Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Do Chorvatska bez hraničních kontrol? Brusel je pro, Slovinci se bojí migrantů

Autor: ČTK, tva - 
22. října 2019
19:40

Chorvatsko podle Evropské komise splnilo všechny požadavky pro vstup do schengenského prostoru bez kontrol na vnitřních hranicích. Oznámil to v úterý eurokomisař pro migraci a vnitro Dmitris Avramopulos, podle něhož musí Záhřeb ještě dál pracovat na zajištění bezpečnosti své vnější hranice. Chorvatskou příslušnost k schengenské zóně musí jednomyslně schválit členské státy, z nichž některé dávají najevo obavy z možného přílivu migrantů přes chorvatskou hranici. Českým turistům by se ulevilo od hraničních kontrol.

Chorvatsko je členem evropského bloku od roku 2013 a o zařazení mezi schengenské státy požádalo před třemi lety. Komise v minulosti zvláště s odkazem na migrační krizi po Záhřebu požadovala důslednější plnění přístupových kritérií, především ochranu hranice s Bosnou.

„Dnes můžeme konstatovat, že všechna kritéria byla splněna. Chorvatsko musí ale i nadále pokračovat v jejich dodržování, zvláště v práci na ochraně své vnější hranice,“ řekl novinářům po dnešním zasedání komise Avramopulos.

Panují obavy ze zhoršení migrační situace

Schengen v současnosti sdružuje 22 zemí EU a Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko. Obyvatelé těchto států mohou v rámci schengenského prostoru cestovat - až na výjimečné situace - bez hraničních kontrol a jejich země spolupracují v otázkách vnitra a justice.

Chorvatský premiér Andrej Plenkovic na summitu EU Chorvatský premiér Andrej Plenkovic na summitu EU | Reuters

Chorvatsko bylo za migrační krize okolo roku 2015 jednou z tranzitních zemí na cestě do západní Evropy a Maďarsko kvůli tomu sáhlo k uzavření společné hranice. Příchod migrantů přes členitou, zhruba tisícikilometrovou chorvatskou hranici s Bosnou vyvolává v některých unijních státech obavu i dnes.

Slovinsko vstup do prostoru Chorvatsku neulehčí

Přestože počty přistěhovalců mířících do Evropy takzvanou balkánskou cestou po podpisu dohody EU s Tureckem výrazně klesly, panují v souvislosti se zhoršenými vztahy evropských zemí s Ankarou obavy z opětovného zhoršení situace.

Proti zahrnutí Chorvatska do prostoru bez hraničních kontrol se v minulosti vyslovilo například sousední Slovinsko. Oba státy mají navíc nevyřešené hraniční spory a proto se očekává, že vzhledem k potřebné jednomyslnosti zemí při schvalování nebude tento poslední krok pro Záhřeb zdaleka jednoduchý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa