Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bude Fukušima nový Černobyl?

Autor: Lukáš Pfauser, Kšim - 
14. března 2011
16:53

Ničivé zemětřesení a tsunami, které během několika minut zpustošily část Japonska, si vybírají krutou daň. Podle odhadů si páteční katastrofa vyžádala už 5000 životů a desítky tisíc lidí se pohřešují. Největší zděšení ovšem vzbudila série výbuchů, která v sobotu a v pondělí ráno našeho času otřásla areálem atomové elektrárny Fukušima 1. Z místa se kvůli nestabilitě zařízení začala šířit radiace! Celý svět si vzpomněl na tragédii v Černobylu v roce 1986…

Fukušima 1 znepokojovala odborníky už v noci na sobotu. Z reaktoru poškozeného nárazem tsunami museli experti upouštět kvůli zvyšujícímu se tlaku páru. Každou vteřinou hrozil výbuch. „Pro bezpečnost reaktoru uděláme maximum,“ nechal se slyšet mluvčí japonské vlády. Během několika dalších hodin se ale chladicí systém reaktoru začal vymykat kontrole. Výbuch, který následoval, byl ohlušující. Se zemí prakticky srovnal celou budovu chránící reaktor. „Samotný reaktor ale poškozen nebyl,“ ubezpečoval záhy mluvčí vlády celý svět, který okamžitě začal hovořit o katastrofě podobné té černobylské. Do ovzduší ale už v tu chvíli unikala nebezpečná radiace. První zprávy dokonce hovořily o tom, že její úroveň přesáhla až 1000krát normu.

V tu chvíli už probíhala evakuace asi 80 tisíc lidí žijících ve 20kilometrovém okruhu od Fukušimy. Úřady doporučily lidem dýchat přes mokré roušky a snažit se co nejvíc si zakrýt tělo. Ale problémy pokračovaly. Záběry japonské televize ukázaly, že v pondělí brzy ráno středoevropského času nastal ve třetím reaktoru jaderné elektrárny Fukušima 1 další výbuch. Jde opět o explozi vodíku, podobně jako při sobotním výbuchu v prvním reaktoru.

Boj pokračuje

Potíže s chlazením oznámila i sousední jaderná elektrárna Fukušima 2, ležící v oblasti postižené zemětřesením. Pro oblast elektrárny byl vyhlášen výjimečný stav.

Oblast elektrárny zasáhly další silné otřesy o síle 6 stupňů Richterovy škály… A odborníci se začali bát. „Pokud se chlazení neobnoví a poškodí se ochranná obálka reaktoru, může to být obrovský problém,“ prohlásila v ČT Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Mezitím začali japonští odborníci chladit reaktor mořskou vodou. Boj s děsivou silou jaderného reaktoru, který se vymkl kontrole, pokračuje...

simeon ( 15. března 2011 11:39 )

A Blesk to věděl jako první... vivat investigativní novinařině!

1pravda1 ( 15. března 2011 08:38 )

Prvního máje a jod dostávali jen vyvolení aby se předešlo panice. Nejvíce problémů se štítnou žlázou je od té doby. A co jsme se dověděli od Drábové a našich politiků nebo prezidenta, který jinak kecá do všeho? Nic.

paja296 ( 14. března 2011 21:58 )

to je krásné,ale ti kluci japonští to nějak zvládnou,já jim ještě pořád věřím,jsou daledo odhodlanější než jiné národy.

Zobrazit celou diskusi