Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prohibice v Česku: Policie už má dvacet obviněných osob

Autor: ČTK, mokk - 
16. září 2012
08:35

Policie už má dvacet obviněných a dalších deset podezřelých osob, které údajně mohou za otravy alkoholem. Kvůli nekvalitnímu pití je Česku už devatenáct obětí a pětatřicet otrávených, proto se Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo pro prohibici.

Podle policejního prezidenta Martina Červíčka nastal ve vyšetřování případu výrazný posun především ve Zlínském a Olomouckém, ale i v Moravskoslezském kraji. Dodal, že policie směřuje nejen k dealerům a prodejcům, ale i k osobám, které by se mohly podílet na dodávání surovin pro závadný alkohol a celou činnost by mohly organizovat.

"Rozhodně nelze mluvit o jediném zdroji a rozhodně nelze mluvit o tom, že bychom byli v nějaké konečné fázi vyšetřování," podotkl ale Červíček.
    

Podle náměstka ministra vnitra Jaroslava Hrušky policie za posledních 24 hodin provedla bezmála 30.000 kontrol v obchodech, stáncích, restauracích či barech. Hasiči za tu dobu udělali rozbory 47 vzorků. V některých lahvích, kde se metanol potvrdil, byla jeho povolená dávka překročena 26krát. Dalších 387 vzorků zajistili celníci. Výsledky štáb nesdělil.

 Heger zatím nedokázal říct, jak dlouho by mohl zákaz prodeje a nalévání tvrdého alkoholu platit. Nepokládá ale za pravděpodobné, že by byl zrušen v nejbližších dnech, protože otrávených stále ještě přibývá. Podle ministra krizový štáb nyní proto diskutuje o možnosti případného zmírnění nařízení.

 Podle Hegera je nyní v nemocnicích 35 lidí s otravou metylalkoholem. Za posledních 24 hodin skončil jeden člověk v Městské nemocnici v Ostravě, tři v Třinci, jeden v Přerově, jeden v Boskovicích a jeden v krajské pardubické nemocnici, upřesnil krizový štáb. Podle vedení pardubické nemocnice se ale podezření na otravu metanolem u pacienta nepotvrdilo. Na otravu metanolem zemřelo v zemi 19 lidí.


 

barbatus ( 16. září 2012 14:20 )

Přispějte Sandře Hermanové - nebo někomu jinému, kdo se za ni vydává - a klikněte na stránky, které propaguje. Honí kšefty, tak ať nemusí psát na každou stránku diskuze....

e.44 ( 16. září 2012 11:48 )

To je Heger vážně tak blbej, že mu nedochází, že otrávených přibývá právě kvůli prohibici?

jerryjerry78 ( 16. září 2012 11:27 )

Ti už ten falešnej chlast prodávají od nevidím..

01380138 ( 16. září 2012 09:53 )

nakonec se zjistí že to pančujou větnamci jako vše tady jim kvete pšenka,to že není chlast to neva hlavně pivko že je vláda to zvládne zase mají důvod vše zdražit

nekritik ( 16. září 2012 09:38 )

Tady nejde o to jestli se chlasta nebo ne,jestli lidi nemaji penize na chlast ano!Ted jde o to,že stát nedělal tolik roků nic,jen se o tom mluvilo.Ted je velký problém a ejhle.Všude velké kontroly policaitů,celníků a dalších složek.A hned na něco přišli.Jsou to asi malé ryby ale někoho mají,to jim stačí!!Prostě zas a znovu STAT selhal!!!Státu utíkají miliony z daní z pančovaného,ale to jim nevadí,zase ty ovce to doplatí a zas bude co rozkrást.Za pár dní aféra přejde a zas to bude při starém,vesele se bude pančovat dál a policie a celníci nebudou nic vidět

Zobrazit celou diskusi