Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pověřený šéf pošty: „Není možné se dohodnout se 113 starosty,“ hájí nedostatečnou komunikaci

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. dubna 2023
13:38
Autor: pah - 
12. dubna 2023
12:32

Seznam 300 rušených poboček České pošty (ČP) vznikl bez předchozí konzultace s vedením měst a obcí. Zástupci Pošty navíc tají, podle jakého klíče se při své volbě rozhodovali. Vicepremiér Vít Rakušan slíbil, že se do konce dubna setká se 113 starosty a starostkami a o navrhovaném snížení ze stávajících 3200 na 2900 poboček dnes jedná i vláda. Naslouchá ČP dostatečně požadavkům místních zástupců? V Epicentru Blesku diskutovali generální ředitel České pošty Miroslav Štěpán a starosta nejlidnatější městské části, Prahy 4, Ondřej Kubín (ODS).

„Já jako starosta jsem se o rušení poboček dozvěděl od novinářů a byl jsem překvapený. Ta informace se ke mně oficiálně dostala až po víkendu prostřednictvím datové schránky. Pokud dochází k rušení poboček v takovém počtu, jakože na Praze 4 je to 5 z 10, měla tomu předcházet diskuze,“ kritizuje postup starosta Kubín a jedním dechem dodává, že potřebu transformace České pošty naprosto chápe: „Ta dokonce měla přijít už dávno. Ale chybí mi diskuse. Kdybychom se to dozvěděli s předstihem několika měsíců, mohli jsme například vyjednat slevy pronájmu některých prostor a podobně.“

Této kritice šéf ČP Štěpán podle svých slov rozumí: „Asi bych se v kůži starosty choval stejně. Naše strategie ale byla postavena tak, že to bude mít smysl komunikovat až ve chvíli, kdy budou parametry schválené, abychom nešířili poplašnou zprávu. Ty ale schválené doteď definitivně nejsou. A nedokázali jsme ovlivnit, že ten seznam poboček v pracovní verzi unikl do médií,“ vysvětluje Štěpán bleskové urychlení komunikace.

„Nebudu navíc tvrdit, že by bylo reálné dohodnout se se 113 starosty. Nenajdete starostu, který by vám dobrovolně řekl, že přistupuje na zrušení pobočky v jeho městě. Je za tím jistá míra zkušeností, které s jednáními s vedením samospráv máme,“ dodává na obhajobu postupu České pošty.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa