Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Expert v Hráčích Blesku: Útočili teroristé z Hamásu zdrogovaní?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, vr - 
4. listopadu 2023
05:00

Hostem dalšího dílu Hráčů bude někdejší tajemník Federace židovských obcí, právník Tomáš Kraus (69). S moderátorkou Verou Renovicou diskutovali především o současném konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. O tom, jaké to je být v dnešní době součástí židovské komunity, ale i o tom, jak za komunistů probíhaly židovské slavnosti, kterých se účastnili například Karel Gott nebo Waldemar Matuška.

Oba jeho rodiče a další část rodiny prošli nejdříve Terezínem a pak i Osvětimí, kde je rozdělili a do konce války se už neviděli. Nový život začali v Praze až v roce 1945, kde se znovu potkali. Další host Hráčů – tedy Tomáš Kraus - se narodil o necelých deset let později. Jeho dětství právě drsná minulost rodičů poznamenala. „Bylo vcelku jednoznačné, že ta jejich komunikace byla tímto poznamenána. Ta jejich identita tím byla nesmírně zvýrazněna a to, že se mluví o Židech a o jakýchsi koncentračních táborech, přestože člověk, když je mu 4,5 nebo 6 let, tak vůbec netuší, o co jde. Takže mně to začalo všechno docházet samozřejmě daleko později.“

Video  Kraus v Hráčích: Proč nevěří Palestincům a mluví o fingování se smrtí?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Židů v Česku ubývá

V Česku je podle odhadů 15 až 20 tisíc Židů či lidí hlásících se k židovskému vyznání. Počty lidí této skupiny postupně klesají. A podle Krause se k českým židovským obcím hlásí nyní pouze 2800 lidí. „Když si uděláme jakousi demografickou křivku, tak víme, že ta komunita je už pod hranicí reprodukce,“ obává se postupného zániku židovské komunitu v Česku.

Video  Hráči: Upoutávka Tomáš Kraus.  - Vera Renovica/Fameplay
Video se připravuje ...

Tomáš Kraus byl 30 let tajemníkem Federace židovských obcí v ČR. V Izraeli nikdy nežil, sám se tam ale podle svých slov potkával s významnými představiteli. Z rozhovorů s nimi i obyčejnými lidmi prý vždy věřil, že spory mezi Izraelem a Palestinou půjdou jednou vyřešit mírovou cestou. „Vím, že ti lidé by velmi rádi spolu dokázali žít bez jakýchkoliv konfliktů. „Došel jsem k určitému přesvědčení, že je zapotřebí za každou cenu se pokoušet o určité mírové řešení, a vždycky jsem měl poměrně velké pochopení pro, řekněme, tu arabskou část té společnosti,“ řekl k mnohaletému napětí na Blízkém východě v Hráčích Tomáš Kraus.

Jeho pochopení prý ale skončilo letos 7. října, kdy Hamás brutálně zaútočil na Izrael. „Sedmý říjen je 11. září,“ přirovnal Kraus útok Hamásu k teroristickým útokům Al-Kájdy v roce 2001 na USA.

Zdrogovaní členové Hamásu?

Kraus je navíc přesvědčený, že útočníci Hamásu provedli útok na Izrael pod vlivem omamných látek. „Ten záměr byl možná politický, ale jediné vysvětlení je, že ty lidi byli pod drogama, prostě tohle by normální člověk nedokázal udělat,“ kloní se k pozadí útoků Kraus.

Zároveň je přesvědčený, že Palestinci naopak šíří nepravdivé scénky s mrtvými. „Víme, že existuje něco, čemu se s nadsázkou říká palywood. To jsou naaranžované scény, které se šíří po internetu. Například pohřby, kdy se mrtvola shodou okolností, když se rozezní siréna, postaví z nosítek, obživne a uteče." Na druhou stranu Kraus uznává lidské ztráty na životech také v Pásmu Gazy a lituje podle svých slov každého lidského života. 

Video  Hráči: Host Tomáš Kraus, bývalý tajmením Federace židovských obcí.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Nový díl Hráčů vyjde už v pondělí 6. listopadu. Celý rozhovor bude dostupný na Blesk.cz, v tištěném deníku Blesk a poslechnout si ho můžete také jako podcast.

Mariana Vlčková ( 5. listopadu 2023 13:49 )

Je přece úplně jedno zda byli zdrogovaní. Za ta zvěrstva, která tam páchali si zaslouží trest nejvyšší.

bizon_pepa ( 4. listopadu 2023 13:30 )

Tak Němci za války taky fasovali drogy. Proto ta svá zvěrstva na ne svádějí.

Zobrazit celou diskusi