Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ukrajinistka o postupu Ukrajinců: Proč útočí na Krymský most? A v čem je problém protiofenzivy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. července 2023
15:29
Autor: Pavlína Horáková, vja - 
17. července 2023
14:37

Hostem pondělního Epicentra byla ukrajinistka Lenka Víchová. Ve studiu Blesku shrnula důvody útoku na Kerčský most, jeho následky i situaci na frontových liniích. Zároveň okomentovala i výsledek nedávného summitu NATO ve Vilniusu. Zradil podle expertky západ Ukrajinu?

Situace kolem Kerčského mostu je podle ukrajinistky Víchové zatím velmi nejasná, předpokládá se však, že za útokem stojí ukrajinská armáda, či tajné služby země. Primárním cílem podle všeho bylo přerušit logistické trati ruských sil na Krym.

„Pro tuto chvíli nevíme, kdo za tím přesně stojí, ale předpokládá se, že za tím je ukrajinská armáda nebo tajné služby. Nemyslím si, že je to zastrašování jako takové, ale jde o to přerušit logistiku ruské armády, co se týče převozu vojáků a techniky přes Kerčský most z Krasnodarského kraje. To znamená omezit schopnosti logistiky Ruské federace,“ uvedla ve studiu Blesku.

Poničení mostu samozřejmě dopadne i na mobilitu civilistů v oblasti. Takové jsou však dle slov Víchové následky války, se kterými se musí potýkat všichni v zasažených regionech. „Na civilisty bohužel taky ta válka působí jak na území kontinentální Ukrajiny, tak na území Krymu,“ podotkla.

Vývoj na bojištích je od počátku ruské agrese v roce 2014 prý stále složitý. „Co se očekávalo, jak ta ofenziva bude velmi rychlá, se nesplnilo. Jsou určité pozitivní zprávy, co se týče Bachmutu a Záporožské oblasti. Jsou ale pravdivé i ty zprávy, že na některých úsecích útočí Rusové a ne Ukrajinci,“ popsala expertka stav na frontové linii a upozornila, že podobný vývoj i přes optimistická očekávání museli čekat všichni, kdo se v dané problematice alespoň vzdáleně orientují.

9:49
Dnes

Končí čtyřdenní návštěva ukrajinských expertů na umělou inteligenci v Praze a okolí. V jejím rámci se třináctičlenná skupina ukrajinských odborníků z firem i univerzit setkala se svými českými protějšky a absolvovala také program AI Fóra Česko & Ukrajina, které se konalo ve středu 24. dubna na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Organizátorem celé mise bylo sdružení CzechInno, ze svých fondů ji podpořily Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

“Intenzivní spolupráci s ukrajinskými partnery na poli podpory pronikání digitálních inovací do praxe ve firmách i veřejném sektoru jsme zahájili bezprostředně po začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022,” komentuje historii vzájemné spolupráce výkonná ředitelka sdružení CzechInno Tereza Šamanová. “Překvapila nás nejen technologická vyspělost ukrajinských firem, které mohou svými novinkami vyvinutými i za podmínek, které na Ukrajině aktuálně panují, směle konkurovat svým zahraničním protějškům, ale zejména houževnatost a konzistentní přístup našich ukrajinských partnerů ke vzájemné spolupráci.

9:25
Dnes

„Já proti tomu nebojuji, ať si každý občan Slovenské republiky dělá se svými penězi, co chce, je to jeho rozhodnutí,“ komentoval premiér Robert Fico sbírku na nákup zbraní pro Ukrajinu. „Samozřejmě je to symbolické, tři miliony eur (75 milionů Kč) do války na Ukrajině... Víte, co říkají Češi? ‚Prd do Stromovky‘, promiňte ten výraz,“ prohlásil před několika dny v rozhovoru pro Joj. Od té doby Slováci vybrali další milion.

„Je to o 4 miliony eur víc, než poslala na nákup zbraní pro Ukrajinu jeho vláda,“ kontruje iniciativa Dárek pro Putina a nabízí tričko proti Ficovi.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, Ankara však nadále dokázala s Moskvou jednat.

Zobrazit celý online

Výsledek summitu NATO ve Vilniusu by prý Víchová za nepřesvědčivý neoznačila. „Druhý den ukázal, že pomoc pro Ukrajinu je bezprecedentní,“ okomentovala výsledek jednání. „Zdálo se mi, že ta rétorika, kterou přednášela spousta západních lídrů o tom, že Ukrajina se stane členem NATO po válce, byla nebezpečná v tom smyslu, že nikdo neřekl, co znamená po válce,“ varovala. To, že by se Ukrajina stala členem aliance ihned na summitu, bylo údajně naprosto nepředstavitelné.

Putina dle názoru Víchové nemá šanci odradit od jeho akcí skoro nic. Důležité je však dát mu pevně najevo svou pozici. Z toho důvodu je však klíčová deklarace přijatá státy skupiny G7. „Pravdou je, že nic nepřinutí Putina nedělat to, co dělá. To, že mu jasně nedáme najevo svou pozici, ho nechává pokračovat ve své činnosti. Mezi civilisty a komentátory samozřejmě převládá názor, že NATO udělalo chybu, že nepozvalo Ukrajinu ve Vilniusu. Jinak se na to dívají vojáci a vojenští analytici, kteří jsou nadšení z té deklarace, kterou přijala G7,“ míní expertka.

harpyje ( 18. července 2023 12:58 )

Nahodou, za sebe muzu zcela zodpovedne rict ze ctu vyhradne trio nejvyznamenjsich ceskych zpravodajskych serveru (a obcas Blesk, ze jo) a jedina propagandu, na kterou narazim a zato v hojny mire, je prave ta o ktery mluvim. Nejde to poprit a dokladu toho jsou mraky...od raploidniho vystupovani ministryne obrny ktera bud vylozene lze anebo dostava scestny informace od neschopnych informacnich sluzeb - stalo se min. jednou ale spis vicekrat, pres zjevne absurdni vyroky typu ze rusak, kterej mesice bojuje o mesto velikosti Jihlavy, bez hrdinnych blahorecenych ukrajincu prelevituje dalsi statni hranice a behem 4h vpadne do Prahy, az po jeste absurdnejsi vyroky premiera ze my ve valce uz jsme...nepodstatny detaily jako napr. ze OSN uvadi ze nejvic uprchliku pred valkou odeslo do az za hrob nenavidenyho Ruska (kam treba z Donbasu hromadne prchali uz pred invazi), ale u nas se vdecny ukroovecky krmi cicovinama o tom ze nejvic jich slo do Polska, ty uz jsou jen k pousmani a dalo by se pokracovat.
Kdyz uz byla rec o diskuzich idnes, bylo to tam hezky videt treba jak se ukrofilni pomatenci predhaneli kdo by ochotnejc zral a vlastnim detem daval to zavadny (a jak se ted ukazuje, ve velkym a nelegalne pomoci ruznych podvodu do EU dovazeny) ukrajinsky obili, krasa
Takze k tvoji smule ano, kazdej kdo si pri myslence na Ukrajinu neucurava radosti do trenek nemusi bejt ani ruskej agent (ktery zrejme vidis v kazdym stinu), ani konzument ty tvoji rusky propagandy, ktera realne ani nema nejmensi sanci sem prosaknout a existuje jen jako neco, cim se vladni propaganda a ukrofanatici ohaneji. Jen to holt nejsi schopnej videt, protoze mas vymyto
Faktem je ze nekriticka podpora ukrajiny prubezne klesa a to jak v nasi spolecnosti viz pruzkumy, tak ze strany nekterych politickych lidru (krom tech nasich samozrejme, tech se ten fanatismus drzi jak ho.no podrazky), emoce postupne chladnou a nakonec zustane cirej pragmatismus...a svet bude zase normalni

bizon_pepa ( 18. července 2023 08:25 )

Idnesák jak vyšitej. Zřejmě to nechápeš, ale když chceš diskutovat, tak musíš přinést nějaký názor. I když chápu, že na tvém diskuzním fóru argumenty nejsou třeba.

Papanikula ( 17. července 2023 23:50 )

Údajně vyhodila ….

Papanikula ( 17. července 2023 23:49 )

Údajně podezřelá … chci doplnit

Papanikula ( 17. července 2023 23:48 )

Uk je podezřelá z mezinárodního terorismu , když vyhodila do vzduch NS 2 v mezinárodních vodách , západní rozvědky už mají údajně výsledky vyšetřování , ale výstupy blokují , aby neuskodili UK ve veřejném mínění

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa