Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šéfka sester: Agresivita vůči nám roste. A neočkovaní zdravotníci jsou obrovsky nekolegiální

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
2. prosince 2021
05:00

Nedostatek zdravotních sester je v Česku dlouhodobým problémem. Jejich stále rostoucí potřeba na covidových jednotkách ho po půl roce opět odhaluje. Prezidentka České asociace sester (ČAS) Martina Šochmanová má proto strach, aby znovu mimořádně složitou situaci zvládly. Všeobecně mezi zdravotníky přibývá rozladění z neochoty lidí nechat se očkovat, navíc mnohdy čelí slovním útokům. Šochmanová však za obrovsky nekolegiální označila i zdravotníky, kteří se odmítají nechat očkovat.

„Na jaře jsme byli opěvováni, že jsme hrdinové dnešní doby. Dneska už to tak vůbec není. Naopak se v očkovacích centrech setkáváme s agresivitou. Lidé na zdravotníky útočí, jsou agresivní. Přijdou se naočkovat, ale diskutují o významu očkování a obviňují je, že je nutí se očkovat,“ popisuje nelehkou pozici z hlediska zdravotních sester Martina Šochmanová v pořadu Blesk.cz Epicentrum.

„Přitom většinou ti lidé sami mnohdy neví, proč očkování odmítají. Pod tíhou všech těch argumentů musí vidět, že jednoznačně smysl má,“ dodává prezidentka ČAS s tím, že se takoví najdou právě i mezi zdravotníky.

„Mrzí mě, že třeba u těch zdravotníků k tomu nedošlo spontánně, že ti lidé nebyli kolegiální. Tím, že se já rozhodnu, že se sama nebudu očkovat, tak jsem velmi nekolegiální ke svým spolupracovníkům. Ve chvíli, kdy se kdykoliv setkám s někým, kdo je pozitivní, automaticky odcházím do karantény, čímž vystavuji svůj kolektiv tomu, že zase budu chybět. Je to prostě obrovská nekolegialita. Je mi líto, že takto ti lidé neuvažují,“ vysvětluje. Diskuze o možnosti povinného očkování vybraných skupin proto chápe jako logické.

„Já doufám, že to zvládneme, ale bude to dost možná na úkor úplného pozastavení plánované péče. A to má obrovské následky na celou populaci,“ sdílí Šochmanová své obavy.

Čísla nejsou dobrá již nyní, zatížení nemocnic je obrovské a situace bude patrně dál eskalovat. „Teď nás čekají Vánoce, což je doba, kdy každý chce být doma se svou rodinou, chce si to užít v klidu a v pohodě. A od těch zdravotníků se očekává, že oni budou ti, kteří budou navíc v práci. Mám obavu, abychom to zase znovu zvládli,“ uvedla ke svým obavám šéfka asociace sester.

Situace přitom podle ní nemusela být vůbec tak dramatická: „Většina pacientů, kteří potřebují plicní ventilaci, je skutečně nenaočkovaná. A kdyby to tak nebylo, tak mohli tu nemoc prodělat doma v klidovém režimu s čajem.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sasajetuo5zas ( 3. prosince 2021 06:52 )

Ano, míchají se mezi nás i neočkovaní

slafa ( 2. prosince 2021 21:29 )

urcite Kalousku

mikes15 ( 2. prosince 2021 20:59 )

Odkaz nejde, ulozto.cz dejte hledat 27 Zjevení Janovo 1-22

mikes15 ( 2. prosince 2021 20:54 )

Pro ty co si nedají dát znamení na ruku ani na čelo

http­s://u­lozto­.cz/hl­edej­?q=27%­20Zje­ven%C3­%AD%20­Jano­vo%201-22

sasajetuo5zas ( 2. prosince 2021 20:36 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa