Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Expert o klesajících cenách energií: Nejlevnější zemní plyn od začátku války, zlevní i elektřina

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. března 2023
15:32
Autor: Markéta Volfová, pah - 
20. března 2023
14:45

 Cena plynu v Evropě je nejnižší od července 2021. Energetické společnosti zlevňují a většina dodavatelů začíná nabízet nové ceníky. Ceny energií tak snižují pod vládou stanovený strop. Chýlí se krize ke konci a vyplatí se nyní uzavírat nové smlouvy? Nejen na tyto otázky odpovídal v pondělním Epicentru výkonný ředitel aliance pro energetickou soběstačnost a programový ředitel Svazu moderní energetik Martin Sedlák.

„Pokud nedojde k nějakému nečekanému dění na energetickém trhu, tak ceny budou průběžně klesat,“ uvedl Martin Sedlák v úvodu pořadu.

„Dokonce se dostáváme k nejnižším cenám zemního plynu od začátku války, i toho předválečného období, kdy se Putin připravoval na ekonomický útok na Evropu,“ doplnil s tím, že ceny plynu na nizozemském trhu se dokonce dostali pod 40 EUR za megawatthodinu, což je podle ředitele Svazu moderních energetik příslib toho, že by časem měly klesat i ceny elektrické energie.

Martin Sedlák vysvětlil, že nám nakonec ve zvládnutí energetické krize pomohla řada vnějších záležitostí:  „Například to, že letošní topná sezóna byla během velmi mírné zimy. Nemuseli jsme tolik pálit zemního plynu a vydrželi nám poměrně plné zásobníky zemního plynu.“

Dalším důvodem bylo i rozhodnutí zbavit se ruského plynu. „Před válkou Evropa dovážela zhruba 50 - 55 % plynu z Ruska, nyní už nám zbývají poslední jednotky procent, a to se podařilo díky tomu, že Evropa si nasmlouvala jiný plyn z Norska, anebo LNG dodávky a současně využila potenciál úspor energie, tedy zateplování budov, ale i v průmyslu, například efektivnější výrobou,“ uvedl.

Zdůraznil také roli obnovitelných zdrojů. „Minulý rok patřil k rekordním i v rámci nárůstu fotovoltaik. Nainstalovalo se více než 40 GW fotovoltaických elektráren v Evropě a i to přispělo k úsporám zemního plynu,“ dodal.

Za snižujícími se cenami nestojí jen spojení evropské a české politiky nebo počasí. Podle Sedláka je také potřeba poděkovat za zodpovědný přístup domácností.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu uvádí, že celá Česká republika, průmysl, domácnosti ušetřila zhruba 1,8 miliardy kubíků zemního plynu během této topné sezóny,“ poukázal na významný příspěvek,  který se odráží v postupně klesajících cenách elektřiny i plynu.

Energie je dost v Evropě a tím pádem může klesat, ale zároveň je tady dobré myslet na ty další topné sezóny, které přijdou. Čím efektivněji budeme využívat energii, tím nám zůstane levná,“ upozornil na to, že je nutné myslet i na budoucnost.

Markus Wassertrüber ( 20. března 2023 19:51 )

Výsměch ždímaným spotřebitelům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa