Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Britský velvyslanec se v Blesku rozmluvil česky: MHD v Praze je lepší než londýnská

Video se připravuje ...
Autor: Martin Valeš - 
19. října 2023
05:00

Matt Field je ambasadorem Spojeného království v ČR teprve od ledna, ale už si troufá na rozhovor v češtině. Do Epicentra Blesku přišel rozebrat, jak se sžívá s novou rolí, řečí a bydlištěm, i vážnější otázky světového dění jako konflikty na Ukrajině a v Izraeli/Gaze.

„V Praze samozřejmě většina lidí mluví anglicky, ale čeština pomáhá, když jsem z Prahy venku,“ vysvětluje svou motivaci pustit se intenzivně do studia češtiny. „Myslím, že učení jazyků je výraz úcty.“ Do jisté míry mu pomohlo, že jeho žena je Chorvatka a před Českem byl velvyslancem v Bosně a Hercegovině, kde se rovněž jazyk naučil na slušnou úroveň. Gramatika obou slovanských řečí je z jeho pohledu podobná.

 A co se učí teď? „Mám seznam zajímavých těžkých slov a frází, například ‚španělská vesnice‘, ale to je víceméně stejně v chorvatštině. Líbí se mi ta fráze, v angličtině je to ‚it’s Greek‘ – ‚je to řecky‘. Jestli se nemýlím, v Polsku zase říkají ‚je to český film‘,“ popsal v Epicentru. S výukou češtiny velvyslanci pomáhají i čeští zaměstnanci, těch je ostatně v týmu britské ambasády většina, jen šest či sedm diplomatů jsou Britové.

Za důležitou část své práce považuje cesty do regionů. „Je mi jasné, že Praha je svým způsobem bublina. Chtěl bych do konce svého prvního roku navštívit všechny kraje,“ uvedl Field a zmínil, že navštívil třeba Liberec, Brno a také vesničku Kersko proslavenou Bohumilem Hrabalem. Dál plánuje navštívit Olomouc. „Někdo mi řekl, že musím vyzkoušet olomoucké syrečky. Nevím, jestli to nebyl vtip,“ přiznal své pochyby o aromatické pochoutce.

Podobně se na veřejnost vydává i současný český prezident Petr Pavel, není vzácností ho vidět na stejných akcích jako Matta Fielda. „Prezident Pavel je hodně aktivní, rád cestuje a já také, takže na sebe často narazíme,“ uvedl ambasador. „Pro Británii není prezident novou tváří. Studoval u nás, známe ho ještě z doby, kdy vedl vojenský výbor NATO. Jsem moc rád, že má k Británii silný vztah.“

Prahu si pochvaluje i z pohledu otce dvou chlapců. „Například dobře funguje veřejná doprava, naši kluci jezdí tramvají každý den. To by v Londýně nebylo možné. Tady doprava funguje,“ říká.

Útoky na Židy i Araby

Dlouhodobě se Praha a Londýn shodnou na podpoře Ukrajiny, jak se Británie staví k aktuálnímu konfliktu Izraele a hnutí Hamás? „Brutální útok na civilisty nelze ospravedlnit. Izrael má legitimní právo na obranu proti teroristům z hnutí Hamás. Naše podpora je pevná, ale také reakce Izraele musí být přiměřená,“ shrnuje ambasador.

Britskou společností tento konflikt dost otřásá, konají se velké demonstrace, přibývá útoků na britské Židy i muslimy. „Hamás je teroristická organizace, nechápu, jak může někdo podporovat zabíjení nevinných civilistů,“ odsuzuje velvyslanec. „Určitě je možné podporovat Palestince bez toho, aby člověk podporoval terorismus.“

V Česku Field v rámci svého poslání podporuje i komunitu LGBT: „Rád jsem se zúčastnil letošního Prague Pride. Ve Spojeném království máme manželství pro všechny už deset let, zavedla ho konzervativní vláda Davida Camerona – a mohu vás ujistit, že nám nebe na hlavu nespadlo. Ale samozřejmě je to na Češích rozhodnout, co je správně pro vaši zemi.“

V těchto dnech Matt Field s chutí sleduje mistrovství světa v ragby, sám ho hrál a působil i jako trenér. Odnesl si nějaké lekce z ragby i do své nynější kariéry? „Ragby bych doporučil všem, je to podle mě skvělý sport pro dívky i pro kluky. Z mé zkušenosti se v ragby víc dodržuje fair play než v diplomacii,“ soudí velvyslanec.

crnecek ( 19. října 2023 10:39 )

Zdravím a gratuluji k dobré češtině. Navrhuji výlet do Plzně a zde pak návštěvu Prazdroje. Je to pěkný zážitek i s ochutnávkou přímo ve sklepě.

Andre Zeman ( 19. října 2023 10:36 )

Strašnej sympaťák👍🏻

Pavla Pavla ( 19. října 2023 08:59 )

klobouk dolů, Matt, velký respekt

pomnenka ( 19. října 2023 08:23 )

Velice kladne hodnotim snahu naucit se cesky a panu velvyslanci se to opravdu dari.

dietr ( 19. října 2023 07:12 )

Snad se ti jeho spratci u nás nechovají jako doma!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa