Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Meda těžce nesla, že neměla děti, prozradil Pospíšil. Jaké byly její poslední chvíle?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
3. května 2022
15:30
Autor: Pavlína Horáková, vol, amb - 
3. května 2022
14:00

Ve věku 102 let zemřela mecenáška a sběratelka umění Meda Mládková. Zakladatelka pražského Musea Kampa podlehla zdravotním obtížím souvisejícím s pokročilým věkem. Europoslanec a blízký přítel  Medy Mládkové Jiří Pospíšil (TOP 09) promluvil o jejím životě. Naposledy ji viděl jen pár hodin před její smrtí. „Vždy, když si večer lehla do postele, dívala se na fotku svého manžela,“ uvedl. Bylo jí podle něj líto, že neměli děti, a proto dělala spoustu věcí ve veřejném zájmu. Jak se udržovala vitální a co bylo její poslední přání, to řekl v Epicentru Blesku.

PospíšilMedou Mládkovou naposledy mluvil v pozdních hodinách 2. května, několik hodin před její smrtí. „Její zdravotní stav se v poslední době zhoršoval, už příliš nekomunikovala, nevnímala. Ale vždy jsem měl pocit, že když ji někdo navštívil, projevovala v očích a mimice radost,“ popsal v Epicentru.

Meda je pro něj symbolem úspěšných žen 20. století. „Okolní národy takovou osobnost nemají, porovnal by ji s Američankou Peggy Guggenheimovou,“ řekl. Pod slupkou bojovnice se podle něj skrývala laskavá žena, která všechno dělala ve veřejném zájmu. „Celý život těžce nesla, že sama neměla děti. Tím, že neměla děti, všechen svůj čas investovala do projektů, které měly z jejího pohledu veřejný smysl,“ vysvětlil Pospíšil.

„Nebyla manželkou úspěšného amerického bankéře, která se nudí a sedí doma,“ dodal. Její manžel Jan Viktor Mládek bohužel zemřel už v roce 1989 na rakovinu. Pospíšil vzpomínal, že nebylo dne, kdy by o něm nemluvila. „Říkala, že vždy když si večer lehne do postele, dívá se na fotku svého manžela,“ uvedl. V duchu s ním probírala své aktivity, Muzeum Kampa vnímala jako dotažení společného projektu.

Podle Pospíšila by Meda mohla být zařazena mezi pražskou kavárnu. „Byla velkou přítelkyní Václava Havla, disentu, podporovala všechny osobnosti, které se v 90. letech dostaly na politickou scénu. Byla osobností havlovského typu,“ domnívá se. Blízko prý měla ke Karlu Schwarzenbergovi, naopak Václava Klause viděla kritičtěji. S nadsázkou říkala, že kdyby byla mladší, kandidovala by na prezidentku.

Čím byla i v pozdním věku tak vitální? „Říkala, že pije pouze víno, bílé Chardonnay, a jí pouze čokoládu,“ odlehčil odpověď Pospíšil. Skutečným hnacím motorem byl ale smysl její práce, i když o ní často pochybovala. Kromě výtvarna se angažovala i v otázce práv zvířat. Nošení kožešin nebo zlata považovala za marnotratnost. „Stal se ze mě díky ní vegetarián,“ řekl Pospíšil.

Co bylo posledním přáním Medy Mládkové? Aby se vyhnula dědickým sporům, Muzeum Kampa bude patřit nadaci Medy a Jana Mládkových. Pospíšil s ní jako správce mluvil o tom, jak bude vypadat v budoucnu. „Nemyslela moc na sebe, důležité pro ni bylo její dílo. Vím, že chce být pohřbená do hliněné hrobky na jižní Moravě, ne zpopelněná.“ Také uvedl, jak se s ní můžou naposledy rozloučit její fanoušci.

Video  Zemřela slavná historička, sběratelka umění a mecenáška Meda Mládková (†102)  - Videohub
Video se připravuje ...

iFender ( 4. května 2022 08:27 )

No kdo je asi dedicem? Schwuchtel jasna vec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa