Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odboráři na protestu pro Blesk: Co vytýkají Fialově vládě a jaké přijdou další kroky?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. listopadu 2023
16:25
Autor: Pavlína Horáková - 
27. listopadu 2023
15:45

Největší stávka škol po roce 1989, zastavené výrobní linky i demonstrace v centru Prahy. Do protestů proti úsporným opatřením vlády a celkově špatnému stavu ekonomiky se zapojily podle odhadů odborů tisíce zaměstnanců. Jak řekl v pořadu Epicentrum předseda školských odborů František Dobšík, stávky se zúčastnilo přes sedm tisíc škol. Předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo uvedl, že stávky se zúčastnilo 600 tisíc zaměstnanců. Co říkají na reakce Petra Fialy (ODS), že si odbory drží Česko jako rukojmí a nejsou ochotny k dialogu?

Jak uvedl Dobšík v pořadu Epicentrum, stávky se zúčastnilo 74 % škol v Česku, tedy 7 213 škol ze zhruba deseti tisíc. Některé se zapojily plně, jiné pouze částečně.

„Více jak 50 % škol má plně přerušený provoz, to znamená, že ani nevaří a nezajišťují další služby. Ve zbytku např. že funguje školní družina pro první stupeň, dále fungují školní jídelny, které vaří pro více zařízení, ale jak řekly, vaří např. jen nudle s mákem,“ uvedl předseda školských odborů.

Anketa

Podporujete celodenní výstražnou stávku učitelů?

Ano, plně ji podporuji
Ne, učitelé nemají důvod si stěžovat
Chápu její důvody, ale celodenní výstražná stávka je nyní moc radikální

„Omlouvám se všem rodičům, že se vaše děti staly rukojmím,“ takto se v neděli večer vyjádřil ministr Bek k dnešní stávce, podle něj žádná z plánovaných změn nepovede ke zhoršení kvality školství. Podobně se vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS), který uvedl, že je zde prostor pro sociální dialog, ale obě strany musí chtít. Také dodal, že odbory si drží celou republiku jako rukojmí. 

„Pan premiér nedorazil na náš sjezd a poslal nám dopis, kde nám sdělil, že konsolidační balíček se vzdělání nedotkne. V červnu schválila vláda první nástřel rozpočtu, kde bylo ve školství mínus 30 miliard. Dali jsme už tehdy najevo, že chceme jednat, ale že se také musíme připravit na nejtvrdší variantu, tedy přerušení práce. Pan ministr (Bek, pozn. red.) se snažil peníze doplnit, ale neuspěl. Takže nám nezbylo nic jiného než se ozvat, že máme obavu o budoucnost školství. V podstatě nás nikdo nevnímal a nereagoval na naše požadavky,“ odpověděl Dobšík na premiérovy výtky.

Ďurčo: Chceme udržet sociální smír

Jak řekl v Epicentru další host Roman Ďurčo, předseda odborového svazu KOVO a jeden z iniciátorů stávky, aktivně se do stávky zapojilo 70 firem. Každý vyjadřuje podporu jinou formou – ať už mítinkem v jednotlivých podnicích, či příjezdem na demonstraci.

„Sváželi jsme stávkující z celé republiky, z každého krajského města. Na Letné je momentálně 12 autobusů, lidé přijedou i vlakem a svými vozy,“ řekl Ďurčo s tím, že do stávky se celkově zapojilo 600 tisíc zaměstnanců.

Českomoravská konfederace odborových svazů je největší odborová centrála v České republice a sdružuje 31 svazů, asi 270 000 členů a z nich zhruba 77 700 jsou členy právě odborového svazu KOVO.

K výrokům Petra Fialy Ďurčo řekl, že s nimi nesouhlasí. „My jsme dlouhodobě usilovali o sociální dialog, ale Petr Fiala pokračuje dál v té své rétorice. Můžeme jednat, ale neustoupíme a toto pro nás opravdu není sociální dialog, my chceme udržet ve společnosti sociální smír, téměř 70 % obyvatel nás podporuje. A já myslím, že vláda by si z toho měla vzít jasný příklad, že by měla, měla něco změnit v tom přístupu jednání s odbory,“ dodal Ďurčo.

19:00
27. 11. 2023

Děkujeme Vám za sledování dnešního dění ze stávky a demonstrací v Česku v rámci našeho online přenosu. Další informace k dalším krokům odborů přineseme v rámci běžného zpravodajství na Blesk.cz.

18:38
27. 11. 2023

Prezident České lékařské komory Milan Kubek na dnešní tiskové konferenci po jednání o podmínkách práce lékařů oznámil, že se s vládou nedohodli. Zároveň se omluvil pacientům za to, že „kvůli neústupnosti ministra (zdravotnictví Vlastimila) Válka bude zdravotní péče v nemocnicích v prosinci zásadním způsobem omezena“. „Pokud bychom k té akci, která není žádnou stávkou, je to pouhé dodržování zákonů této země, nepřistoupili, pak by zdravotní péči v nemocnicích za rok, za dva, za tři neměl kdo poskytovat,“ dodal Kubek. 

18:20
27. 11. 2023

„K navýšení základního platu dojde. Ale nemůže dojít k navýšení tabulkového platu, jak si představuje Česká lékařská komora,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání o podmínkách práce lékářů ministr zdravotnictví Vlastimil Válek s tím, že tyto finance by byly vynaloženy na úkor státního dluhu. „Jednání tripartity proběhne 4. prosince a zúčastní se ho všichni relevantní ministři,“ dodal Válek. 

Zobrazit celý online

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa