Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sama uprostřed trosek: VIDEO zoufalých přeživších

Autor: Jan Jedlička - 
15. března 2011
12:39

VIDEO: Japonci se snaží postupně vyrovnávat se ztrátou majetku a domovů. Ztráta nejbližších je však mnohem horší. Zdrcení lidé prohledávají ruiny a snaží se najít své příbuzné nebo kolegy. Někteří propadají beznaději, jiní se nevzdávají. V postižených oblastech lidi sužuje i nedostatek jídla, vody i základních hygienických potřeb.

V rybářské vesnici Minami Syndiku zdrcený muž na kole projíždí okolím a hledá svou ztracenou manželku. Její jméno má napsané na kusu plastu a připevněný ke kolu. V kapse má schovanou její fotku a náhodným kolemjdoucím ji ukazuje. Doufá, že ho někdo k jeho milované nasměruje.

Na kole se drkotá po zničených cestách lemovaných hroudami sutin z domů, převrácenými auty nebo loděmi. „Snažili jsme se utéct před tsunami, ale vlna nás rozdělila, doufám, že přežila jako já,“ vypráví svůj smutný příběh Yukio Nemoto. „Slyšel jsem příběh o muži, který přežil dva dny na střeše domu. Třeba udělala to samé. Nevzdávám se, budu hledat všude,“ dodává s odhodláním.

Záchrana na střeše

V provizorních táborech tečou slzy smutku i radosti. Jedni s jmény popsanými cedulemi vyčkávají, až se setkají se svými nejbližšími a poslouchají příběhy těch úspěšnějších. Mnozí se například zachránili únikem na střechu silných budov, které tsunami nedokázala zbořit. Poté je vyzvedl vrtulník.

Přesně tak se zachránila sestra Naomi Takady. Obě sestry se radostně setkaly na vojenské základně v Matsushimě. „Byla obklopená vodou, uvězněná, ale úplně suchá,“ vypráví Naomi.

Video  Osudy lidí hledajících své blízké  - CNN, foto: ČTK, EPA
Video se připravuje ...

Tsunami se mi prohnala domem

Jiní nadále vyčkávají. Tokako Komuro (53) postrádá svou nezletilou dceru. Sám se zachránil tím, že vyběhl do horního patra domu a tsunami ho nedostala. „Dcera zůstala dole a domem se prohnala voda, nevím, jestli přežila. Co můžu dělat? Jen čekat…“ vypráví svůj smutný příběh v táboře obklopený dalšími nešťastníky. Do domu se vrátit nemůže, cesta je zablokovaná naplaveným harampádím.

Japonci bez domova nejen že nemají, kde složit hlavu, ale také hladoví. I v samoobsluhách již docházejí zásoby. „V neděli jsem šel nakoupit a po třech hodinách ve frontě jsem si odnesl jeden grep a jeden pomeranč,“ popisuje Osamu Hayasaka (61). V táborech se příděl jídla skládá z lahve vody a trošky rýže.

kudlankabezbozna ( 16. března 2011 09:18 )

Kubo - ty máš sice takové neutrální jméno, ale podle příspěvků (viz. třeba ta debilita výše o tvé případné ženitbě s Japonkou) je vidět, že jsi "c.y.p jak hřib". To, co má jeden v hlavě a v srdci jaksi se jménem nesouvisí, víš.

kudlankabezbozna ( 16. března 2011 09:15 )

hele, použij Mr. Googla: heslo "pomoc japonsku". Třeba zrovna tenhle link: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/charita-dala-na-pomoc-japonsku-150-000-korun-spousti-sbirku/609463 Jsou tam DMS i čísla kont. Pro mě osobně je asi nejdůvěryhodnější Červený kříž.

ellora_danen ( 16. března 2011 07:59 )

zlý sen. Myslím, že ani při nejlepší vůli si nedokážeme představit, co ti lidé prožívají. Fotku té dívenky by si měli někteří chytráci pověsit přímo před oči a podívat se na ni pokaždé, když začnou remcat, jak se jim vede špatně...Peníze jsem už poslala, ale pořád se mi to zdá jako velmi malá pomoc těm lidem (taky bůhví kde skončí - charitativním organizacím nijak zvlášť nevěřím). Jenže co můžu udělat víc...???

jakub-moravec ( 16. března 2011 07:51 )

Já znám taky jednu pomoc, jsem svobodný a pořád ještě fešák a tam v Japonsku by určitě našel nevěstu a vzal si ji sebou, ale neumím japonsky, potřeboval by tlumočníka. Japonky a vůbec ženy z orientu jsou krásné, čistotné a počestné. Slyšel jsem o případu kdy americký voják se oženil tam s Japonkou a když si ji přivezl domů do Ameriky a ona viděla jaký prostopášný je v Americe život, spáchala sebevraždu způsobem harakiri, otřesné!

jakub-moravec ( 16. března 2011 07:45 )

Kudlanko bezbožná, jak můžeš tady mluvit o lítostí a pomoci druhým když jsi Kudlanka bezbožná! Už jsem ti vícekrát radil abys to jméno změnila na Kudlanka zbožná!

Zobrazit celou diskusi