Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krvavá válka v zákopech a boje u Bachmutu: Stovky mrtvých a ruské šílenosti, upozorňuje analytik

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. listopadu 2022
15:46
Autor: Pavlína Horáková, swp - 
29. listopadu 2022
14:00

Krvavá zákopová válka u Bachmutu, která si denně vyžádá stovky mrtvých a zraněných, je podle bývalého diplomata a analytika centra Evropské hodnoty Martina Svárovského (KDU-ČSL) šíleností. Řekl to v pořadu Epicentrum. Vysvětlil, že město není strategickým cílem a že Rusko má armádu v žalostném stavu. Promluvil také o tom, jak dlouho ještě budou trvat masivní raketové útoky a co by mohlo zlomit Ukrajince v jejich boji za svobodu.

„Víme zhruba o intenzitě bojů, a že tam umírá stovky vojáků denně, především z řad nově mobilizovaných. Víme, že tam bojují Wagnerovci a je to boj s obrovskými ztrátami,“ uvedl Svárovský na úvod na dotaz, co vlastně o bojích u Bachmutu víme.

Podle Svárovského ale Ukrajincům nejde ani tak o obranu území, jako spíše o to, aby Rusům způsobili těžké ztráty a tak ještě více oslabili jejich armádu. A Rusové chtějí zase splnit alespoň jeden úkol a tak útočí tam, kde mají alespoň dobré zásobování.

Svárovský: Nechutné a nelidské. Rusové mají jasnou porážku

„Není to rozhodující bitva, ale je to utrpení a lidská tragédie. Rusové často podnikají akce, které mají symbolický význam pro publikum. Nemají už velké prostory pro manévrování a zásoby mají omezené. Soustředí se na útok tam, kde mají nějaké síly a kde mohou dodávat zbraně vojáky. Je to lidsky nechutné. Stojí je 700 vojáků denně to, aby jednou mohli snad říci, že tu linii prolomili,“ uvedl odborník.

Rusové mají navíc podle experta válku nejspíše prohranou. Ukrajinská armáda totiž neustále roste, ale ta ruská je stále menší a menší. Bod zlomu byl podle Svárovského osvobození Chersonu. „Ukrajinci se dostali do momentu, kdy za ním není už nic jiného, než jen ruská porážka,“ konstatoval. U Bachmutu tak Ukrajincům nyní stačí, kdy ruská armáda bude krvácet.

Útoky neskončily, zásoby se ale tenčí

V další části pořadu Blesku se analytik pozastavil i nad další hrozbou raketového útoku, který by měl přijít právě dnes, tedy 29. listopadu. Podle něj je možné, že k němu dojde, ale mnohdy se o útocích vědělo dopředu a nakonec stejně nepřišel. Podotknul, že budou takové útoky nejspíše stále menší a méně častější, Rusům totiž docházejí zásoby. Například u raket z ponorek a bombardérů mají podle některých informací Rusové jen 200 -400 raket.

„Co je zásadní, je to, že rakety by vám mohly přinést zlom ve válce. Ale pouze tehdy, pokud by se podařilo zlomit morálku obyvatelstva. Ukrajina je ale velká a Rusko není schopno ji celou fyzicky zničit a ani přinést takový výsledek, aby sami Ukrajinci prosili vedení, ať se s Ruskem nějak dohodne,“ uvedl expert.

V pořadu Epicentrum také konstatoval, že je od začátku vidět, že Rusko páchá na Ukrajině válečné zločiny. I tím, že valná většina cílů je civilních a nikoliv vojenských. Podle ukrajinského ministra se nyní strefují z 97 % právě do civilních objektů. Ve zbytku pořadu Epicentrum mluvil také o tom, jak je to s atmosférou v Kremlu a co je pravdy na násilném odvádění dětí do Ruska.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelování ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

20:15
Dnes

Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.

Zobrazit celý online

laurerahardy ( 29. listopadu 2022 23:33 )

Dělalo, protože (světe div se) Slovensko je členem NATO.

Uživatel_5347357 ( 29. listopadu 2022 19:25 )

Ano, Ukrajinci jsou opravdu chudáci. Posloužili jako užiteční blbci Západu v dlouholeté snaze rozvrátit Rusko a podmanit si ho. To, že dnes podporujeme jednu z nejzko­rumpo­vaněj­ších zemí plnou oligarchů a vracející se ke svým nacistickým hrdinům je vizitka naprostého úpadku naší vládnoucí sebranky, která se k vládnutí dostala podvodem a tuto zemi postupně zcela devastuje. Doufám, že zemí jako je Švýcarsko, které uvalilo sankce na Ukrajinu bude přibývat a tento nechutný válečný konflikt vyvolaný Západem brzy skončí.

turista.z. ( 29. listopadu 2022 18:49 )

Tem ruskym trollum rozumi malokdo, vetsinou stejni psychopati.

turista.z. ( 29. listopadu 2022 18:48 )

Tvl.. to je blabol.. Kde jsou dneska NDRaci, Bulhari a jini...

trintin ( 29. listopadu 2022 18:44 )

Dobře placený analytik neznámo proč neví, že nás ukrajinské vojsko 21.8.1968 násilně za pomocí Bulharů, NDRáků a jiných vojáků obsadilo a kdybychom se bránili, byly by u nás také stovky mrtvých.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa