Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ekonom o šachování s DPH: Vyplatí se systém zjednodušit a dokáže vláda zalepit díru v rozpočtu?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. dubna 2023
15:41
Autor: Pavlína Horáková, vol, lig - 
17. dubna 2023
14:05

Nejhorší výsledek hospodaření od vzniku Česka. Po prvním čtvrtletí skončil státní rozpočet v rekordním schodku 166 miliard korun. Stát navíc letos vybere na dani z neočekávaných zisků místo plánovaných 100 miliard jen 40,3 miliardy korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura chystá balíček škrtů i změny v DPH. Bude to však na zalepení děr v rozpočtu stačit? Jaké změny nás čekají? Bude vláda i přes své předvolební sliby muset zvedat daně, a jaké? Tomu se věnovalo Epicentrum s ekonomem působícím na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a členem Národní ekonomické rady vlády Petrem Janským.

„Veřejné finance nejsou zdravé a k uzdravení potřebujeme jak snížit výdaje, tak zvýšit daně. Připadá mi rozumné, pokud se v rámci zvyšování daní zvažuje také změnit DPH,“ říká ekonom Janský k informacím, které minulý týden zveřejnila Česká televize a které ukazují na to, že ministerstvo financí pracuje s možností zavést dvě sazby daně z přidané hodnoty místo nynějších tří.

„Ten konkrétní návrh jsem neviděl. Myslím, že tuto dílčí věc pan ministr ani nikdo z vlády nechtěl zveřejnit,“ hájí Jánský kabinet s tím, že jde o dílčí věc z většího seznamu opatření, které vláda chystá. „Pokud chcete ušetřit 70 nebo 150 miliard, tak to můžete složit i z 24 miliardových částek,“ přidává.

„Opatření NERVu, které jsme v listopadu loňského roku s kolegy a kolegyněmi předložili, zjednodušení daňového systému a zrušení výjimek zahrnovalo. Máme ve snížené sazbě DPH položky, které tam podle mého názoru nemají patřičné zdůvodnění. Například řezané květiny nebo kadeřnictví, sauna, lyžařské vleky. Je tam toho víc. Takže ano, pojďme ten systém zjednodušit. Já jsem pro,“ pokračuje v hodnocení záměru systém DPH zjednodušit.

„Na každém jednotlivém opatření, které unikne, najdeme spoustu nevýhod. Jde o to, že my teď tady máme strukturální deficit a pokud nic neuděláme, bude mít 200 miliard korun ročně. Nejde o to, aby ta opatření všichni přivítali s úsměvem, jde o to najít, kde ty příležitosti pro zvýšení příjmů nebo snížení výdajů jsou nejlepší,“ dodává.

Jirik-ta ( 18. dubna 2023 02:55 )

takto vydělané peníze mají velkou hodnotu, poněvadž jsou podložené poctivou prací. Pravda inflace mu to trochu naředí a možná to ani nestihne.

Jirik-ta ( 18. dubna 2023 02:45 )

to lehko zalepí. Nakoupí si F35, postaví si základnu, okrade důchodce o pár drobných, všechno zdraží
Násobně předražené armádní nákupy - Debatní klub (youtube)

kradudoroztrhanitela ( 17. dubna 2023 23:40 )

Kam mizí peníze?
Podle zveřejněných statistik majetek soudruha velkokapitalisty Babiše za rok 2021 vzrostl z 80 miliard na 108 miliard, tedy o 28 miliard (z 80 tisíc milionů na 108 tisíc milionů, tedy o 28 tisíc milionů). Neveřejné příjmy zveřejněny nejsou.
Když to přepočítáme: Běžný člověk za jeden rok odpracuje cca 2000 hodin. Pokud by si měl vydělat za rok 28 miliard, potom by musel mít hodinovou mzdu 14 milionů.
Kdo z vás to má?
Po "převzetí" Kosteleckých uzenin Babišem jejich původní majitel spáchal sebevraždu.
Ten slovenský estébáček se u nás ale umí ohánět, že?
Kobliho, než to dočteš, tak Andy je o 1 mega bohatší.
A o kolik mega jsi zbohatl ty?

MarekBadatel ( 17. dubna 2023 22:25 )

Přesně tak. A ještě tvrdil že "vše vyřeší neviditelná ruka trhu"

MarekBadatel ( 17. dubna 2023 22:23 )

Všichni kdo jsou moci nekomunikují. S nikým se nebaví. Proč by to dělali. A pak přijdou že se nedá nic dělat musí se zvednou DPH. Čili všechno zdražit. Ale vše špatné je k něčemu dobré. Drahota může fungovat jako síto a jaksi regulovat počet Ukrajinců v ČR a některé může motivovat k návratu na Ukrajinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa