Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putin udělal chybu, zaskočil i své generály, říká analytik. Plnohodnotnou invazi sám nečekal

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová, pah - 
24. srpna 2022
16:37

 „Bylo to pro mne překvapení,“ uvedl k ruskému útoku na Ukrajinu bezpečnostně politický analytik Martin Svárovský. Právě dnes je to přesně půl roku od začátku invaze. Podle Svárovského byly těsně před útokem předpokládány vzhledem ke koncentraci ruských sil trochu odlišné scénáře, plnohodnotná invaze s cílem obsadit sousední zemi byla podle něj velmi nečekaná. „To, že jsem to nečekal, nebylo dáno tím, že bych to nesledoval nebo podceňoval, ale tím, že jsem sledoval racionálně, na co je ruská armáda cvičená a čeho je či není schopná. Putin udělal obrovskou chybu a zaskočil i řadu svých generálů,“ míní Svárovský.

Nejkritičtější období bylo údajně prvních 48 hodin útoku, kdy bezprostředně hrozila ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému eliminace či zajetí a následné dosazení loutkové vlády. „Někdy od třetího dne bylo jasné, že ten první úder, na který ruská armáda sází, se nepovedl. Nečekal jsem, byť se nedaří úvodní cíle, že tak dlouho bude ruská armáda bojovat,“ zmiňuje s tím, že zpočátku přecenil síly Vladimira Putina.

Ukrajinci podle Svárovského byli na potenciální invazi připraveni velmi dobře. „Při prvním vystoupení po začátku konfliktu z prezidenta Zelenského čišela velká síla a rozhodnost. Je vidět, že se to opíralo o velké sebevědomí, které dnes, jak už víme, nestálo na vodě,“ ocenil ukrajinského prezidenta. Zelenskyj prý předvedl perfektní výkon, když ukrajinské armádě přenechal velký díl autonomie a sám se s vládními špičkami staral spíše o zajištění zahraniční podpory. Spolu se Zelenským se dle Svárovského slov výrazně blýskl i ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Přestože jsme měli období, kdy se zdálo, že ta západní pomoc může nějakým způsobem uvadat, vždycky dokázal, nějakým způsobem mobilizovat a nepřipustil, aby se nálada na Západě přehoupla v únavu,“ uvádí k Zelenského výkonům, které prozatím považuje za bezchybné.

Do zimy Svárovský předpovídá výrazný úspěch ukrajinských sil na válečném poli a osvobození velké části dosud okupovaných území. „Čtrnáct dní jsme svědky ukrajinské protiofenzivy, která zatím nemá charakter velkých útoků, ale myslím si, že se to chystá,“ zhodnocuje situaci.

Zároveň se pozitivně vyjádřil ohledně vlivu konfliktu na evropské země v otázce energetického zabezpečení. Evropa prý konečně bude dotlačena k přehodnocení závislosti na ruském plynu, kterou nebyla schopna za posledních dvacet let řešit. „Je dobře, že se to děje. Evropa bude donucena přehodnotit své zdrojové země, bude donucena šetřit. Šetření je vždycky, myslím, zdravé. Teď se možná ve zrychlené podobě stane něco, k čemu by dříve nebo později muselo dojít,“ uvádí Svárovský k problému zásobování zemí EU energetickými surovinami.

Video  Epicentrum - Martin Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa