Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pekarová Adamová o volbách: Levice pohořela kvůli ANO. A jednání Pirátů s SPD? Překvapující

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. září 2022
15:35
Autor: Nikola Forejtová - 
27. září 2022
14:00

Hostem pořadu Epicentrum byla předsedkyně TOP 09 a šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Okomentovala nejen výsledky komunálních a senátních voleb, ale také probíhající povolební vyjednávání. Podle ní jsou vítězi občané, přesto vidí ztrátu u hnutí ANO, ale i propad levicových stran, které jsou dle jejího názoru mnohdy proruské a prokremlovské. Mírně si rýpla i do vládních stran, které rozjely vyjednávání v Plzni a v Praze. U Prahy si pak myslí, že by se měl prostě jednoduše hledat kompromis.

„Podle mě jsou to zejména občané, kteří si nenechali ujít tyto volby. A já bych jim chtěla poděkovat, že se zajímají o věci veřejné a o to své okolí,“ řekla na dotaz moderátorky, kdo je vítězem letošních voleb. Téměř všechny strany a hnutí si totiž pomyslnou zlatou příčku uzurpují pro sebe. „Kdybychom na to měli nahlížet tak, že to bylo referendum – i když já si myslím, že to bylo vysvědčení pro starosty, tak jsme nepohořeli a uspěli,“ dodala s tím, že koalice SPOLU pak zvítězila v Praze a v Brně.

Pekarová: Levice své opodstatnění má

Hnutí ANO se pak dle jejích slov spíše propadlo, ačkoli získalo 8 ze 13 krajských měst. „Uspěli v menším množství krajských měst než předtím, takže oni jdou dolů. A my jdeme nahoru, tak to je nepopiratelný,“ podotkla.

Kdo ale nepopiratelně pohořel, jsou levicové strany. Podle Pekarové Adamové je to způsobeno i tím, že KSČM a ČSSD „vyluxoval“ voliče Andrej Babiš a jeho hnutí. „Hnutí ANO se sice tváří jako strana, která nemá ideologii, ale je silně levicové,“ uvedla lídryně TOP 09. Levice ale smysl má, jak dodala na dotaz moderátorky, jestli nyní podobné strany v politice nechybí. Problémem ale je, že se mnohdy snaží jít tou populistickou cestou.

Co se týče chyb TOP 09, podle Pekarové jich pár bylo. Za chybu nicméně nepovažuje to, že zůstal na kandidátce Jiří Pospíšil (TOP 09), který byl spojován s kauzou Dozimetr. Pospíšil dostal i přes skloňování jeho jména v médiích mnoho preferenčních hlasů. „Kauza Dozimetr byla mnohými nafukována do neskutečně velkých rozměrů. Zkrátka v každé politické straně se může stát, že se tam objeví člověk, který má nějaký problém. Záleží ale také na tom, jak se s tím ta strana je schopná vypořádat a ve chvíli, kdy se opravdu jedná o člověka, který je vyšetřovaný policií, který je dokonce snad ještě třeba obviněný nebo nakonec obžalovaný, tak jak vidíte, tak naše strany se s tím vypořádávají razantně a jednoznačně, kdežto hnutí ANO má předsedu, který chodí k soudu,“ uvedla k Pospíšilovi.

Koalice s SPD by předsedkyni donutila jednat. A rýpnutí do Pirátů!

V rozhovoru jsme se dotknuli i povolebního vyjednávání. Pekarová Adamová uvedla, že ona osobně do nich nijak nezasahuje a je spíše k dispozici pro radu. „Kdyby se jednalo o nějaké kontroverzní věci, nebo něčeho podobného, tak to bych samozřejmě zasahovala, ale to u nás nikoho ani nenapadne, například jít do koalice s SPD,“ podotkla. Právě přes SPD a KSČM podle ní nejede vlak a koalice s nimi tvořit nechce.

V tomto ohledu se tak Pekarová vyjádřila k tvoření koalic v Plzni, kde se původně chtělo „obejít“ SPOLU a vzít do koalice právě dva členy SPD. „Za mě to bylo velmi překvapující, že vůbec někoho z Pirátů to napadlo a že to musel hasit až předseda. Stejně tak za STAN mě tady tato situace velmi nemile překvapila. Považuji to za opravdu klíčové, protože nechci, aby posilovaly extrémní vlivy, které tady jsou a tyto strany – a SPD zejména - zkrátka takovým proruským a prokremlovských hlasem,“ vysvětlila svůj postoj.

Co se týče složitějších postupů v Praze, podle Pekarové Adamové je nutné a důležité, aby partneři nacházeli kompromis a hledali průsečíky v programu. „Snažíme se o to. Jenže je důležité, aby to takhle vnímala i ta partnerská strana a v tomto případě zejména Piráti já nemám osobně vůči někomu z nich žádnou předpojatost a podobně a nejsem u těch jednání,“ rýpla si opět do Pirátů.

„Proti Vystrčilovi je vedená nechutná kampaň!“

V rámci volebního bloku jsme se s předsedkyní pobavili i o tom, jak dopadly volby senátní. Pekarová má radost především z úspěchu Jiřího Růžičky, který se rovnou přehoupnul zpátky do křesla senátora. Růžička mimochodem získal omylem i hlas předsedy SPD Tomio Okamury. „Mě to spíš pobavilo. Chytil se do vlastní pasti,“ reagovala předsedkyně na tento incident, který TOP 09 využila i ve své kampani.

Pozastavili jsme se také nad tím, že na rozdíl od stávajícího místopředsedy Senátu se ale na svůj post ještě neprobojoval šéf horní komory Miloš Vystrčil. „Proti panu Vystrčilovi je tam dlouho vedená velmi ostrá až nechutná kampaň. Myslím, že ukazuje zejména na to, jak Andreji Babišovi záleží na sobě samém a nikoliv na občanech,“ okomentovala hon na Vystrčila, který bude bojovat proti Janě Nagyové, která je nyní obžalovaná v kauze Čapí hnízdo a dochází k soudu. Podobně jako i sám Vystrčil vnímá, že boj spíše vede Andrej Babiš, než právě Nagyová.

Ladislav Přikryl ( 1. října 2022 10:08 )

Už aby Topku zase převzal Kalousek, protože tato píp píp není ani hezká ale ani chytrá.Kalousek má schopnost silné argumentace směrem k Stébákovi, lháři a defraudantovi.

defakto ( 27. září 2022 21:47 )

... tato černá můra by byla ráda , kdyby její pidi strana TOP -O9 měla jednou takovou podporu jakou má ANO pod vedením Babiše , to se celé slavné koalici může jenom zdát !

hynek hynek ( 27. září 2022 20:31 )

Ta koza ať se raději stará o vlastní stranu, která jde dolů a její předchůdce Kalousek tepe tuto neschopnou vládu, že nás zadluzuje více než Babiš.

harpyje ( 27. září 2022 20:29 )

"My jdeme nahoru, to je nepopiratelny" to snad nemysli vazne, pruzkumy preferenci ji nikdo neukazal? Ta si nevidi ani na spicku toho hnusnyho rypaku Az jejich koalicnim partnerum dojde ze jsou pro ne jen koule na noze tak uz si v PS ani neskrtnou a potom papa. Rikam si to uz nekolik let, PROC splasky jmenem TOP09 porad dostavaji tolik medialniho prostoru, jezdi nas reprezentovat do zahranici apod. kdyz vsichni vime ze samostatne proste jsou na okraji zajmu???

e.lesanova ( 27. září 2022 19:20 )

Jak to, že hlavní štěkna ČR jde do studia, kde se evidentně TOPÍ?? Nebude se nás snažit přesvědčit, že tam mají 16stupňů, které ordinují lůze, že ne??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa