Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Imunolog Hořejší o letní vlně covidu: Nakažených je mnohem víc, šíření rychlé, ale je i dobrá zpráva

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. srpna 2022
15:34
Autor: Pavlína Horáková - 
9. srpna 2022
14:15

Počet potvrzených případů covidu-19 v Česku od začátku epidemie přesáhl čtyři miliony. Letní vlna koronaviru je ale v současné době na ústupu a počty nakažených v mezitýdenním srovnání klesají už 12. den v řadě. Jenže nakolik jsou uváděné statistiky odrazem reality, když řada lidí na testy nechodí? A jak to s aktuální vlnou je ve skutečnosti? O tom mluvil v pořadu Epicentrum imunolog a profesor Václav Hořejší.

„Ve skutečnosti těch pozitivit, těch lidí, kteří jsou infikováni, těch je mnohem víc, než kolik se testuje, protože dneska se vlastně testují akorát lidi, kteří mají k tomu nějaký důležitý důvod, to znamená: není jim dobře, bojí se, že by mohli mít těžký průběh, a tak se chtějí ujistit, jestli to je opravdu tahle nemoc a případně potom s tím jít do nemocnice,“ uvedl Hořejší v pořadu Blesk.cz.

Situace je však podle něj odlišná oproti dřívějšku nejen tímto. „Naprostá většina lidí je do značné míry chráněná aspoň proti tomu těžšímu průběhu a většinou o tom ani neví, že jsou infikováni,“ upozorňuje.

Extrémně rychlé šíření

Současné varianty covidu-19, které jsou nejrozšířenější, jsou „opravdu extrémně infekční asi tak, jako jsou spalničky a teď vždycky byly brány jako vlastně skoro nejinfekčnější infekční onemocnění“, uvádí Hořejší.

„Tyhlety varianty se šíří v té společnosti opravdu extrémně rychle a částečně je to vlastnostmi těchhle těch nových variant, které naštěstí jsou takové, jaké jsou, ale hlavně tím, že se ten virus teď šíří vlastně už v populaci, která je značně odolná,“ pokračuje Hořejší. 

„Je zcela jisté, že se s tím virem, vlastně s těmi novými variantami, setkal skoro každý a naprostá většina lidí o tom vůbec ani nevěděla nebo měli velmi mírné příznaky - jako běžná rýma,“ uvádí.

Hořejší: Situace je relativně příznivá

Situace je podle něj i přes letní vlnu nákazy „relativně příznivá“. „Neměli bychom se tolik koukat na to, jaký je počet těch případů, tzv. pozitivit, protože velká část lidí se vůbec ani netestuje a i ti, kteří se testují, tak většina z nich nemá žádný těžký průběh, takže ta situace velice podobná jako třeba při běžné nějaké chřipkové epidemii,“ podotýká.

„Důležitá čísla jsou ta vážná, to znamená, kolik lidí je v nemocnicích, kolik z nich ještě leží na těch jednotkách intenzivní péče, kolik jich umírá denně a tahleta čísla - ta opravdu důležitá čísla - jsou 10krát až 20lrát nižší, než byla v těch předcházejících vlnách, takže ta situace je opravdu z tohohle toho hlediska příznivá,“ shrnuje Hořejší současný stav pandemie.

Přičítá přitom velký vliv očkování na současný poměrně dobrý stav. „Je to hlavně kvůli tomu, že je asi 70 % naší populace očkováno více než 90 % hlavně té rizikové populace, což je hrozně důležité, protože 90 % té rizikové populace přispívalo obrovskou většinou k těm těžkým průběhům a k těm problémů v nemocnicích atd.," dodává Hořejší s tím, že není nutné mít přílišné obavy.

Černý: Infekci prodělalo až 80 procent lidí

Česko dneska v rámci čísel, která jsou od března 2020 zaznamenávaná a sledovaná, překonalo hranici 4 milionů zaznamenaných případů nákazy.

Počet potvrzených případů se vyšplhal na číslo 4 002 616, za pondělí jich přibylo oficiálně 2958. V nemocnicích je aktuálně 1065 hospitalizovaných, což však oproti předchozím týdnům přece jen znamená jistý pokles.

Že však čísla aktuálních případů nemusí zdaleka odpovídat, upozorňují i další experti. „Osobně se domnívám, že skutečný počet lidí, kteří infekci prodělali, může být i dvakrát větší. To by znamenalo až zhruba 80 procent obyvatel našeho státu. Ale i číslo 40 procent je poměrně vysoké a svědčí to o tom, že pandemie u nás probíhala velmi intenzivně a že jsme ji neměli úplně pod kontrolou,“ uvedl dnes pro ČTK virolog Jiří Černý.

„Reálný počet nakažených je pětkrát až desetkrát větší. Teď už je to spíše pětkrát, zatímco před dvěma týdny, kdy jsme se blížili vrcholu letní vlny, to mohlo být i desetkrát,“ míní molekulární biolog Libor Grubhoffer. Oba tak svorně souhlasí s Hořejším, který i nadále apeluje, že důležité je tak sledovat čísla, jako je denní počet nově hospitalizovaných, jednotky intenzivní péče nebo úmrtí. Těch je od vypuknutí pandemie v Česku zaznamenáno 40 587.

16:05
5. 5. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

15:50
5. 5. 2023
!

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

12:57
5. 5. 2023

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Zobrazit celý online

Hana Mareckova ( 10. srpna 2022 04:10 )

Mozna by mohl tento expert upresnit tyto data????


http­s://ec­.euro­pa.e­u/eu­rostat­/sta­tistics-expla­ined­/index­.php?t­itle­=File:­Map01_­Exces­s_Mor­tali­ty_202­2_Ma­y.png

Annika ( 9. srpna 2022 22:43 )

Ten virus neexistuje,nikomu se nepodarilo virus odhalit,vice a vice scientistu se priklani k parasitu a hadiho jedu. Horejsi podle jeho cinu neni zadny odbornik jen papouskuje WHO.

maxpax ( 9. srpna 2022 17:40 )

Má pravdu. Naprostá většina nemocných k lékaři nejde , protože si myslí že "TO" nějak vyléčí. Dávat přes 800 kč za PCR test je hodně. Max. si koupí nemocný za 250 nějakýho neprůkaznýho šmudlu v lékárně.
Až když delší dobu nedaří , pak teprve jde k doktorovi. A ten rozhodne, zda ho pošle na testy nebo ne. Ale po takových 10-14 dnech domácí samoléčby už ty testy jsou prakticky na nic. Sice přetrvává rýma, kašel a třeba i teplota, testy jsou přitom negativní..

BobyNo1 ( 9. srpna 2022 17:30 )

Také se brzy budete ze svých zločinů zodpovídat, pane Hořejší! Blízcí kolem mě, kteří se nechali naočkovat vámi podporovanou Temnou tinkturou, začínají mít vážné zdravotní problémy (vysoký krevní tlak + záněty + spuštěná autoimunitivní onemocnění).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa