Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Experti o dlužnících i praktikách exekutorů. Co je potřeba v Česku změnit?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. března 2023
15:51
Autor: Pavlína Horáková, Markéta Volfová - 
23. března 2023
14:30

Každý den je v Česku zahájeno 1233 exekucí, celkově se s tímto problémem potýká 668 tisíc lidí a vymáhaná částka je 620 miliard korun. Nový dokument České televize V exekuci se mimo jiné zabývá pravomocemi exekutorů a poukazuje na některé problémy našeho systému. Co je potřeba změnit? Kolik na lidech v dluhových pastech vydělávají samotní exekutoři? A jak ven ze zadlužení? Nejen o tom hovořili v Epicentru Blesku prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík a zakladatel Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl.

„Vůbec nejhorší je to, že 77% procent z těch zadlužených lidí čelí více exekucím naráz. Tudíž by měl být zahájen proces oddlužení. To se ale neděje a visí nám zde tak zhruba 400 tisíc lidí v exekucích, přitom v nich nemají co dělat,“ vysvětluje Hábl největší problém toho, jak v Česku exekuce fungují.

„Exekutora si navíc volí věřitel. Což má za následek to, že jsou tam pak různé propojky, které umožňují, aby se z toho stal byznys. Jeden člověk čelí několika exekutorům naráz. Ti dělají absolutně totéž,“ přidává s tím, že jde tak o neuvěřitelně drahý a nákladný.

„My potřebujeme ten systém vyčistit. Tak, aby byl na jednoho člověka jeden exekutor. A věřitel si ho nesmí vybírat. Musí ho přidělovat soud,“ má jasno Hábl.

V tomto ohledu s ním ale není za jedno šéf exekutorské komory: „Mezi lety 2007 - 2009 počet exekucí enormně stoupl a to je ten bod, kde se ten systém přehřívá. A částečně souhlasím s tím, že těmi opakovanými procesy, zatěžujeme systém. Ale jsem za územní princip exekutorů,“ oponuje. „Tedy klidně více exekutorů, ale z daného obvodu.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

adinaha ( 27. března 2023 10:08 )

Ono je těžké s tím něco udělat, když třeba zdravotní pojišťovny mají smlouvy s exekutory a daný počet případů, který se jim musí předat. Neustále se dělají statistiky, kolik se podalo návrhů k vymáhání.

MarekBadatel ( 25. března 2023 00:44 )

Těžko si představit něco odpornějšího než tenhle exekuční byznys. Exekuce jako takové jsou velkým problémem ČR a SR. To zpochybňuje a podkopává myšlenku existence samostatné ČSR, myšlenku existence samostatného státu Čechů a Slováků. Vyvolává to otázku zda pokud je problém s exekucemi tak masivní a pokud je neochota ze strany kompetentních míst s tím něco dělat, jestli vznik ČSR nebyl spíše chybou.

sláva Fiala ( 23. března 2023 16:18 )

Exekuční byznys živí rodinu Nerudové. Blažkova stará je pro změnu nejtvrdší exekutorka v Brně. A Plzeň má pod palcem Dozimetr Pospíšil.

trintin ( 23. března 2023 15:14 )

Kdysi jsme měli v práci polského Čecha (Boleslaw H). Peníze měl půjčené skoro od všech zaměstnanců. Jednou mi v hospodě říkal: "já ti celé noci nespím, protože vymýšlím, jak z někoho dostat peníze a když se mi to podaří, tak spím a nespí ten, co mi půjčil a přemýšlí jak ten dluh ze mně dostat zpátky".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa