Bramborový salát, řízky a hlavně kapr, tak vypadá každoročně štědrovečerní večeře naprosté většiny českých domácností. Předvánoční tradicí se ale pomalu stává i debata o tom, zda by nebylo lepší kapra z vánočního menu vynechat. Obráncům zvířat především vadí, v jakých podmínkách kapři na trzích tráví poslední dny svého života. Ročně podle nich Češi sní 5-6 milionů „vánočních“ kaprů. Aktivisté ze spolku Obraz proto v úterý na náměstí Republiky v Praze na utrpení kaprů upozornili akcí s názvem „Od tradice k empatii.“

Na to, čím si „vánoční“ kapři musí projít, aktivisté upozornili plyšovými kapry od krve a zapálenou svíčkou. „Chceme poukázat na naši typickou českou tradici, bez které se neobejdou žádné Vánoce většiny Čechů. Tou tradicí je zabíjení kaprů. Přijde mi smutné, že setrváváme u tradic, které nedávají tak úplně smysl. Ráda to přirovnávám k psům, kdybychom na Vánoce zabili 17 tisíc tun psů nebo koček, asi by nám to přišlo zvláštní,“ vysvětlila novinářům Kristýna Jiroušková ze spolku Obraz.

Video
Video se připravuje ...

Aktivisté hájící práva zvířat upozornili na utrpení, kterým si každoročně kapři prochází kvůli českým tradicím. Blesk

Když už, tak ať netrpí

Aktivisté podle svých slov usilují o to, aby se lidé nad nákupem vánočního kapra více zamysleli a snažili se ryby alespoň pořizovat tak, aby minimalizovali jejich utrpení. „Přijde nám důležité, když si lidé nechtějí kapra na Vánoce odepřít, aby alespoň byli uvědomělí v tom, že si jej domů neponesou živého,“ dodává Kristýna Jiroušková.

Kapři si podle ní ale neprochází peklem jen na samotných stáncích: „Na trzích většinou pracují neproškolení jedinci, kteří kapry často neumí správně usmrtit a ty ryby následně dlouho trpí. Ryby ale trpí už po výlovu v sádkách, tři měsíce hladoví, aby se odtučnily, aby měly kvalitnější a chutnější maso.“

Je libo rostlinnou alternativu?

Lidem, kteří si nedokážou Vánoce bez kapra na stole představit, aktivisté nabízejí rostlinnou alternativu. „Lidé u nás na stánku mohou ochutnat rostlinné alternativy k rybě, myslím si, že jejich chuť je kolikrát nesrovnatelně lepší než chuť té ryby. Já osobně plánuji na štědrovečerní večeři jíst alternativu k rybím filetům, která je vyrobená ze sóji. Dám si k tomu bramborový salát se sojanézou, protože od majonézy podle mě ani není možné poznat rozdíl,“ řekla novinářům obránkyně zvířat Kristýna Jiroušková.

Aktivisté proto kvitují například akce některých supermarketů, které se proti zacházení s vánočními kapry postavily a před svými prodejnami prodej kaprů zakázaly. „Doufáme, že se z toho stane nějaký trend a přidají se i ostatní,“ podotkla Jiroušková závěrem.

Zájem okolí

Úterní akce na náměstí Republiky přilákala zraky několika kolemjdoucích, někteří stánek obránců zvířat obešli, přičemž nesouhlasně kroutili hlavou, jiní s aktivisty prohodili pár slov. Nechápavě zírali ale především zahraniční turisté, kteří si museli od místních nechat vysvětlit, proč uprostřed náměstí leží plyšoví kapři od krve.

Fotogalerie
9 fotografií