Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi se ptají: Co budeme pít? Tento alkohol můžete, prodají vám ho!

Autor: Jindřích Bíč, shp - 
15. září 2012
21:32

Co budeme pít? To je jedna z otázek, kterou si Češi v těchto dnech pokládají. Odpověď je prostá. Pít se dá veškerý alkohol, jenž obsahuje méně než 20% ethanolu. Můžete se tak napít vermutu, vaječného likéru nebo ovocné vodky!

Ti, kteří si štamprli neodpustí, se budou muset spokojit například s panákem slabší vodky jako je Jelcin jablko (16,6%). Další nezávadnou skupinou alkoholu jsou některé druhy vermutů jako Cinzano Rosso (16%) či Martini Bianco (15%).  Další náhradou za tvrdý alkohol může být i vaječný likér Božkov (15%) nebo Baileys (17%).

Pivo

Největší žně ale nejspíš budou mít v těchto dnech prodejci piva a vína. „Tyto alkoholické nápoje, ani nemohou být pančovány,“ tvrdí ministr zdravotnictví Leoš Heger, takže tam žádné nebezpečí nehrozí. 

Hranice

Pak je tu ještě třetí skupina alkoholických nápojů, které mají tu smůlu, že jsou akorát na hranici. Podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví se smí prodávat alkohol od 20 %. Tzn., že ani nápoje s přesným obsahem 20% alkoholu se nesmí prodávat. Do této skupiny patří Becherovka lemond (20%), Zelená Božkov (20%) nebo Griotka Božkov (20%). Některé zelené s menším obsahem alkoholu však můžete! Výzvu, pojďme na panáka něčeho ostřejšího, v České republice nějakou dobu neuslyšíte.

kacota ( 16. září 2012 20:13 )

Ano z časti máte pravdu, ale keby takto každý rozmýšlal a staval na takejto "slobode" tak bude ten svet jako vypadat ?? Ja chcem svobodu na váš spôsob, tak "si dám co chci" - bez zábran zbalím suseda, sadnem si kam chcem, lahnem si kam chcem, vezmem si čo chcem, lebo "já to chci" !! Alebo myslíte len to "co chci" do čreva a do gágora ?? Ved nie je problém zohnat si čo hrdlo ráči. Dajte adresu, pošlem vám domácu slivovicu 56-tku, 40 ročnú, kolko len chcete..Ide o to, že teraz je situácia v ČR taká aká je, nemalo k nej dojst, malo sa jej zabránit, ano, ale ked už k nej došlo, tak to normálneho človeka nemôže vyviesť z miery, pretože zákaz tvrdého alkoholu nebude trvat večne, ani nestojí na ňom existencia človeka. To je môj názor aj druhých ako to tu čítam. Človek túži po tom, čo nemá, ved to poznáte, zrovna chcú všetci teraz panáka, aj ked inak nepijú, ale netreba to viac dramatizovat ako to je, rozhodne neni nemocný ten, čo by mu alkohol nechýbal vôbec. My tu máme už 10 rokov trojlitrovú fínsku vodku tuším ešte od svadby a dvojlitrovú becherovku takisto. Asi to ani do smrti nevypijeme, ale stavím sa, že len čo by nastala nejaká podobná situácia u nás, tak tá flaša padne

e.44 ( 16. září 2012 17:00 )

Tak každý asi vidíme selský rozum kapku jinak. S tím nic neudělám. Jinak mě skutečně udivuje jak hluboko jsi kles. Už ti nestačí jenom rejpat, už se uchyluješ přímo k vyloženému lhaní. Nevím o nikom tady na diskusi, kdo by se mnou nechtěl diskutovat. Spíš naopak. Většinou, když mám čas, tak si tu se spoustou lidí dobře pokecám, občas se i něco užitečného dozvím nebo přiučím. A ta tvoje rádoby svatá trpělivost je jenom převlečená potřeba do někoho rejpat.

e.44 ( 16. září 2012 15:16 )

Dej mi nějaký rozumný argument, že nemám pravdu a já to přiznám. A nevyjadřuj se za ostatní. Moje diskuse s ostatními většinou končí proto, že už jsme k dané věci napsali vše, ne nějakým kuš místo argumentu.

e.44 ( 16. září 2012 14:48 )

Je to rejpavost, nemám si co přiznávat. Prostě jsem hned nenapsala podrobnosti, jelikož mě nenapadlo, že se stanu obětí tvojí rejpavosti. Nepopírám, že v Německu mají kvalitní pití, ale medovinu lepší a kvalitnější než tady od toho včelaře neseženeš nikde. Má patentovanou recepturu, mnohaletou tradici, je jediný, co dokáže vyrobit medovinu nad 16% bez přidaného akoholu. Vyrábí pouze v omezeném množství z vlastních zásob medu a ke keždé várce má jakostní certifikát, který bez přímé kontroly nikdo nezíská. O nekvalitních potravinách ví snad každý, ale každý má na výběr. Já si tedy rozhodně vybírám. Navíc k podobnému opatření jako je prohibice, na konkrétní druh potravin nemůže nikdy dojít. Nekvalitní potraviny nikdo nezakáže. Zakázány by mohli být pouze potraviny přímo ohrožující život. Ty se sice mohou vyskytnout, ale jsou dohledatelné, na rozdíl od alkoholu, u kterého dohledatelnost zhoršuje (nikoli úplně neznemožňuje) černý trh a falšování ochranných prvků, k čemuž u potravin nedochází. Jak i odborníci přiznávají, nebýt černého trhu, nikdy by k situaci vedoucí k prohibici, tedy ani k samotné prohibici, nedošlo.

e.44 ( 16. září 2012 14:05 )

Vážně si dej frťana a přestaň plácat jedovatý blbosti. Já ti těch pět lahví vážně ráda prodám. Za kupní cenu 180,- + poštovný. Takovou mňamku jsi tutově ještě nepil. A dál:Za prvé jsem jasně psala, že to nebylo jenom pro mě (za týden máme slezinu a tam minimálně tři lahve prasknou, tedy pokud nepůjdeme ke kamarádovi do soukromého klubu na Jéňu Chodce) a za druhý, když mě tak napadáš kvůli deseti lahvím, které bych v průběhu roku stejně koupila pokud by nebyly kvůli prohibici za pár hodin vykoupené, jak by ses asi vyjádřil k tý chudince důchodkyni, co odtáhla domů na dvoukoláku čtyři basy a přišla si pro další? Skutečně mám pocit, že tě málo znám, ač jsem si před časem myslela opak. Tvoje rejpavost, využívající jakékoliv zámitky, ztrácí úroveň a začíná být ubohou, stejně jako jde dolu úroveň tvého humoru. A jak jsem si všimla, netýká se to jen mé osoby..... Ale jestli ti to dělá dobře, klidně si posluž, mě to fakt nezabije

Zobrazit celou diskusi