Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf BESIPu o agresivitě českých řidičů: Rádi jezdíme rychle, překračujeme limity nejvíc v Evropě

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
23. srpna 2023
05:00

Agresivita a nadměrná rychlost -  s těmito neřestmi českých řidičů se setkáváme na našich silnicích každý den. Vedoucí BESIP Tomáš Neřold v pořadu Epicentrum mimo jiné zdůraznil, že naši řidiči by měli ubrat, aby zvýšili bezpečnost na silnicích. Nedávný průzkum ukázal, že až 55 % Čechů se necítí na silnici bezpečně, a téměř 90 % řidičů touží po změnách, které by situaci zlepšily.

Čeští řidiči by měli ubrat na agresivitě, měli by být více ohleduplní a situace řešit klidněji,"  míní Tomáš Neřold. Data potvrzují, že Česká republika patří mezi nejrychlejší země Evropy. Tato rychlostní závodivost se projevuje nejen ve městech, ale i na venkovských silnicích. Mezinárodní srovnání ukázala, že naše řidičská komunita často překračuje povolené rychlostní limity. „Rádi jezdíme rychle v České republice, to je vidět i skutečně z našich dat a teď máme k dispozici i evropské srovnání, takže třeba na těch silnicích mimo město jezdíme v rámci Evropy, tedy překračujeme rychlostní limity v Evropě, respektive patříme mezi země, kde je řidiči nejvíce překračují,“ popsal Neřold.

Agresivnější muži

Šéf BESIPu také zdůraznil důležitost reakce na konfliktní situace na silnici: „Zůstat klidný a zachovat chladnou hlavu je obtížné, ale může to zachránit životy.“ Statistiky ukazují, že agresivní chování na silnici často začíná nepodstatnými provokacemi, které eskalují do nebezpečných konfliktů. Většinou jsou za tímto chováním muži.

Změna začíná u každého z nás. „Myslím si, že si všichni můžeme sáhnout do svědomí,“ dodává Neřold. Řidiči by si měli uvědomit, že rychlost a agresivita na silnicích mají vážné následky. „Tam si musím uvědomit, že často mám i posádku, mám v autě děti, nejedu tam sám, a i kdybych tam jel sám, tak u toho jde o život a vždycky se vyplatí nechat to vydýchat, napočítat do deseti a nechat toho řidiče na pokoji, radši mu dát prostor. Jestli je to takovýto agresor, ať jede někam do dáli a zachovat klid,“ doporučil v Epicentru Blesk Zpráv.

Nehodovost v Česku podle dat Policejního prezídia ČR Nehodovost v Česku podle dat Policejního prezídia ČR | archiv Blesku

Podle informací Policejního prezidia České republiky za prvních sedm měsíců roku 2023 policie šetřila 52 098 dopravních nehod. Při těchto nehodách bylo 257 osob usmrceno, 972 osob zraněno těžce a 13 069 osob zraněno lehce. Celková hmotná škoda odhadnutá policisty na místě dopravní nehody dosáhla 4 184,8 milionů Kč.

Celebrity-chachacha ( 23. srpna 2023 08:12 )

To se asi hóódně čecháčkům nelíbí, ale fakt co dokážou na silnicích je hrůza . Ale bude to asi tím bananenrepublik komplexem.

Hoonza ( 23. srpna 2023 06:50 )

A proto ministr populistické vlády slíbí kamarádům zvýšení rychlosti na našich přetížených dálnicích.

UFO1 ( 23. srpna 2023 05:55 )

Pojistné podvody pocit bezpečí velmi snižují

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa