Jiří Pospíšil o kapří kampani: Půlka lidí se tomu zasměje. Zmizí kádě plné kaprů z našich ulic?
Kapr na talíři neodmyslitelně patří k tradičním českým Vánocům. A kdo z nás neměl aspoň někdy svého Frantu či Pepu doma ve vaně? Jenže kampaň, ke které se teď připojila i Praha, upozorňuje na to, že cesta do sádek není pro ryby vhodná. Jak je cesta těchto ryb z rybníků na štědrovečerní stůl stresující? A hrozí úplný zákaz prodeje živých kaprů? Nejen na to v Epicentru odpovídal bývalý europoslanec a nyní náměstek primátora Hl. m. Prahy pro kulturu Jiří Pospíšil.
V Praze je asi 200 míst, kde se prodávají kapři v kádích, a od kádě si odnese živého kapra asi kolem 15 % nakupujících. Kampaň, kterou teď Praha spustila, ale upozorňuje na to, jak stresující to pro ryby je.
Nic nezakazujeme
„Půlka diváků se tomu zasměje, mávne nad tím rukou. To je legitimní. My také nic nezakazujeme, my pouze o tom vedeme debatu a informujeme o výsledcích výzkumů, které probíhaly a které je dobré znát nebo si je třeba uvědomit,“ uvedl hned v úvodu Pospíšila zdůraznil, že o žádný zákaz se nejedná.
Jak správně zabít kapra?
Kampaň také klade důraz na to, že ne každý ví jak kapra správně usmrtit. Pospíšil v Epicentru upozornil na, že kapr je také jen zvíře a podle vědců trpí stejně jako by byla usmrcena kráva či jiné zvíře, které jde na porážku.
„Upozorňujeme na to, že když si tu rybu koupíte živou, nenecháte si ji odborně u toho stánku usmrtit a nesete ji domů, tak ta ryba se cestou domů dusí. Pak je ryba většinou doma ve vaně, kde je chlorovaná voda a navíc voda neodpovídá teplotě, ve které ta ryba předtím byla, takže to šokové období pokračuje,“ upřesnil radní.
A stres dále pokračuje, když dojde na usmrcení ryby doma v kuchyni. A jak na to?
Kapra je nutné pevně přidržet, aby neklouzal, dobré je si vzít třeba utěrku a pak opravdu pořádnou ranou paličkou do temene hlavy nad očima zabít. Na obou stranách hlavy následně nožem přeřízněte žábry, čímž přerušíte krevní oběh a ryba rychle vykrvácí. Kapra hned zbavte šupin. Poté do řitního otvoru kapra vsuňte ostrý nůž a podélně rozřízněte břišní stěnu mezi břišními ploutvemi k hlavě. Pozor, nesmíte vést řez moc hluboko, abyste neprořízli žlučový váček!
„Takže pokud někdo má pocit, že kapra odnese rychle domů, ryba se nedusí a pokud je profík a odborně ho doma usmrtí, no tak pak to riziko minimální. Ale ruku na srdce. Kolik z nás dnes a denně zabíjí kapry a umí tu rybu co nejrychleji a nejvíce šetrně sprovodit ze světa,“ uzavřel Jiří Pospíšil.
Opravdu vypatlaná palice