Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Japonci uctili oběti tsunami a přišly další otřesy

Autor: mivr, INT - 
11. dubna 2011
11:20

Přesně měsíc po přírodní katastrofě, kdy zemětřesení a následná vlna tsunami smetla na severovýchodě Japonska z povrchu tisíce domů a pohřbila desetitisíce lidí, zažila země další silné otřesy, tentokrát o síle 7,1 stupňů Richterovy stupnice. Země se zachvěla jen pár desítek minut poté, co Japonci minutou ticha uctili oběti zemětřesení z 11. března.

Japonsko se ani měsíc po katastrofě nevzpamatovalo. Stále bojuje se zkázou, kterou způsobilo zemětřesení a tsunami 11. března. Navíc pokračuje boj s jadernou elektrárnou Fukušima 1, odkud uniká radioaktivita. 11. dubna, přesně měsíc po přírodní katastrofě, Japonci drželi minutu ticha za oběti. „Vyjadřujeme nejhlubší soustrast těm, kteří ztratili blízké. Je nám líto, že je to pro ty, kteří musí žít v provizorních táborech, tak těžké,“ řekl mluvčí vlády Yukio Edano.

Navíc jen pár desítek minut poté zasáhlo severovýchod Japonska další zemětřesení. Bylo vydáno také varovaní před vlnou tsunami. Otřesy bylo cítit až v Tokiu, které leží 170 kilometrů na jih. Severovýchod Japonska zasáhlo zemětřesení přesahující sedm stupňů Richtera už minulý týden ve čtvrtek. Vyžádalo si tři oběti na životech a nejméně 140 zraněných.

11. března otřáslo Japonskem zemětřesení o síle 9 stupňů Richterovy škály. Co nezničilo zemětřesení, následně zaplavila vlna tsunami, která se přelila přes stovky kilometrů severovýchodního pobřeží. Podle úřadů při katastrofách zemřelo okolo 28 tisíc lidí. 150 tisíc lidí teď musí žít v provizorních táborech, kterých je 2400. Tisíce lidí se stále pohřešují.

Bezpečnostní zóna od Fukušimy už 30 kilometrů

Bezpečnostní zóna vzhledem k zemětřesením poškozené elektrárně Fukušima 1 se podle japonského listu Asahi prodloužila z dvaceti na třicet kilometrů. Zhruba 30 tisíc lidí, které tato zpráva postihuje, už nebudou moct v troskách svých domů hledat zbytky majetku a musí se neprodleně odstěhovat do provizorních táborů.

I přes naléhání japonská vláda dlouho tvrdila, že je vše v pořádku a že další prodloužení zóny není nutné. Greenpeace ale požaduje zvětšení na 40 kilometrů a Amerika a Austrálie dokonce doporučuje až 80 kilometrů!

"Nebezpečí, že se situace na jaderné elektrárně zhorší a dojde k novému většímu úniku radioaktivity, se značně snížilo," prohlásil Edano. Fukušima 1 už prý znovu spuštěna nebude.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi