Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sankce proti Rusku kvůli Krymu nekončí. Lídři EU si jednomyslně „plácli“

Autor: ČTK - 
13. prosince 2018
19:15

Lídři zemí Evropské unie se ve čtvrtek na summitu v Bruselu jednomyslně shodli na prodloužení hospodářských sankcí proti Rusku. Uvedl to na Twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk. EU uvalila ekonomické sankce na Rusko v roce 2014 kvůli anexi poloostrova Krym.

„Vzhledem k nulovému pokroku ohledně dohody z Minsku EU jednomyslně prodlužuje hospodářské sankce proti Rusku,“ uvedl Donald Tusk. Unie konec svých sankcí už v počátku svázala s plným prosazením mírových dohod z Minsku. Ty byly podepsány v roce 2015, jejich cílem je zastavit ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny, přičemž po obou stranách vyžadují klid zbraní a politické řešení krize.

Sankce se týkají bankovnictví, financí i energie

EU nyní opatření prodloužila již po osmé. O sankcích se začalo znovu intenzivně hovořit poté, co Rusko v listopadu zadrželo v Kerčském průlivu mezi Azovským a Černým mořem ukrajinská plavidla i námořníky.

Sankce, kterých se prodloužení týká, jsou zaměřeny na bankovní, finanční a energetické sektory. Znamená to, že některé ruské firmy budou mít nadále ztížený přístup k mezinárodním financím nebo nebude možné vyvážet do Ruska určitá zařízení na těžbu ropy.

luder ( 14. prosince 2018 20:48 )

Stan.// Anexe Krymu proběhla po r. 1992 Ukrajinou ! Krym chtěl min. 3x vystoupit ze svazku s Ukrajinou - vystoupení nebylo povoleno Ukrajinou - tudíž anexe Ukrajinou trvala i když na to měli i podle Ukrajinské ústavy právo a nárok ! Krym, ani po nezákonném odevzdání správy Krymu do rukou Ukrajiny nikdy nebyl unitárním územím Ukrajiny, což mimochodem dokládá ukrajinská ústava ! Krym a ani Rusko neporušily nic z mezinárodního práva, Ukrajinského práva a Charty OSn ! To dokládá i zpráva skupiny právníků EU, kteří referendum hodnotili z uvedených hledisek. Propaganda Západu pomocí fake news kolem Krymu jsou vytvářením informačního pole vedoucího ke vzniku války mezi EU a Ruskem. " Ukrajina se pokusila zatáhnout Německo do války, prohlásil bývalý ministr zahraničí SRN Sigmar Gabriel v interview pro televizi N-TV.

pavel11 ( 14. prosince 2018 11:16 )

jednou budou všichni litovat že špinili rusko,Putina.Naše politická špína bude obracet kabáty ale doufám že žádné nenajde.A ti pisálkové kteři si myslí že jako anonymové jsou hrdinové když napadají,špiní Putina,rusko jako žumpa prahy,kavárna,forum,aktivisti budou psát zase chválu na rusko přeci známe čeké lidi.

marais ( 14. prosince 2018 11:01 )

Rusko je snad jediný stát, který pro Evropu i Čechy v minulosti něco pozitivního udělal a tyhle sankce jsou největší hanba.

Taurus70 ( 13. prosince 2018 23:09 )

Anonym01 to vis ze jo brepto,co prasecky uz jsi si vzal??😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa