Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chaos a beznaděj. Velitel zásahu o komplikacích, které provázely první hodiny po ničivém zemětřesení

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. února 2023
15:30
Autor: Pavlína Horáková, mv - 
20. února 2023
14:01

47 tisíc mrtvých, statisíce zraněných, zničená města i trauma přeživších  - to je smutná bilance zemětřesení, které zasáhlo Turecko a Sýrii. Na místě pomáhali jako jedni z prvních i čeští záchranáři. Jejich tým, který se, kromě hasičů, skládal také z lékařů, stavebních inženýrů či kynologů, zachránil tři lidské životy a vyprostil ze sutin 78 těl obětí. Jaké výzvy museli při své práci překonávat? Popsal v Epicentru Blesku velitel záchranného USAR týmu Jiří Němčík.

„My jsme od prvopočátku monitorovali situaci a čekali jsme na schválení ministerstva vnitra k výjezdu. Za 8 hodin od první informace jsme byli v Adaně na letišti,“ popisuje počátky zásahu Němčík s tím, že nejvíce postup zdržovala situace přímo v Turecku.

„Byli jsme jedním vůbec z prvních týmu, který tam dorazil, ale na samotném místě jsme místo třeba 5 hodin čekali 13,“ dodává. „Nikdo nás tam nečekal. Čekali jsme na to, až nám poskytnou něco, čím nás přepraví. A to byly hodiny a hodiny čekání. Pak nám nabídli autobusy, které nám kapacitně nestačily. Po dalších x hodinách dojely nakonec nákladní vozy. Ale ztrácel se takto čas, protože nám nikdo nebyl schopný zajistit dopravu pro tým,“ pokračuje velitel USARu.

„Vše bylo ode zdi ke zdi – od letiště, kde nebyl vůbec nikdo, po centrum Adiyamanu, kde byl problém vůbec projít davem. Ozbrojené složky nám musely dělat kordon. Ale všude panoval chaos, koordinace nebyla vůbec žádná,“ říká k počátkům zásahu v Turecku Němčík.

I když je USAR tým na zásah podobného typu dlouhodobě trénovaný, pro část z něj to byla premiéra, co se týká rozsahu akce v zahraničí: „Pražští členové už byli v Bejrútu, odkud si přivezli podobnou zkušenost, ale moravskoslezský tým praktickou zkušenost s něčím podobným dosud neměl. Procházíme ale spoustou cvičení. A vlastně to pro nás bylo do jisté míry zadostiučinění, že máme příležitost ukázat, co jsme se naučili,“ zhodnotil Němčík záchrannou akci.

Video  Čeští kynologové pomáhají v Turecku polským kolegům. Všichni tři vyslaní psi (Terezka, Bart a Yetti) označili na stejném místě možnou přítomnost živého člověka. (12.2.2023)  - HZS ČR
Video se připravuje ...

Citronel ( 20. února 2023 15:54 )

Věřil jsem, když k té události došlo, že se svět semkne a veškerá pomoc půjde Turecku, ale ono vůbec nic, když se světoví politici sejdou, tak jen kvůli Ukrajině a jednají o tom jaké zbraně jí dodají. Jednou budou souzeni všichni ti co dělali vše pro to, aby se válčilo, jedním podpisem tomu šlo zabránit, to nesmí nikomu projít těch statisíce povražděných nevinných lidských životů, k tomu dojde, až pravda zvítězí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa