Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Radiace míří do Česka: Co všechno hrozí?

Autor: ap, Kjos - 
14. března 2011
18:43

INFOGRAFIKA: Desítky lidí v Japonsku bylo zasaženo radioaktivním ozářením. Navíc stále probíhá boj o to, aby se katastrofa nestala kvůli možné jaderné apokalyse ještě děsivější. Podle expertů bude úterý kritické. Podle odborníků navíc radiace míří na Evropu. Blesk.cz připravil popis toho, jak vypadá nemoc z ozáření a které orgány zasáhne.

K jaderné elektrárně ve Fukušimě se obrací s hrůzou oči celého světa. Po dvou explozích v reaktorech a úniku radiace, již byly ošetřeny desítky lidí. Japonská vláda požádala o pomoc Mezinárodní agenturu pro atomovou energii.

Podle odborníků bude úterý kritickým dnem. Další výbuch by mohl poškodit ocelové pláště zařízení, určeného k zastavení úniku radioaktivních látek do ovzduší. Již uniklá radiace se navíc šíří do celého světa.

"Je vysoce pravděpodobné, že se radioaktivní částice, které unikly z japonské jaderné elektrárny, dostanou i do Česka, " uvedla pro Český rozhlas Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Ubezpečila však, že radiace v množství, které do České republiky dorazí, lidskému organismu neublíží.

Jak to ale vypadá, když člověk dostane vyšší dávky? Blesk.cz připravil seznam věcí, které se při ozáření odehrávají v těle zasaženého člověka.

Co způsobuje lidskému tělu ozáření? Co způsobuje lidskému tělu ozáření? | Blesk.cz

Jak probíhá nemoc z ozáření

Lehká otrava ozářením

Mírná až střední nevolnost s příležitostným zvracením. Následuje několika denní fáze vyčerpanosti a únavy. Imunitní systém je utlumený, nemoci se léčí pomaleji a existuje zvýšené riziko infekce. Dočasná mužská neplodnost je obvyklá. Těhotným ženám hrozí potrat nebo narození mrtvého plodu. Úmrtnost bývá desetiprocentní.

Vysoká míra ozáření

Po silné vyčerpanosti a pocitu nevolnosti nastává několikadenní období relativního klidu. V těle ale zatím nezadržitelně probíhají rozkladné procesy. Vypadávají vlasy a ochlupení. Vzhled se rapidně zhoršuje. Odumírající buňky způsobí masivní střevní potíže, zvracení a krvácení. Úmrtí je prakticky nevyhnutelné, jedinou léčbou je podávání léků proti bolesti.

Schéma elektrárny ve Fukušimě Schéma elektrárny ve Fukušimě | ČTK

Schéma reaktoru ve Fukušimě Schéma reaktoru ve Fukušimě | ČTK

beholder ( 16. března 2011 20:38 )

Chtěl jsem Vám všem poblahopřát. Víte, když se řekne hyena, každý si představí špatné a zlé zvíře, s čímž nemohu souhlasit, protože hyeny jsou ve skutečnosti velice užitečné a krásné stvoření. To ovšem na rozdíl od Vás.... Tento článek je snůška h*ven a opravdu doufám, že jednoho krásného dne na Vás někdo pár takových hyen, kterým kazíte jméno svojí ubohou a naprosto nelidskou, stvůrnou, nechutnou, prolhanou, nemravnou a zbytečnou existencí. A že Vás ty hyeny roztrhají na kusy. Opravdu, opravdu moc věřím, že lidé jsou úžasné bytosti plné talentu, rozumu a nadání. Bohužel existují i tvorové jako je autor tohoto článku, který se za člověka vydává a dokáže něco takovédleho vyblejt navzdory lidskosti, soucitu a pochopení.

beholder ( 16. března 2011 20:25 )

Ať hledám jak hledám nemohu stále najít jméno autora. Pokud nepovedený iniciál "ap" má znamenat "Aleš Půček" tak stačí jen souhlasit. Ale mohl by mi prosím někdo jeho jméno napsat na e-mail: "m.brunat@seznam.cz". Děkuji mnohokrát

trebax ( 15. března 2011 19:09 )

Ve kterých zemích? Tady je diskuze o Japonsku a toho se tento případ určitě netýká.

hu2hu ( 15. března 2011 15:15 )

V Blesku jsou kreténi.

mandat ( 15. března 2011 14:28 )

Jaderne elektrarny jsou v nekterych zemi jedinou moznosti ziskani energie.

Zobrazit celou diskusi