Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kalousek v radě VZP? Vítaná pomoc, hájí ho předseda. A zmínil milionovou odměnu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. května 2022
15:28
Autor: Pavlína Horáková, vol, for - 
19. května 2022
14:00

300 tisíc uprchlíků v Česku potřebuje zdravotní pojištění. Za většinu z nich ho platí stát a to i v situaci, kdy se někteří z nich rozhodli vrátit, či přesunout do jiných zemí. To vše za podmínek dlouhodobě podfinancovaného zdravotnictví, které je navíc vyčerpáno dvěma lety koronavirové pandemie. Je náš zdravotní systém připraven na nápor lidí utíkajících před Putinovou válkou? O tom, i zapojení exposlance Miroslava Kalouska ve správní radě pojišťovny mluvil v Epicentru Blesku její předseda, bývalý náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp. 

S poslancem se vedle vlivu uprchlíků na zdravotní systém v ČR bavila moderátorka blíže i o VZP a o jeho vedení. Phillip podotknul, že současný schodek dosahuje asi devíti miliard korun. Pořád se ale mění. U čísel se zastavil i u odměny, kterou vyfasuje ředitel instituce Zdeněk Kabátek. Kabátek dostane 1,3 milionu korun.

„Ta odměna je daná za rok 2021. K té odměně - to není nějaký pocit správní rady, že by si řekla, kolik řediteli dají. Tam jsou přesně nastavená kritéria, která jsou nastavená ještě z roku předminulého. Tedy ředitel přesně ví, jaké úkoly má a kolik z nich má procentuálně dostat,“ vysvětlil Philipp, jak se výše odměny pro šéfa VZP vlastně počítá.

„Kabátek je zkušený manažer a velmi dobře zvládnul období 2021, kdy jsme tu měli několik vln covidu a bylo potřeba zavádět nové způsoby léčení apod.“ dodal. Uznal nicméně, že kauza o přednostním očkování byla nešťastná. „Myslím si, že se Kabátek poučil,“ uzavřel téma.

Kalousek v radě? Dobrá posila, já trpím slepotou

Na závěr pořadu se řešila i nová posila ve správní radě VZP – exministr financí Miroslav Kalousek. Podle Phillipa je to vítaná pomoc. „Musím říct, že u finanční instituce, jako je zdravotní pojišťovna, je třeba aby tam byl někdo, kdo ví, jak ten systém funguje. Je tam ale potřeba také zkušených ekonomů a jsem rád, že zrovna bývalý poslanec Kalousek rozšiřuje řady správní rady a z těch dvou tří měsíců, tak on se velmi dobře a rychle zapracoval a rozumí předkládaným materiálům,“ ohodnotil dosavadní Kalouskův „mandát“.  Podotknul, že on sám je v radě 8 let a může tak již trpět profesní slepotou, kterou zrovna Kalousek jako nováček nemá.

Video  Kalousek o kandidatuře na Hrad: Fackovat voliče nebudu!  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa