Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ficova europoslankyně peskovala přísný Brusel. A zmínila víc než italskou mafii

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
25. dubna 2018
05:50

Dva měsíce uběhly od vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Tragédie vyvolala v Evropském parlamentu debatu i kritiku. Podle europoslankyně strany Smer-SD Moniky Smolkové ale místy neoprávněnou. Slovensko si prý nezasloužilo být ze strany Bruselu pod takovým drobnohledem. Smolková v rozhovoru pro Blesk Zprávy také zmínila, že v zemi v oblasti zemědělských dotací nepůsobí jen italská mafie.

Rezignace ministra vnitra Druckera rozdmýchala znovu možná už utichající vášně ve vládní koalici. Ustojí to Slovensko s touto novou vládou? Nebo je stále možná ta varianta předčasných voleb?

Ta je stále. Ale myslím si, že to ustojíme. Znám Petera Pellegriniho velmi dobře. Dokonce jsme v jeden den narozeni, oslavovali jsme narozeniny společně. Vážně, znám ho i z jeho práce. Je to ambiciózní mladý muž, velmi pracovitý, který na úkor vlastního soukromí se toho snaží hodně dělat. Jako novému premiérovi mu velmi důvěřuji a držím mu palce. Myslím, že to zvládne, není zatížen žádnou minulostí.

Video  Slovenský europoslanec Štefanec: Fico by měl skončit kvůli vraždě Kuciaka (13.3.2018)  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy, Evropský parlament
Video se připravuje ...

Trochu stranou už teď stojí expremiér Robert Fico. Zlé jazyky o něm mluví jako o Kaczinském na Slovensku. Je skutečně tou šedou eminencí v pozadí, nebo se stáhl a do fungování vlády nezasahuje?

Je předsedou nejsilnější politické strany v koalici. Chodí na jednání koaliční rady. On byl ten, který vyhrál volby, sestavil vládu i koaliční radu. bylo by smutné, kdyby nezasahoval. Ale pevně věřím, že... A určitě, jak ho znám... Bude zasahovat jen do té míry, jako je programové prohlášení vlády a program strany Smer. Pak je to v pořádku.

Kvůli eurofondům se Slovensko dostala pod lupu Evropského parlamentu, OLAFu a dalších evropských institucí. Na stole je zpráva, která kritizuje například vysoké riziko koncentrace horizontálního vlastnictví médií na Slovensku, střety zájmů nebo zneužívání fondů. Co na ni říkáte?

Horizontální média (média stejného typu jako různé noviny nebo televize mají stejného vlastníka, pozn. red.), v tom myslím nemáme problém. Pokud je, tak je to celoevropský problém. S tím se setkáváte určitě i vy v Česku. Co se táký zneužívání eurofondů, tak je to hlavně v těch zemědělských. Souhlasím s tím, ať přijde OLAF, kontroly, protože zloději, podvodníci nebo spekulanti jsou v každé zemi a přichází stále s novými sofistikovanějšími nápady, jak obejít zákony.

Slovenská europoslankyně Monika Smolková (SMER) v rozhovoru pro Blesk Zprávy ve Štrasburku. Slovenská europoslankyně Monika Smolková (SMER) v rozhovoru pro Blesk Zprávy ve Štrasburku. | Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová

Jedním z bodů v té zprávě je také vysoce zpolitizovaný výběr vrchních státních zástupců. tvrzení o korupci vysoce postaveých úředníků, která nebyla vyšetřena. Zasloužilo si Slovensko takový drobnohled ze strany EU?

Ne, myslím si, že ne. Zpolitizování prokuratur odmítáme. Na rozdíl od Maďarska či jiných členských států máme tajnou volbu generálního prokurátora v Národní radě Slovenské republiky. Generální prokurátoři v jednolivých krajích se vybírají transparentně. Tady ti, kteří byli na Slovensku (delegace z Evropské parlamentu, pozn. red.) podlehli tlaku, nebo víc naslouchali, některým neziskovým organizacím. Nedali si to vysvětlit.

Celý ten případ je spojený také s italskou mafií. Vy jako politička vnímáte, že italská mafie na území Slovenska působí?

Jsem z východního Slovenska a netušila jsem, že tam máme nějaké Italy. Když jsem se do toho problému agrorezortu s dotacemi zahryzla, tak jsem zjistila, že u nás na východním Slovensku nemáme jen Italy, ale také Němce, Holanďany. Defacto už 15 let. Oni když zjistili, že Slovensko vstupuje do EU a jak fungují dotace na půdu a další podpůrné systémy, tak se nastěhovali na východní Slovensko a skupovali nebo pronajímali si pozemky. Hospodaří jedni více čestně, jiní méně čestně. Takže oni jsou u nás pořád, jen my jsme nevěděli o jejich podnikatelských aktivitách.

Video  „Skončíte se psaním," vyhrožoval Kočner Kuciakovi. Kriminalisté nevidí důvod ho stíhat  - tv Joj
Video se připravuje ...

Změnilo se Slovensko za ty poslední dva měsíce?

Ano, změnilo. Pevně věřím, že k lepšímu. Myslím, že jsme trochu „slušnější“. Nebojíme se poukazovat na nepravdy. Říkám tomu, že odvaha je lacinější. Což je velmi dobré. Lidé musejí poukazovat na nekalé činnosti. Byla bych ale ráda, aby začali u sebe.

ivoadler ( 25. dubna 2018 11:24 )

Západní Evropa končí na linii Odra - Nisa a co je na východ od ní, je evropský póvl. Nad ním je třeba nejpřísnější dohled.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa