Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výbuch rakety v Polsku: Jak zabránit dalšímu omylu? Dodat Ukrajině moderní systémy, říká analytik

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, Mii, swp - 
17. listopadu 2022
05:00

Raketu, která v úterý vybuchla v polské obci Przewodów, patrně vystřelila ukrajinská protivzdušná obrana, když se snažila sestřelit ruskou raketu. Podle velvyslance při NATO Jakuba Landovského je třeba si uvědomit, že skutečným viníkem celé situace je Rusko. I proto se nedomnívá, že by incident ovlivnil odhodlání Polska dál Ukrajině pomáhat. Náčelník Vojenské policie ČR a bezpečnostní analytik Otakar Foltýn podotkl, že Rusko i Ukrajina používají sovětské systémy, které jsou chybové. Budoucím možným omylům by tak šlo zabránit tím, že Západ Ukrajině dodá moderní protivzdušné systémy. Landovský i Foltýn o tom hovořili v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

„Rozhodně je důležité si uvědomit, že skutečným viníkem té situace je Rusko, které provedlo bezprecedentní útok na ukrajinskou infrastrukturu, na civilní infrastrukturu, tudíž válečný zločin, a ukrajinská protivzdušná obrana na to jenom reagovala. V žádném ohledu nemůže být viněna z toho, co se potom následně stalo,“ upozornil Landovský.

Podle něj Ukrajina neměla v úmyslu na nikoho útočit, chce jenom dobýt zpět své vlastní území. Ani nikdo na Západě se nežene do přímého střetu s ruskou federací, zvlášť NATO. „Aliance má, řekněme, obrannou povahu, což myslím, že prokázala velmi uměřeným přístupem ke konfliktu, kdy její hlavní úloha byla v tom, že chrání své území před případným ruským útokem, a to formou odstrašení,“ řekl Landovský, jenž při NATO působí jako velvyslanec.

Podle něj nehrozí, že by Polsko kvůli výbuchu rakety přestalo Ukrajinu podporovat. Polští politici vnímají Rusko jako hrozbu a dobře si uvědomují, kdo za incident může. „Myslím, že na polském odhodlání Ukrajině pomáhat to rozhodně nic nezmění,“ sdělil Landovský, přičemž hned navázal: „Poláci rozhodně nemají nějak zkreslené představy o tom, co se na Ukrajině děje, a jsou si vědomi všech rizik.“ Polsko nazval ukázkovým spojencem Ukrajiny.

Chybové sovětské zbraně

I bezpečnostní analytik a náčelník Vojenské policie ČR Otakar Foltýn zdůraznil, že i když se zřejmě jednalo o chybu ukrajinské protivzdušné obrany, odpovědnost pořád leží na Rusku. Popsal to na příkladu. „Pokud máte dobrého souseda, tak ten chápe, že váš vedlejší pozemek byl podmáčený, když se hasiči snažili uhasit váš hořící dům. Soused neřekne: Můžeš za to ty. Ale řekne, že za to může ten žhář, který to zapálil, ne ti hasiči, kteří se to snažili uhasit. Ukrajinci se snažili uhasit požár, který zapálili Rusové,“ řekl Foltýn.

Zatím se podle něj nedá říct, zda dopad ukrajinské rakety na území Polska zapříčinila lidská, anebo technická chyba. Použitý systém S-300, o jehož střelu šlo, ale používají obě strany. „Je to původně sovětský systém, který byl postupně modernizován. A ty rakety od sebe jdou v detailech odlišit. Nicméně Rusko, protože mu dochází zásoby protizemních střel, tak používá i rakety S-300, které jsou primárně protivzdušné, ale používá je proti pozemním cílům,“ vysvětlil Foltýn.

Ukrajinci tyto samé rakety používají na obranu, takže se může stát, že raketa S-300 se snažila sestřelit raketu S-300. Tento systém v každém případě není podle analytika spolehlivý. „V zásadě není ani nějak ultramoderní,“ řekl v porovnání se západními systémy NASAMS nebo Iris. „Ty mají prakticky stoprocentní účinnost a nemají téměř žádnou chybovost. Jsou podstatně přesnější a spolehlivější než ta bývalá sovětská výzbroj,“ popsal Foltýn.

Jak tedy zamezit dalším podobným událostem, jako ke které došlo v Polsku? „Řešení je v tomto případě jednoduché. Dodat Ukrajině moderní protivzdušné systémy, které nejsou chybové,“ říká náčelník Vojenské policie ČR. Závěrem uklidnil, že žádné Ruskem používané systémy nemají dolet do Česka.

turista.z. ( 17. listopadu 2022 21:03 )

Je uplne jedno odkud ta raketa letela. Dulezite je, jak je mozne ze 40 let stara, pomala raketa vletela na uzemi NATO na 7 km a ti kaśpari vubec nezareagovali..??
Putin muze v klidu poslat moderni samomanevrujici raketu, a nez śaści z NATO zareagujou, uderi na Varśavu...

laurerahardy ( 17. listopadu 2022 20:07 )

laurerahardy ( 17. listopadu 2022 20:07 )

krapotkin ( 17. listopadu 2022 17:34 )

Válečných štváčů je stále dost. Nedávno tu psala naše ministryně války, že za americké peníze nakoupí americké zbraně. Asi dostala na své zahraniční konto dost dolarů. Já nedostal ani cent, tak ať si amíci svoje předražené rakve nechají. Doma jim létat nesmějí, tak je cpou do Evropy.

krapotkin ( 17. listopadu 2022 17:30 )

No, tak tam dopadnou. Za poslední roky stejně z Prahy nevzešlo pro zbytek republiky nic dobrého

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa