Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Další zemětřesení, Japonci byli varováni před tsunami!

Autor: evak, ČTK - 
7. dubna 2011
19:37

Ani po měsíci od katastrofy nezůstanou Japonci v klidu, aby se mohli vzpamatovat. Severovýchodním Japonskem ve čtvrtek otřáslo silné zemětřesení o intenzitě 7,1 stupně Richterovy škály. Oznámila to japonská meteorologická agentura.

Úřad zároveň vydal varování před přívalovou mořskou vlnou tsunami z obavy, že by mohla dosáhnout jednoho až dvou metrů. Součástí varování před tsunami byla i výzva obyvatelům záplavových oblastí na pobřeží, aby se urychleně přesunuli do vyšších poloh. Po zhruba dvou hodinách ale toto varování odvolal.

Otřesy, které pociťovali zhruba minutu i obyvatelé 400 kilometrů vzdálené metropole Tokia, začaly večer. Jejich epicentrum bylo pouhých 40 kilometrů od severovýchodního pobřeží prefektury Mijagi a ohnisko čtyři desítky kilometrů pod mořským dnem.

Nejvíce se otřásaly budovy na ostrově Ičinoseki, kde lidem padal neupevněný nábytek na podlahu. Vážněji domy poškozeny nebyly. Při otřesech byla okamžitě přerušena dodávka energií.

Japonsko se stále potýká s následky přívalové vlny, která zasáhla severovýchod země po ničivém zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály před téměř měsícem. Tsunami si vyžádala tisíce obětí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi