Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Na Fukušimu se řítí tajfun velký jako Japonsko

Autor: INT, shp, Kjos - 
18. července 2011
17:20

V japonské jaderné elektrárně Fukušima 1 opět bijí na poplach. Zařízení ale tentokrát neohrožuje zemětřesení ani tsunami. Na Japonsko se žene velmi silný tajfun Ma-on, který je rozlohou velký jako samotná ostrovní země.

Během pondělí dělníci narychlo stavěli kryt nad třetím reaktorem, který hrozící tajfun nejvíce ohrožuje. Tajfun by totiž měl zemi zasáhnout jižně od Fukušimy už v úterý večer.

Hlavní město Tokio jím bude zasaženo ve středu. Tajfun dosahuje již nyní rychlosti 160 kilometrů za hodinu a meteorologové se obávají, že v Tichém oceánu může zvednout vlny až dvanáct metrů vysoké. Kryt, který se dělníci snažili za každou cenu dokončit již včera, poslouží jako střecha. Má totiž hlavně zabránit tomu, aby se do třetího reaktoru dostala voda. Ta by mohla být kontaminována radiací, jež unikla z napůl roztavených palivových tyčí.

Japonsko zasáhlo letos 11. března devastující zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy škály, které následně vyvolalo vlnu tsunami. Katastrofa si vyžádala přes 10,5 tisíce obětí. Vážně při ní byla poškozena elektrárna Fukušima 1, ze které uniklo velké množství radiace. S následky nejhorší jaderné havárie Japonsko doposud bojuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi