Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Analytik o smrti Navalného: Krvavý zločin Putinova režimu! Proč se ho chtěli zbavit?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. února 2024
15:59
Autor: simao, mav - 
16. února 2024
14:52

Ruská vězeňská služba ohlásila, že v její péči na Sibiři zemřel disident Alexej Navalnyj. Přední kritik Vladimira Putina si odpykával několik trestů třeba za korupci, výzvy k extremismu či pohrdání soudem, dohromady desítky let. Jaký dopad bude mít jeho smrt na ruskou společnost? Ovlivní prezidentské volby právě za měsíc? I to byla témata dnešního mimořádného Epicentra s analytikem Pavlem Havlíčkem.

Smrt Alexeje Navalného byla podle Havlíčka skutečným šokem. „Nedokázal jsem si představit, že ruský režim se dopustí něčeho tak krvavého a tak zločinného, pokud je pravdou všechno to, co jsme z Ruska slyšeli, tedy od ruské vězeňské služby,“ uvedl ve studiu Blesku.

Odpovědnost za nečekaně náhlý skon politického vězně prý bezpochyby nese režim ruského prezidenta Vladimira Putina.

Byl to režim Vladimira Putina, který Alexeje Navalného zavřel do vězení, dozoroval nad ním a také nějakým způsobem měl zodpovědnost. Nemohl nikam odejít, nemohl nic udělat právě kvůli tomu, že byl pod kontrolou Kremlem řízené ruské vojenské služby. Kdyby se tato situace stala v České republice a zemřel nějaký český vězeň, tak se to také dává za vinu českému státu. Tato situace, pokud je pravdivou, tak jde na vrub skutečně ruskému státu,“ je přesvědčen.

Navalnyj byl dle slov experta ve vězení za celou řadu zfabrikovaných případů. „V poslední době byl prohlášen za osobu teroristickou, extremistickou, která měla nějakým způsobem narušovat veřejný pořádek a státnost v Ruské federaci. Byly to politicky motivované procesy, politicky motivované stíhání a také jeho uvěznění,“ informoval Havlíček. Ocenil i Navalného hrdinství, kdy se po otravě Novičokem navrátil do Ruska, aby ukázal zločinnost režimu Vladimira Putina.

Proč se ho chtěli v Kremlu zbavit? „Zmobilizoval, dokázal rozohnit, zenergizovat celou ruskou společnost. To jeho jméno, které se i sám Vladimir Putin bál vyslovit, rezonovalo a nějakým způsobem dávalo tušit, že tohleto je něco, co určitě nenechávalo čelní představitele Kremlu spát. Právě proto se ho chtěli zbavit, právě proto ho odvedli na Sibiř, aby nebyl ani v tom centru pozornosti, v té evropské části Ruska, aby byl velmi daleko od veškeré společnosti, civilizace tak, aby nemohl do ničeho zasahovat,“ uvedl ve studiu Blesku analytik.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

Zobrazit celý online

Uživatel_5354308 ( 10. dubna 2024 09:33 )

Vzhledem k tomu, že ho otrávili, pokusili se ho zabít, tak jakou má logiku že by tím chtěl někdo Punťovi ublížit? Ty proruský dezoláte!

Uživatel_5650027 ( 16. února 2024 19:57 )

Naprosto souhlasím 👍

e.lesanova ( 16. února 2024 19:15 )

Asi jako příměr...sibiřský lágr, brutální mučení atd...přitom manželka, novináři, kteří s ním byli ve styku sdělují "byl vysmátý, veselý, zdravý"...po třech letech v "brutálním lágru" ?? A internetem na cimře? 😁 Na světě umírají lidé stále z kdejakých příčin...Navalnyj byl "asi" výjimka 👎 Nesmrtelný i po požití smrtelného jedu povstal a veselil se 👎 Spíš se dá i předpokládat, že byl "využit" a "použit" před volbami v Rusku... 👎

Uživatel_5650027 ( 16. února 2024 19:12 )

Souhlasím 👍 a 🐑 ...bé,bé Putin!🫡🙄🥱

Gin_ ( 16. února 2024 19:03 )

Odvezli ho až na Sibiř, aby nebyl v centru dění a nemohl do ničeho zasahovat a přitom mu nechali přístup na internet? Docela zvláštní izolace nepřítele. 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa