Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Atomová panika: Stav je vážný! Chlazení mořskou vodou je nebezpečné

Autor: František Prachař, šim - 
14. března 2011
05:00

Svět má strach! Stav japonských jaderných elektráren Fukušima 1 a 2 je alarmující. Páteční tsunami poničila jejich reaktorové haly, z areálu se od sobotního rána opakovaně ozvalo několik výbuchů. Podle mluvčího japonské vlády hrozí výbuch i ve třetím reaktoru elektrárny Fukušima 1.

Havárie je zatím hodnocena stupněm 4, ta v Černobylu v roce 1986 byla označena jako stupeň 7. Odborníci nevylučují, ž může dojít ke katastrofě. Podle japonských oficiálních zdrojů bylo evakuováno 170 000 lidí, ozářeno a hospitalizováno kolem 160 a 1500 je kvůli radiaci pod dohledem lékařů.

Problémy ale oznámily i další elektrárny. Mají potíže s chlazením reaktorů a některé hlásí zvýšený stupeň radiace. Přesto je situace u elektráren Fukušima, které tsunami zasáhla naplno, nejhorší.

Jejich přehřáté reaktory začali Japonci chladit mořskou vodou. Někteří experti jsou ale zděšení. Mořskou vodu u reaktoru označují za obrovské riziko.

Během neděle se kolem reaktorů a jejich skutečného stavu objevila řada spekulací. „Nikdo neřekl, kolik vodíku vypustili, nejsou ani známé hodnoty jeho radioaktivity,“ rozčiloval se v neděli japonský atomový expert Masaši Goto.

Drábová: Situace je vážná

Jisté je tak jen to, že další výbuch v blízkosti reaktoru by mohl znamenat nedozírnou katastrofu. Ostatně možné obrovské problémy připouštějí i čeští experti. „Není pochyb o tom, že situace je vážná,“ potvrdila Blesku Dana Drábová, předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost.

„Ale Japonci mají technicky na to, aby vše zvládli. Jejich reaktory jsou chlazeny lehkou vodou a nikoli grafitem jako v Černobylu. Havárie jako svého času na Ukrajině tam nastat nemůže,“ tvrdí Drábová.

Nicméně o tom, co by mohly nové výbuchy ve Fukušimě a dalších nestabilních japonských elektrárnách znamenat, nechce v tuto chvíli ani spekulovat. To, jak se bude situace vyvíjet, záleží podle všech odborníků na tom, zda se podaří ochladit reaktory. Svět se ale bojí. Francie vyzvala své občany, aby opustili oblast Tokia, další evropské státy ji budou následovat.

Vývoj v jaderných elektrárnách Fukušima 1 a 2

V Japonsku je v provozu celkem 55 jaderných reaktorů, které dodávají do sítě 30 % elektřiny. Zemětřesením a následnou vlnou tsunami byly nejvážněji postiženy reaktory elektráren Fukušima 1 a 2.

Sobota 12. března
15:36 hod.
V bloku 1 nastal výbuch po úniku vodíku, používaného při chlazení reaktoru. Zřítila se budova nad ním.

16:20 hod. Japonský úřad pro jadernou bezpečnost oznamuje, že v areálu elektrárny je tisícinásobná výše radiace nad normu, v okolí osminásobná. Havárii označil stupněm 4. Zřejmě se začaly tavit palivové články.

16:40 hod. Vyhlášena dvacetikilometrová ochranná zóna kolem jaderné elektrárny, začíná evakuace lidí

17:00 hod. Úřady připravují distribuci jódových tablet pro obyvatelstvo

18:30 hod. Začalo chlazení reaktorů mořskou vodou.

19:00 hod. Blok 2 Fukušimy hlásí technické komplikace s chlazením reaktoru.

Neděle 13. března

11:00 hod. Mluvčí vlády Yukio Edono připustil možnost úniku radiace z obou bloků jaderné elektrárny Fukušima

14:00 hod. Podle téhož mluvčího hrozí výbuch ve třetím reaktoru elektrárny Fukušima 1. Příčinou by mohl být opět vodík jako v sobotu. Pokračuje zchlazování reaktorů mořskou vodou.

15:00 hod. Jaderná elektrárna Onagawa vyhlásila stav jaderné nouze. Oznámila náhlé zvýšení radiace.

18:00 hod. Problémy s chlazením hlásí jaderná elektrárna Tokai.

21:00 hod. Hodnoty radiace v elektrárně Onagawa se vrátily do normálu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi