Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Největší energožrouti v domácnostech: Lednice, počítač a přímotop. Expert radí, jak ušetřit

Video se připravuje ...
Autor: ula, swp - 
16. prosince 2022
05:00

Kvůli vysokým cenám energií se lidé snaží ušetřit, kde se dá. Topení lze ztlumit, ale v domácnostech jsou spotřebiče, které se jen tak vypnout nedají, jako např. lednička. Ta je podle Jana Béreše, energetického analytika portálu Ušetřeno.cz, největším žroutem energie. Problémem jsou hlavně spotřebiče s datem výroby před rokem 2000. Vyplatí se investovat do úspornějších spotřebičů? A je lepší používat notebook nebo stolní počítač?

Největším energožroutem je v domácnosti lednice. „Zde může být výrazný rozdíl mezi starší a modernější lednicí. Nehodnotím kvalitu produktu, hodnotím pouze spotřební část daného produktu, což znamená, že u lednice se dá ročně ušetřit až 3 tisíce korun,“ řekl Jan Béreš v pořadu Epicentrum.

„Podle toho, jakou má lednice spotřebu, je třeba s ní zacházet. Je lepší ji často odmrazovat, hlídat si, zda není přeplněná, na jakou chladí teplotu. Je dobré ohlídat si, aby nebyla přilepená na zeď, aby tam byl prostor k chlazení a větrání. Vedle lednice by rozhodně nemělo být nic, co by mohlo nějak zvyšovat teplotu,“ radí energetický analytik. Proto je dobré neumisťovat lednici poblíž topení, nebo okna, kde by na ni mohlo svítit slunce.

Pozor na starší spotřebiče

Pokud máte možnost, je lepší investovat do úspornějších spotřebičů. „Dobré je připlatit si i prodlouženou záruku, aby při nějakém technického problému byl klient ochráněn a případně dostal spotřebič nový,“ dodává Béreš. Největší spotřebu podle něj mají spotřebiče vyrobené před rokem 2000. Obecně platí, že čím starší spotřebič, tím vyšší náklady na provoz.

Pokud se jedná o spotřebiče, které se spouští cyklicky, tedy je může spotřebitel ovlivnit, jako jsou např. myčky nádobí či pračky, tak rozdíly v nákladech nejsou tak dramatické.

„Roční náklady jsou někde mezi 1300 až 1800 korunami, takže pokud snížíte kadenci toho, jak často budete prát či mýt nádobí, tak to zcela jistě neovlivní tu spotřebu tolik, jako např. lednice. Určitě je úspornější myčka, než mytí nádobí ve dřezu,“ vysvětluje Béreš.

U televize, která v domácnostech také často běží, opět záleží na stáří spotřebiče. Pokud vypínáte televizi pouze do standby režimu, není to nic, co by vám výrazně odsávalo finance z rozpočtu.

Notebook versus stolní počítač

Rozdíl ovšem je, pokud používáte notebook nebo velký stolní počítač. „Pokud řešíme home office, tak rozdíl mezi notebookem a stolním počítačem je asi 3 tisíce korun ročně. Pokud beru jednu osmihodinovou pracovní směnu, tak u stolního počítače mě bude směna stát kolem 12 až 15 korun, kdežto u notebooku to bývá kolem dvou až tří korun, takže doporučuji spíše pracovat s notebookem,“ uvedl Béreš.

Pokud vypojujete ze zásuvek nabíječky na mobil, tak výrazně neušetříte. Více než vypínací zásuvky či časové spínače u zásuvek doporučuje analytik pořídit si úsporné žárovky.

„Neříkám, že byste si je měli pořídit do všech místností, ale spíš do těch hojně užívaných. Šetrné žárovky mají delší životnosti i nižší náklady,“ vysvětluje Béreš.

Největší zlo? Přímotopy

Samostatnou kapitolou jsou elektrické přímotopy. „Ty jsou v dnešní době největší zlo pro zákazníka. Pokud by si přitápěl celou zimní sezónu právě přímotopem, tak jenom hodinové náklady mohou být kolem 19 Kč, což znamená, že pokud bychom si takhle vytápěli 3 měsíce a nějakých 8 až 10 hodin denně, tak by se na faktuře mohla objevit částka kolem 18 tisíc korun,“ varuje odborník a s nadsázkou dodal, že lepší je vzít si teplejší svetr, než pravidelně využívat přímotop.

Mr MRD ( 22. prosince 2022 04:26 )

PR článek prodejců.
Výměna, zcela funkční lednice, PC či topidla, jen protože uspořím pár korun ročně, je nejen ekonomický nesmysl, ale i zcela zjevné plýtvání a ekologicky nesmysl.
Stejně jako nutit, ve jménu vyššího dobra, zbavit se nového plynového topení a podobně. Hloupé a naivní je i vrháni se do fotovoltaiky. Náklady jsou obrovské a návratnost mizivá. Ostatně, Ti kteří již cca 400 000kc investovali, koukají, že připojení do El. soustavy se tak nějak nerentuje.

dietr ( 19. prosince 2022 21:18 )

Stačilo napsat ať se vrátíme z 21. století do devatenáctého pane experte

krapotkin ( 18. prosince 2022 10:26 )

To jsem udělal jen jednou a skoro vše, co tam bylo ochutnali ptáci, i když jsem měl skřínku zamčenou. Jak se tam dostali, nevím.

žanyn ( 18. prosince 2022 10:22 )

Nojo. Ovšem oni všichni nikoli násilím, ale demokraticky. Ona ta dnešní demokracie je totiž spíše zpitoměním národa než demokracií....

žanyn ( 18. prosince 2022 10:18 )

No spíše než vzdělanost a orientace v situaci se to dá nazvat totální zpitomění. Což i u nejvzdělanějších bývá dost často.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa