Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Advokát Sokol v Hráčích o Jakešovi, „blbcích“ na právnické fakultě i tarantuli na šlehačkovém dortu

Autor: Jakub Veinlich, Vera Renovica - 
15. dubna 2023
05:00

Dalším exkluzivním hostem pořadu Hráči je elitní advokát Tomáš Sokol. Pro ostřejší slovo si rozhodně ve studiu nešel daleko. Peprnými výrazy tak zhodnotil například sbor přednášejících na právnické fakultě, kterou vystudoval. Promluvil i o tom, proč nesnášel komunisty, i když měl jednoho doma, proč se ho nesnažili ani do strany zlanařit, případně o tom, co si myslí i Milouši Jakešovi.

Advokát Tomáš Sokol nebyl zrovna pohodové dítě a už vůbec ne studijní typ. Domů tak nosil dvojky z chování, ředitelské důtky i další kázeňské tresty. „My jsme si s tou školou nějak nedokázali rozumět,“ komentuje to dnes. Zpočátku to tedy ani nevypadalo, že bude jednou patřit mezi právnickou elitu.

„Příslušná komise tehdy rozhodla, že se maximálně vyučím,“ prozradil v pořadu Hráči Sokol s tím, že je vyučen elektrikářem. Myšlenka na právní vzdělání přišla až na chmelové brigádě. „Vedl jsem stávku studentů, protože nám nepřivezli včas jídlo,“ dodal se smíchem.

Blbové na fakultě

Právnickou fakultu Univerzity Karlovy studoval v době, kdy byl asi nejslavnějším absolventem tehdejší premiér Lubomír Štrougal. Fakulta byla podle Sokola pod velkým politickým tlakem a měla být jakýmsi kádrovým pracovištěm. „Na jedné straně tam byli vynikající profesoři, třeba profesor Balík, otec Standy Balíka (uznávaný historik práva - pozn. red.). Na druhé straně tam byli blbové, které nebudu jmenovat a které jsem prakticky zapomněl,“ nešetří urážkami Sokol v rozhovoru.

Advokát, který nedávno dokončil fúzi s kanceláří neméně vytíženého kolegy Lukáše Trojana a jeho společníků, a tak působí pod názvem Sokol, Novák, Trojan, Doleček a partneři, je celoživotním odpůrcem komunistů. Jednoho měl však i doma. Otce - bývalého vrcholového sportovce, který byl v ÚV ČSTV.

„Táta nebyl žádný zapálený komunista. Ve straně byl, pokud jde o ÚV ČSTV, tak tam byl jako dřívější vrcholový sportovec, doma byl po téhle stránce klid. Jenom když jsem u televizních novin říkal, že jednou pověsíme všechny komunisty, upozorňoval mě, že on je jím taky,“ vzpomíná na rodinné dohady Sokol dnes.

„Jakeš byl pitomec“

O Milouši Jakešovi mluví jako o blbci. Právě Sokol totiž přišel na to, že má v občance napsané jiné jméno, než jak se opravdu jmenuje, i že se narodil ve vesnici Brloh, což mu přišlo tehdy také velmi zábavné.

Video  Hráči: Advokát Sokol promluvil o tom, jak odhalil pravé jméno i místo narození Jakeše.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Tarantule na šlehačkovém dortu

O jeho angažmá ve straně se prý ani nikdo nepokoušel. Navíc by to prý nemělo ani cenu.

„On mě tam ani nikdo nikdy nezval. Věděli, že bych se tam vyjímal jako tarantule na šlehačkovém dortu,“ glosuje to dnes. Sám už prý v současnosti zastává názor, že řešit, jestli byl někdo v KSČ nebo pracoval pro STB, nemá smysl. „Záleží, čím ti lidé skutečně byli,“ pohlíží na tehdejší dobu advokát, který mimo jiné zastupoval v minulosti dnes uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, někdejšího sbormistra Bohumila Kulínského či bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou.

Tohle vše jsou ale jen střípky z exkluzivního rozhovoru pořadu Hráči s Tomášem Sokolem. Celý díl si můžete pustit na webu už v pondělí od samého rána. Kdo raději jen poslouchá, může si záznam pustit také jako podcast.

Video  Upoutávka na třetí díl pořadu Hráči  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Pollo ( 15. dubna 2023 15:24 )

Neměl jste nasekat dluhy. A to, že pokecáte sám se sebou, hovoří za vše. Stejně jako to, že tu veřejně fandíte mafiánovi.

bullshit ( 15. dubna 2023 14:21 )

Takže pan doktor vystudoval práva za hlubokého socializmu.
Tak nějak mu ta jeho slova osobně moc nevěřím. Práva a obecně VŠ studovali prominenti a jen tak někdo z ulice se tam nedostal. Bohužel pro peníze zastupuje i vohnouty jako Krejčíř, Dalík a další svoloč. Nepěkné bylo i vymáhání pokut za černou jízdu na ukradené OP když zastupoval DP. našlo by se toho více. Prostě schopný chlápek s ostrými lokty, pro peníze zastoupí kohokoliv bez empatie. Takovým dnes patří svět ...

Pollo ( 15. dubna 2023 11:14 )

Pobavilo, dík. I Sokol musí mít tlustý v tenkých z návratu. Osobně jsem proti. V JAR dostal trest, jaký zasloužil, tady se budou muset všechny kauzy před soudem opakovat, a důkazy po těch letech?

BAJDA ( 15. dubna 2023 10:24 )

Na to,kolik bere pan Sokol,jako nejlépe placený
advokát v zemi,by si mohl nechat spravit
chrup !!!

Zobrazit celou diskusi