Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Teror v Evropě: Džihádisté si připsali další nevinné oběti, počet útoků vzrostl

Autor: ČTK, Mii - 
20. června 2018
17:59

Na území Evropské unie se loni událo 205 teroristických útoků, ať už dokonaných, nedokonaných nebo zmařených. Oproti roku 2016 je to nárůst o 45 procent. Při útocích zemřelo 68 lidí, dalších 844 utrpělo zranění. Většinu obětí měli na svědomí islámští radikálové. Vyplývá to ze zprávy, kterou ve středu zveřejnil Europol.

Počet obětí v Evropě v roce 2017 poklesl, před rokem za sebou teroristé zanechali 142 mrtvých. Europol ale upozornil, že útoky džihádistů se více než zdvojnásobily a je velmi pravděpodobné, že jejich akce budou pokračovat.

„Data uvedená ve zprávě nejsou pouhými statistikami. Nikdy nesmíme zapomenout na to, že za každým číslem se skrývá nevinná oběť. Je proto samozřejmé, že podporování členských států v boji proti terorismu zůstane pro Europol vrcholnou prioritou. Pro boj s terorismem je nezbytná výměna informací a přesné údaje,“ uvedla nová šéfka Europolu Catherine De Bolleová.

Nejen islamisté, ale i nacionalisté a separatisté

Zmíněných 205 útoků se odehrálo nebo mělo odehrát celkem v devíti členských státech EU. Nejvíce jich řešila Británie (107), následovala Francie (54), Španělsko (16), Itálie (14) a Řecko (osm). Po dvou útocích řešila policie v Belgii a Německu, jedním útokem se zabývali také Finové a Švédi.

Nejvíce teroristických útoků (67 procent) loni spáchali nacionalisté a separatisté, z toho více než polovina případů se stala v Severním Irsku. Následují džihádisté s 16 procenty. Levicové a anarchistické teroristické skupiny i jednotlivci stáli za 12 procenty útoků.

Počet útoků islámských radikálů vzrostl z 13 na 33, přičemž z tohoto počtu bylo dokončeno deset z nich. Nedokončeno zůstalo 12 a 11 policie zmařila předem. V souvislosti s terorismem bylo loni v EU zatčeno 975 lidí.

Nevinné oběti kvůli otřesení veřejnosti

Europol shrnul, že u útoků džihádistů lze vysledovat tři trendy. Radikálové si za svůj cíl vybírají běžné lidi, aby co nejvíce otřásli city veřejnosti. Případně útočí na symboly státní autority, tedy na policisty nebo vojáky. Třetí tendencí jsou destrukce symbolů západního životního stylu, příkladem je loňský bombový útok při koncertu americké zpěvačky Ariany Grande v Manchesteru.

Zpráva rovněž podotýká, že s nárůstem počtu džihádistických útoků jde ruku v ruce to, že příprava a provedení těchto činů nyní bývají méně sofistikované. Mohou spočívat pouze v tom, že si radikál pronajme auto nebo vezme do ruky nůž.

Nejnovější útoky spáchali v první řadě lidé, kteří se radikalizovali doma, tedy bez toho, že by se v zahraničí přidali k některé z teroristických skupin. Část pachatelů sice byla v hledáčku policie, avšak nikoliv kvůli možné teroristické hrozbě. V souvislosti s terorismem bylo loni v EU zatčeno 975 lidí, z toho 705 kvůli podezření, že se zapojili do džihádistických teroristických aktivit. Údajné džihádisty nebo jejich pomocníky zadrželo celkem 18 členských států unie, nejvíce zatčení - 373 - provedla francouzská policie.

Poslední teroristický útok se odehrál v belgickém Lutychu:

Video  Ozbrojený muž v Lutychu zastřelil dva policisty a mladého muže  - Reuters
Video se připravuje ...

Připomeňte si, jaké teroristické útoky Evropa v posledním roce zažila:

gabreta ( 20. června 2018 20:50 )

Jak je možný, že mne to nepřekvapuje?

maruch ( 20. června 2018 18:41 )

Nechápu čemu se pořád divíte , pustili jste do vyspělé a moderní Evropy lidi, kteří dosud žili v takzvaným středověku a kteří nebudou nikdy a s ničím spokojeni a budou to dávat najevo atentáty, vražděním nevinných lidí a pumovými útoky.Ten kdo souhlasí s takovou politikou, má na rukách KREV !!!

pekaaaros ( 20. června 2018 18:15 )

No ale to už i Muammar Kaddáfí říkal, že pokud západ svrhne v Libyii jeho vládu, tak Evropa zčerná. Arabské jaro migraci předcházelo. Irák, Libye, Egypt.. Havel podepsal dopis osmi, protože Saddám měl mít zbraně hromadného ničení. Nejen že je neměl, ale válka v Iráku odstartovala občanskou válku sunnitů a šiítů, nárůst násilí, vznik IS, dál to známe.. Václav Havel jak se nesklonil před východem, tak se sklonil před západem a to tak, že až na zem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa