Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pandemický zákon nepotřebujeme, míní politolog. Věří vládě, že nezvýší daně?

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
15. února 2022
05:00

Kontroverzní pandemický zákon i proškrtaný státní rozpočet. Poslaneckou sněmovnu v nadcházejících dnech čekají hned dvě zásadní bitvy. Ani jedna se podle politologa Jana Bureše neobejde bez průtahů, v obou případech ale počítá s vládním vítězstvím. Zatímco kritikou k pandemickému zákonu v pořadu Epicentrum nešetřil, škrty v rozpočtu považuje za rozumné. 

„Vláda zkrátka nedokázala dobře vysvětlit, proč v době, kdy se zlepšuje pandemická situace jak u nás, tak v okolních státech, přichází s návrhem zákona, který umožňuje zavést ještě tvrdší opatření než doposud,“ hodnotí Bureš špatné načasování a komunikaci ministrů se senátory. „Je logické, že část senátorů vyslyšela ty kritické hlasy. Ať už ze strany demonstrujících, či ústavních právníků a tak dále,“ říká.

„Myslím si, že ten zákon nutný není. Rozhodně ne v takové verzi, v jaké byla předložena. Jsou tam věci, které šlo ošetřit třeba vyhláškou ministerstva zdravotnictví a podobně,“ přidává na adresu novely pandemického zákona.

Komunikaci vlády spojenou s pandemickými opatřeními jinak hodnotí politolog víceméně pozitivně: „Nová vláda přišla do situace, kdy si z hlediska komunikace s veřejností může dovolit předkládat velmi jednoduchou a jasně nalinkovanou politiku. Zpočátku byla problematická komunikace pana ministra Válka. Ale z hlediska konkrétních činů je ta strategie mnohem jasnější a jednotnější, než tomu bylo v případě předchozí vlády.“

Co vláda také avizovala, jsou škrty v rozpočtu. A podle Bureše k nim přistoupila přesně tak, jak slibovala: „Je to politický signál, který má určitý význam. Tato vláda vyhrála volby s tím, že zastaví zadlužování státu. Dává najevo, že si je vědomá toho, že to bude někde bolet. Ale že to bude bolet méně, než kdybychom to řešili později.“ Kritiku ze strany opozice hodnotí jako ukázkový populismus: „Kdybychom takhle pokračovali dál, dopadli bychom jako Řecko, které muselo v důsledku složité ekonomické situace rozprodat ostrovy a přístavy.“ 

„Politikům nemůžete věřit nikdy, ale tento závazek byl poměrně klíčový. Nepočítám rozhodně s daněmi, které platíme jako fyzické osoby,“ odpověděl politolog na dotaz, jestli věří slibům Fialova kabinetu, že v rámci šetření nepřistoupí k navyšování daní.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa