Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Drábová v Blesku o ruských hrozbách: Putin je šílený, ale k jaderné válce nesáhne

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, ula - 
20. dubna 2022
15:35

Válka na Ukrajině po téměř dvou měsících vstoupila podle Volodymyra Zelenského do druhé fáze. Putinovi se nedaří podle jeho plánu. Bude rostoucí ruská agresivita eskalovat až do možného jaderného útoku? Hrozí nám jaderná válka? Nejen na tyto otázky odpovídala v pořadu Epicentrum předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Navíc se opět vyjádřila k vykupování jódových tablet.

„Všechny státy by se měly připravit na možnost, že by ruský prezident Vladimir Putin mohl použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně” to řekl v rozhovoru s televizí CNN ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Hrozí nám skutečně jaderná válka?

„Jaderná válka s největší pravděpodobností nepropukne, protože jaderné zbraně pořád plní funkci, kterou plnily za studené války – tedy vzájemně zaručené destrukce,“ uvedla v pořadu Epicentrum Dana Drábová ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

„Putin je velmi nepředvídatelný, já říkám až šílený, ale i tak si velmi rozmyslí použít strategickou jadernou zbraň větší ráže, protože to by znamenalo okamžitou odvetu,“ dodala Drábová s tím, že to ale neznamená, že Kreml nebude chtít použít jiný typ jaderné zbraně.

„Kreml má i taktické zbraně, mnohem menší ráže, ale dopad by byl podobný jako na Nagasaki a Hirošimu za 2. Světové války. Pro město na Ukrajině by bylo použití takové zbraně superdestruktivní,“varuje Drábová.

Nákup jódu? Jen psychologický efekt

Na začátku války Dana Drábové upozorňovala, ať lidé zachovají klid a nevykupují kvůli obavám z radiace jódové tablety. Přesto Dánsko minulý týden oznámilo, že nakoupí 2 miliony těchto tablet, právě kvůli hrozbě jadernému konfliktu ze strany Ruska. Rumunsko tablety dokonce začalo občanům rozdávat.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

„Dánsko ustupuje obavám svých občanů, to nemá vzhledem ke vzdálenosti Dánska a Ukrajiny žádný praktický dopad. Zvýšila se sice aktivita plavidel s jaderným pohonem v blízkosti dánských výsostných vod, já to ale považuji za psychologický efekt, což na určitou část na populaci funguje, „myslí i o dánském kroku Drábová

Rumunsko je ale jiný případ, protože je Ukrajině blíže. Na dotaz, zda by hrozilo nebezpečí Česku, pokud by Rusové zaútočili na jadernou elektrárnu v Záporoží, má Dana Drábová jasno: „Ne, nás chrání vzdálenost.“

„Pokud mají lidé pocit, že pro svou ochranu něco udělali, tak ať si jodid draselný koupí, ale nejezte to zbytečně, nepolykejte to jen proto, že vás to uklidňuje, protože si rozhodíte metabolismus,“ vzkazuje Drábová těm, co tablety s jódem nakupují.

Druhý Černobyl? Těžko

Do jaderné elektrárny Černobyl vtrhlo hned na počátku invaze přes 1 500 vojáků a elektrárnu okupovali téměř měsíc. Ač je tato elektrárna nefunkční, nachází se v ní totiž mimo jiné zařízení pro skladování zbylého jaderného paliva. Je možné, že by se tragédie před 36 lety mohla zopakovat?

„Z našeho hodnocení a analýz evropských kolegů, v Černobylu není nic, co by způsobilo horší následky než havárie před 36 lety, a jakékoliv následky by byly lokální a omezily by se na zakázanou zónu do 30 kilometrů. To neznamená, že by ve větší vzdálenosti nebyly radioaktivity měřitelné, ale ne v množství, které by člověka ohrožovalo,“ uklidňuje Dana Drábová.

frantacizek ( 3. května 2022 15:45 )

já jenom tady k tomu tématu finské elektrárny:

http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-valka-na-ukra­jine/­711227­/fino­ve-odmitli-elektrarnu-od-rusu-zrusili-smlouvu-s-rosatomem-drabova-si-prisadila.html

kolegyně Drábová bude znát pojem algoritmické neredukovatelnosti, to je to, co matematici hledají po léta a tady Finové to Sovětům shrnuli v jednoduchém vzorci jako komplexní jev, co je čeká v příštích desetiletích

clovekdobry ( 20. dubna 2022 20:03 )

Myslím, že tentokrát má pravdu a vygooglil to správně.

Blbos-Vystrcil ( 20. dubna 2022 20:02 )

Tak to máte zase něco společného.

Blbos-Vystrcil ( 20. dubna 2022 20:01 )

Komu říkáš šašek???
Já jsem Tchaj-wanec. Ne Ukrajinec!

sorgedoktor ( 20. dubna 2022 19:37 )

Nebudte s temi usudky tak kach..My jsme 2 svetovou valkou nebyli tak rozbiti, katastrofu nastavajhici na Ukrajine si snad nekdo z nas nedovede predstavit...Ja jsem za 2 Svetove valky zazil jeden nalet a to mi udelalo jakysi nehled na bombatdovani, valku atd na celya zivot. Ukrajincu je mi samzrejme lito..Ja osone si tu Uktajinu za dalsich 10 let nedovedu predstavit...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa