Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Protokolář k Zemanově bídné kanceláři: Havel měl Bakalu, Klaus Kellnera, Zeman s přípravou zaspal?

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
25. dubna 2023
05:00

Jednou týdně má podle svých slov exprezident Miloš Zeman v plánu navštěvovat svou novou kancelář. Prostor, který v mnohých vzbudil posměch, lítost a pocity trapnosti, se s pracovnami jeho předchůdců Václava Havla a Václava Klause nedá srovnávat. Dá se za 50 tisíc korun důstojně provozovat kancelář bývalé hlavy státu a v čem Miloš Zeman tak trochu zaspal? Na to odpovídal v Epicentru Blesku bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář.

„Obecně bychom se měli zaměřit na to, jak se staráme o bývalé prezidenty. Chápu, že osoba Miloše Zemana může být pro někoho složitá, ale od toho bychom se měli odosobnit. Máme dva žijící bývalé prezidenty. Stará se o ně stát dostatečně?“ pokládá Sklenář řečnickou otázku s tím, že 50 tisíc na provoz kanceláře se vším všudy není mnoho.

„Chápu, že tahle konkrétní diskuze v době ekonomické krize, vysoké inflace a vysokých deficitů je složitá. Ale kdyby Václav Havel neměl pana Bakalu (Bakala se podílel na zřízení Knihovny Václava Havla, pozn. red.) a Václav Klaus pana Kellnera, tak by se jim působilo špatně. Miloš Zeman evidentně žádného takového miliardáře nemá. A asi rozumíme tomu, že z 50 000 pokrýt provoz kanceláře je téměř nemožné,“ hodnotí, načež jako řešení přidává zajištění samotných prostor ze strany státu. „Za mě by to rozhodně nebylo na škodu a ušetřili bychom si takovéto excesy.“

„I Petr Kellner o tom hovořil, cítil, že to zabezpečení bývalého prezidenta nebylo odpovídající. Proto to vzal na sebe. A zase můžete mít názor na Václava Klause, jaký chcete,“ upozorňuje bývalý protokolář na to, že tento problém je tu dlouhodobě, sám si ho podle svých slov pamatuje z dob zařizování prostor pro Václava Havla.

Ve srovnání s Václavem Havlem a Václavem Klausem v otázce svého působení po vypršení mandátu ale Miloš Zeman evidentně leccos podcenil. „Je třeba říct, že v tomto ohledu se Václav Havel i Václav Klaus projevili jako velmi systematičtí. Havel to plánoval poměrně dlouho. Nejprve mu kancelář nabízel Pavel Dostál v prostorách ministerstva kultury. A nakonec bylo velmi rozumně rozhodnuto pro prostory privátní, u Karla Schwarzenberga,“ přidává srovnání Sklenář.

Jean Sorbone ( 25. dubna 2023 11:17 )

Vy hňupe Bakala měl Havla!

Jean Sorbone ( 25. dubna 2023 11:14 )

Jestli to presstituti nebude tím, že se nenechal zkorumpovat.

Uživatel_5522193 ( 25. dubna 2023 10:38 )

Ať má každý kolik miliard chceeje mi to Šumák ale ať nedělají z lidí blbce a žebráky 🙃

Uživatel_5522193 ( 25. dubna 2023 10:37 )

A naše hvězdná sestava má mnohem více placených poradců 😅

Rooza ( 25. dubna 2023 09:32 )

👍👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa