Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vyhublý a prošedivělý Rath u soudu: Z basy ho pustí za 14 milionů

Autor: ČTK, shp, ljš, SAN - 
20. srpna 2012
16:50

Vyhublá tvář, prošedivělé vlasy, křečovitý úsměv. Devadesát devět dní vazby se dost podepsalo na Davidu Rathovi, který je obviněn z korupce. Pokud nesloží 14 milionů korun, bude v base dál. Takovou sumu totiž soud určil jako výši kauce. Rathova milenka a otec přitom nabízeli pouze milion.

Rathův otec Ratmír Rath a milenka, s níž má bývalý hejtman dítě, Renata Horká nabídli soudu jako kauci za propuštění jeden milion korun. Soud se s tím nespokojil. Milionů za svobodu Davida Ratha požaduje hned 14. 

"Tato částka je adekvátní skutku, za který je obviněný," znělo odůvodnění soudu, který o výši kauce rozhodoval téměř čtyři hodiny. Více než hodinu přitom během stání zabrala řeč, kterou David Rath před soudem pronesl. Rathovi právníci mají tři dny na rozmyšlenou, zda na tuto nabídku přistoupí. 

Video  Vyjádření Rathova advokáta k výši kauce  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Ratha u soudu podpořil jeho otec a manželka Eva Rathová, která si po celou dobu kryla obličej černými brýlemi. Milenka, která se na kauci pro Ratha s jeho otcem chtěla složit, nedorazila.

Video  U soudu byl i Rathův otec Ratmír a žena Eva. Ratha přivedli zadním vchodem  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Bývalý hejtman měl na sobě perfektně střižený oblek, vypadal upraveně, dojem však kazila ocelová želízka, které měl na zápěstí. Tvář měl strhanou, vlasy prošedivělé. 99 dní v base se na něm viditelně podepsalo. "Zdálo se mi, že vypadal lépe než před třemi čtyřmi týdny, co jsem ho viděl naposledy," řekl Blesk.cz Rathův otec před jednací síní s tím, že uvnitř sálu, kam novináři neměli přístup, se stihli jenom velmi krátce pozdravit.

Video  Soudce Wažik zdůvodňuje výši kauce  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Davida Ratha přivezli do Prahy z vazební věznice v Litoměřicích už během dopoledne. Soudní stání začalo v jednu. Už před zahájením státní Rathův otec přiznal, že je smířen s tím, když dnešní rozhodnutí soudu nebude v synův prospěch. "Nebudu se hroutit, když to dnes nedopadne. Ale přeci jenom, je to můj syn," řekl Blesk.cz.

Ratmír seděl před soudní síní s Rathovou ženou. Ta ale odmítla s novináři mluvit. "Doufám, že se vše v dobré obrátí. Jsem ale připraven na všechny eventuality," dodal Rathův otec.

Vypršela lhůta pro jeden z důvodů vazby

Rathovi se minulý týden změnil režim vazebního stíhání, vypršela mu totiž tříměsíční lhůta pro jednu z příčin vazby - možné ovlivňování svědků. Z tohoto důvodu také již může za své propuštění nabízet záruky. Rath zůstává nyní ve vazbě kvůli obavě z toho, že uteče a že bude pokračovat v trestné činnosti.

Úplatky ve výši sedmi a devíti milionů

Kriminalisté Ratha v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V červenci pak policie doručila sněmovně žádost o Rathovo vydání kvůli dalším údajným úplatkům, tentokrát ve výši devět milionů korun.

Bývalý hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Spolu s politikem stíhá policie dalších deset lidí, pět z nich je také ve vazbě.

gogo ( 27. srpna 2012 08:16 )

Nesuďte dle sebe... Každý není milionář...

gogo ( 27. srpna 2012 08:15 )

Je vězněm svědomí jen proto,že blbě mluvil ve Sněmovně ??? A navíc - z čeho usuzujete že má příznivce mezi milionáři či miliardáři ? Třeba má příznivce mezi chudými důchodci. Kteří mu mohou leda držet palce...

gogo ( 27. srpna 2012 08:13 )

Je vězněm svědomí jen proto,že blbě mluvil ve Sněmovně ??? A navíc - z čeho usuzujete že má příznivce mezi milionáři či miliardáři ? Třeba má příznivce mezi chudými důchodci. Kteří mu mohou leda držet palce...

jerry39 ( 26. srpna 2012 20:49 )

Dělaš chytraka ale viš hovno.

simonavlckkova ( 26. srpna 2012 18:18 )

Ahoj, letos koluje po internetu a mezi lidma nova forma privydelku, idealni na leto, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takle vydelavam jiz od kvetna a fakt me to nadchlo. Miliony z toho nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana kacka Kdyztak mrknete na www.cervenacerna.cz

Zobrazit celou diskusi