Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Urychlení rozvodů v Česku? Snazší průběh po domluvě i větší ohled u soudu na děti, plánuje Blažkův resort

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
27. října 2023
05:00

Ministerstvo spravedlnosti v rámci rozvodové reformy zavádí novou definici - takzvaný Smluvený rozvod. Co to bude v praxi znamenat? A komu bude hrát do karet nejvíce? O tom se ve čtvrtečním Epicentru rozpovídal náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav. Podle něj vše bude jednoduší, rychlejší i méně bolestivější. Stačí, když se rozvádějící se manželé na všem domluví.

Dnešní rozvod není jednoduchá záležitost a rozhodně není rozhodnuto na počkání. Většinou se rozvádějící potkají u soudu několikrát. Stát teď chce tento proces zrychlit a motivovat manžele v rozkolu, aby se na všem předem dohodli. Ušetří tak čas i peníze. A to díky právě smluvenému rozvodu. 

„To je právě ten rozvod, kdy se ty dvě osoby v podstatě na všem domluví. Domluví se na výchově, domluví se na majetku a tím pak odpadnou ty formální překážky v rámci toho rozvodového řízení, které klade současná právní úprava, jako je například zjišťování příčiny rozvratu manželství, existence manželství,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) v Epicentru s tím, že odpadnou i výslechy účastníků rozvodového řízení, i prokazování, že spolu více než šest měsíců nežijí.

Děti budou u soudu zastupovat rodiče

Nová rozvodová reforma by měla hlavně posloužit dětem, pro které je rozvod rodičů traumatizujícím zážitkem. Doteď je u soudu zastupoval kolizní opatrovník orgánu sociálně právní ochrany dětí (OSPOD). To se ale má změnit. Ovšem opět jen v případě, že se rodiče na všem domluví.

Nevidíme problém v tom, aby dítě zastupoval 1 z rodičů, když zvlášť uzavřeli dohodu o výchově, když se třeba zavázali i k placení výživného, společnému bydlení, společné péči. Jdeme tím směrem, že by odpadlo toto obligatorní zastoupení kolizním opatrovníkem,“ vysvětlil Stanislav.

Situaci, kdy dítě nebude s rozvodovou dohodou rodičů souhlasit a nebude chtít být zastupováno ani jedním z nich, bude i nadále mít v rukách soudce.

„Profesionál, který samozřejmě pozná situace, kdyby mohl být indikován nějaký problém a samozřejmě může na to procesně reagovat v rámci řízení. A to právě ustanovením toho kolizního opatrovníka,“ řekl náměstek ministra spravedlnosti s tím, že v tomhle mají soudy jeho plnou důvěru.

Obchodování s výživným?

Velké novinky se očekávají i na poli výživného, to se bude moci podstoupit jako pohledávka. Tyto změny by se mohly zdát jako obchodování s výživným. Proti tomu se náměstek Stanislav zcela ohradil a rezolutně tento termín odmítá.

V žádném případě si nemyslím, že by to mohlo nastat, protože ten zákon počítá s tím, že se dá postoupit pohledávka na výživném s tím, že tam jsou opatření proti tomu, aby to nebylo zneužíváno,“ vysvětluje Stanislav a v praxi by to podle něj mělo vypadat následovně:

„Pokud se postupuje pohledávka za nominální hodnotu, to znamená za výši výživného, tak to bude bez souhlasu soudu, pokud by to bylo za jinou částku  - nižší, byl by potřeba souhlas opatrovnického soudu," vysvětluje náměstek.

rozvody graf rozvody graf | blesk

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek zřídil k výživnému expertní skupinu, která by se měla právě touto otázkou zabývat. Jsou v ní zastoupeni členové  koaličních poslaneckých klubů, ministerstva práce a sociálních věcí, ministerstva financí, odborné veřejnosti a neziskových organizací, skupina se sešla poprvé ve středu.

My jsme si vytyčili pět oblastí, které by měla ta pracovní skupina řešit. Bylo by to minimální výživné, valorizace výživného, efektivnější vymáhání výživného, dekriminalizace výživného a náhradní výživné,“ uzavřel náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav. Se zástupci opozice chce koalice vyjednávat podmínky, až bude shoda na vládní úrovni.

Novelu zákona nyní projednají ministři a poté zamíří do Parlamentu. Když projde schvalovacím kolečkem, měla by začít platit od roku 2025.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa