Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Historik o 70 letech od smrti masového vraha Stalina: Co mají společného s Putinem?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. března 2023
15:34
Autor: Markéta Volfová - 
6. března 2023
14:30

V neděli 5. března uplynulo sedmdesát let od úmrtí obávaného ruského diktátora. V roce 1953 zemřel na své chatě v Kuncevu u Moskvy na následky mozkové mrtvice Josif Stalin. Historik Michal Macháček, který je spoluautorem speciálu Blesku s názvem Stalin rudá zrůda mimo jiné v Epicentru Blesk Zpráv hovořil o paralele mezi jedním z nejobávanějších masových vrahů našich dějin a současným vůdcem Ruska Vladimirem Putinem .

„I Stalin vlastně uvažoval v té dimenzi na začátku, že chce obnovit staré carské impérium,“ komentoval historik Macháček srovnání s Putinovo ambicemi rozšířit Ruskou federaci. 

„Sice oni se bolševici vymezovali proti carské moci, ale územně vlastně chtěli dobýt to, co ztratili. (…) Takže v tomto můžeme vidět možná určitou paralelu, protože víme, že Vladimir Vladimirovič se vyjadřoval, že rozpad Sovětského svazu je velká tragédie, i když na druhou stranu k tomu dodával, že ho chce obnovit,“ uvedl Macháček.

Podle dostupných informací se oba vůdci inspirovali stejnou literaturou. „Je zajímavé, že četli a učili se od stejných velkých ruských politiků, čili oba četli Ivana Hrozného. Víme, že ta knížka o Ivanu Hrozném je dochovaná, kde Stalin si napsal: učitel a pak oba studovali Kateřinu Velikou a Petra Velikého,“ popsal historik a poukázal při tom na analogie, které nastínila nedávno vydaná kniha Stalinova knihovna.

Psychopat Stalin

Na otázku, zda byl Stalin psychopat nebo dokonce sadista odpověděl:  „Mám na to názor, že určitá psychopatie je vlastně zákonitá vlastnímu politickému řemeslu, aby ten člověk přežil v takovém prostředí, které je prostě drsné, navíc ještě v té době a ještě v Rusku.“

Podle Macháčka tak musel mít téměř každý politik v sobě nějaký prvek psychopatie, aby přežil, protože jinak by se podle jeho slov našel nějaký větší psychopat, který by ho přeskočil. „ A tam to ale nekončilo tak jako u nás, že politicky skončíte, jdete na penzi nebo začnete dělat něco jiného nebo skončíte v nějaký dozorčí radě, ale tam to většinou končilo smrtí,“ popsal drsné prostředí tehdejší politické scény.

Kupte si publikaci Blesku Stalin: Rudá zrůda! Na prodej i online ZDE.

Pořiďte si novou publikaci Blesku o Stalinovi. Pořiďte si novou publikaci Blesku o Stalinovi. | Infografika Blesku

bizon_pepa ( 6. března 2023 19:39 )

Jj, pár by se jich ještě našlo. Ale to by na historika bylo zřejmě moc.

Jirik-ta ( 6. března 2023 19:30 )

taky Stepan Bandera

Jirik-ta ( 6. března 2023 19:29 )

Jirik-ta ( 6. března 2023 19:29 )

Anna Kuvyčko - "Strýčku Vovo, jsme s Tebou!" [CZ Titulky](YOU)
HISTORIE: Před 80 lety kapituloval německý Wehrmacht u Stalingradu 2. 2. 2023

bizon_pepa ( 6. března 2023 17:02 )

Hele a proč "Historik Michal Macháček" nenapíše o paralele mezi Stalinem a hitlerem? Ten je dodnes taky obdivován.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa