Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf policie Vondrášek: Uprchlíci kriminalitu nezvedli! Každý okres má svého specialistu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. dubna 2022
15:44
Autor: Pavlína Horáková, tsv - 
19. dubna 2022
14:00

Policejní prezident Martin Vondrášek v Epicentru hovořil o kriminalitě v Česku v souvislosti s válkou na Ukrajině. Trestní aktivity s přílivem uprchlíků nepřibývá, uklidňoval a zároveň uvedl, že policistů má Česko v tuto chvíli poměrný dostatek. Obává se ale tzv. černého scénáře, v jehož případě by nejen místní policie závisela na zahraniční pomoci. Zaměstnanci PČR nyní připravují instruktážní videa v ukrajinštině, jak se chovat na silnicích i jak se právně začlenit do společnosti.

Vondrášek v Epicentru uvedl, že se na Čechy vztahuje morální povinnost pomoci ukrajinským uprchlíkům utíkajícím před válkou, což podle jeho slov bude mít jasné dopady na společenský život. Počet ukrajinských občanů pobývajících na území ČR se v souvislosti s ozbrojeným konfliktem zdvojnásobil, uklidňoval ale, že protiprávních aktivit s příchodem migrantů nijak nepřibývá. „Je to bezprecedentní situace, všichni musí improvizovat. Ale já v tuto chvíli můžu říct, že pobyt takovéhoto počtu uprchlíků na našem území se nijak významně neprojevuje v trestné činnosti. A je potřeba si taky připomenout, kdo k nám utíká, 77 procent ženy, přes 40 procent lidé mladší 18 let,“ uvedl Vondrášek.

Vondrášek se v Epicentru vyjádřil k možným scénářům včetně tzv. černého scénáře, který počítá s až milionem uprchlíků na území České republiky v případě další eskalace konfliktu. „Pokud jde o ten scénář 300 tisíc, ten už je téměř naplněn. Pokud jde o ten scénář 500 až 600 tisíc, to by Česká republika měla zvládnout bez nějaké významné zahraniční pomoci, ale pokud by to byl ten třetí scénář milion plus, tak to už se prostě nedá zvládnout bez nějaké mezinárodní pomoci ostatních států, bez nějakých relokací, bez významné finanční podpory,“ varoval.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Uvedl také, že na každé okresní kriminálce je specialista na ukrajinskou komunitu. „Ten se zodpovídá svému šéfovi za to, že zná počet Ukrajinců, kteří zde bydlí a kde bydlí. Sleduje, jestli tam nedochází k něčemu nezákonnému. Sleduje vztah ukrajinské menšiny a většiny českých občanů. Také se snaží monitorovat, jestli tam někdo nekořistí na tíživé situaci uprchlíků. O tomhle všem podává týdenní zprávy,” popsal Vondrášek.

Videomanuály pro Ukrajince

Bezpečnostní složky začaly před třemi týdny pracovat na analýze rizik pro vnitřní bezpečnost v Česku, pokračoval Vondrášek. „Těch rizik jsou asi čtyři desítky,“ uvedl, katalog rizik chce policejní prezidium v květnu představit Výboru pro vnitřní bezpečnost a Bezpečnostní radě státu. „Musí tam být riziko, doporučené protiopatření bezpečnostních složek, ale potom taky nárok na lidské zdroje a materiál.“ Prezident v pořadu ujistil, že počet policistů je za poslední roky neměnný a zároveň dostatečný pro vykonávání agendy PČR také mimo uprchlickou krizi. „Pakliže to policie zvládala doteď, tak to prostě musí zvládat i do budoucna.“ Policistům veřejně poděkoval za jejich ochotu pracovat a odkládat plánované dovolené.

Policie v tuto chvíli vytváří instruktážní videa pro uprchlíky v ukrajinštině, Vondrášek zmínil například návody, jak se chovat na českých silnicích. „Připravujeme řadu klipů, právní vědomí, doprava, řidičské průkazy a další oblasti. Tady se opravdu vyplácí policii věnovat to úsilí a ty peníze prevenci, protože pak nemá tolik práce s tou represí,“ uvedl prezident.

Podívejte se na celý záznam pořadu Epicentrum:

Video  Epicentrum s policejním prezidentem Martinem Vondráškem  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa