Atmosféra ale nečekaně zhoustla již před začátkem akce, kdy se na Klárově objevil samotný Pavel Blažek, který si také přinesl deštník. Za organizátory přišel s požadavkem, zda by na akci nemohl pronést několik slov. Organizátoři, ale především demonstrující, to rezolutně odmítli a ministra spravedlnosti zasypali nejen řadou otázek, ale i nadávek. Po několika minutách se proto rozhodl odejít a dav jej vyprovodil za hlasitého křiku a pískotu až k bočnímu vchodu Strakovy akademie. Dav skandoval hlášky jako „hanba“, „Don Pablo“ nebo dokonce „Mafián“.

Pavel Blažek podle svých slov chtěl na akci uvést některé věci na pravou míru. „Přišel jsem na akci a chtěl jsem k tomu říct pár slov i vám, lidem, kteří třeba nejsou moji příznivci. Pokud ten prostor nedostanu, tak nedostanu, tak to budu říkat jinde," řekl na místě ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Akce pořádaná spolkem Milion chvilek pro demokracii následně pokračovala podle plánu. Na pódiu promluvili zástupci některých koaličních stran a představitelé Milionu chvilek. Happening pojmenovaný Poslední kapka Pavla Blažka měl být především vzkazem pro předsedu vlády Petra Fialu (ODS). „Reagujeme na jeho schůzku s panem Nejedlým. Už název symbolizuje, že se skutečně jedná o poslední kapku. Na jeho problémy upozorňujeme dlouhodobě, upozorňovali jsme na ně ještě předtím, než byl jmenován do funkce,“ vysvětlila Blesku organizátorka happeningu Kristýna Jochmannová.

„Mrzí mě, že se nepřišli vyjádřit zástupci všech stran, co jsou ve vládě. Je pravda, že pan Blažek je frajer, že přišel mezi nás, ale doufám že bude i takový frajer, aby uznal svou chybu a odstoupil,“ zhodnotila akci Šárka (52), která ji přišla podpořit.

Závěrem happeningu protestující dav pokropil vodou hasičský vůz. Symbolika byla opět jasná, protestující tím chtěli poukázat na slova, kterými Pavel Blažek setkání s Martinem Nejedlým zdůvodnil.Tato výmluva je podle nich směšná a dětinská. Lidé také na tabuli ve tvaru kapky mohli Pavlu Blažkovi zanechat libovolný vzkaz. Happening začal krátce po 17 hodině a přibližně po půl hodině bylo po všem, na místě pak zůstalo ještě několik desítek lidí, kteří nad událostmi horlivě diskutovali.

Náhodné setkání

O setkání Blažka s Nejedlým informoval server Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ještě před publikováním zprávy na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která Prahu zasáhla. Dnes server informoval, že Blažek se s nejedlým sešel i zhruba před čtvrt rokem.

Premiér Fiala dnes uvedl, že Blažek dostal kvůli setkání s Nejedlým od vedení ODS žlutou kartu a ví, co toto varování ve sportovní terminologii pro něj znamená. Fiala řekl, že mimo jiné přihlédl k dobrému hodnocení Blažkovy práce v čele ministerstva spravedlnosti. Pokud by se ale podle Fialy ukázalo, že ve vysvětlování kauzy neříkal pravdu, následovala by červená karta. To ve fotbale znamená vyloučení ze hry. Blažek kvůli schůzce z minulého týdne čelí kritice i od koaličních partnerů.

Video
Video se připravuje ...

Ministra spravedlnosti vypískal dav na Klárově. Lidé se zde shromáždili, aby vzkázali Petru Fialovi, že požadují jeho odvolání Blesk

Fotogalerie
15 fotografií