omezují spotřebu,“ řekla Šichtařová.

Krátkodobá prohibice ekonomiku neohrozí

Že by ale prohibice výrazně ohrozila českou ekonomiku, si nemyslí. Tedy pokud bude trvat krátkodobě, v horizontu jednoho měsíce. „Já si myslím, že všechny katastrofické prognózy jsou v případě krátkodobé prohibice mylné,“ říká Šichtařová.

Většina lidí má doma zásoby, za které již státu zaplatila. Kdyby byla prohibice za měsíc zrušena, všichni poběží do obchodů a alkohol zase nakoupí. Tím okamžitě útrata stoupne a státu tím vynahradí ušlý zisk za období prohibice. „Z tohohle pohledu by státní rozpočet nepřišel o žádné peníze,“ dodala Šichtařová.

Po dlouhodobé prohibici se alkohol zdraží

V případě dlouhodobé prohibice by to ale byl problém. Stát by tím přicházel o miliony. Státní pokladna přichází podle náměstka ministra financí kvůli prohibici o 25 milionů korun denně.

Podle Šichtařové by navíc ještě stoupla spotřeba alkoholu z černého trhu. A legální alkohol by se mohl ještě zdražit. „Stát by se pak po zrušení dlouhodobé prohibice mohl uchýlit k nesmyslnému kroku, a to dalšímu zvýšení spotřební daně,“ uzavřela zkušená ekonomka.

e.44 ( 18. září 2012 14:47 )

To jsem zpočátku tvrdila taky. Ovšem to platilo pouze do doby, než bylo zjištěno, že závadný alkohol nepochází jenom z tržnic a dalších pochybných míst, ale že černý trh infiltroval i do kamenných obchodů a provozoven a obchodních řetězců.

sonyka ( 18. září 2012 14:42 )

to všechno tady i v médiích jsou bláboly,za úmrtí si mohou ti lidé sami,obzvláště když jsou varováni tolik dnů

e.44 ( 18. září 2012 13:48 )

Když už chceš někoho zavírat za černej trh s chlastem, měl bys začít Klausem, jelikož vznik tohoto trhu a jeho počáteční rozkvět, který ani další vlády nijak nebrzdily, patří právě do období vlády Klause 1992-1996.

sakra ( 18. září 2012 10:56 )

Kalouska okamžitě zavřít, protože alkohol není to jedinné co zavinil a ještě zaviní!!! Tento "chemik" spolu s nejhorším "premiérem" od dob Masaryka musí okamžitě v zájmu této republiky skončit, jsou pro náš stát smrtící kombinací!!!

lo2f ( 18. září 2012 02:36 )

Nejenom daně ale i tolerance k černému trhu. Jiní odborníci předpokládají že v důsledku korupční dohody padělatelů se státními úředníky (politiky, policií, kontrolory ...)

Zobrazit celou diskusi