Na linku 156 se v pondělí krátce po šesté ráno ozvalo volání o pomoc - do Rokytky v Praze 14 spadl muž a nemůže se dostat ven! Když strážníci dorazili na místo, jali se kontrolovat oba břehy, když najednou zaslechli slabé volání o pomoc. Záhy našli muže, který byl až po krk ve vodě a nemohl se dostat na břeh - nohy se mu totiž zaklesly do kořenů a do bahna na dně říčky. 

„Koukala mu jen hlava, kterou z posledních sil držel nad hladinou. Strážník ihned vstoupil do koryta potoka a chytil mužovu hlavu, strážnice zavolala záchrannou službu. Pak společnými silami muže vyprostili a vytáhli na břeh,“ popsala dramatickou záchranu mluvčí pražských strážníků Jiřina Ernestová.

Muž naštěstí neměl žádné viditelné zranění, kvůli studené vodě byl ale podchlazený, měl mělký dech a puls skoro nešel nahmatat. „Strážníci ho zabalili do isotermické fólie, do příjezdu záchranářů kontrolovali jeho životní funkce a drželi ho hovorem při vědomí,“ uvedla mluvčí.

Dozvěděli, jak se celá lapálie semlela - muž, který žije jako bezdomovec, na podmáčeném povrchu uklouzl a sesunul se do vody. Jak dlouho v ní byl, nedokázal odhadnout. „Podle vyjádření záchranářů na místě byl jeho organismus na hranici kolapsu způsobeného prochladnutím,“ dodala Ernestová.

Muže záchranáři převezli do nemocnice. „Byl podchlazený, ale při vědomí a komunikující, mimo ohrožení života,“ popsal Blesku mluvčí pražské záchranky Karel Kirs.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá nová lávka přes Rokytku, která vyšla na 6 milionů korun. (2018) David Zima

Fotogalerie
12 fotografií