Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Maláčová nechce neplatiče výživného pustit na fotbal. Vražda na úřadě byla noční můrou

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
2. července 2021
05:17

Od 1. července mohou rodiče samoživitelé žádat náhradní výživné v případě, že jim jejich bývalý partner neplatí soudem stanovené alimenty. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) považuje prosazení tohoto zákona za svou srdcovou záležitost. Proti neplatičům by však chtěla postupovat mnohem radikálněji. Hovořila o tom v pořadu Epicentrum s poslancem ODS a členem sociálního výboru Petrem Beitlem, který na nový zákon kritikou nešetřil. Neplatiče výživného by však na hokej nebo fotbal nepustili ani jeden a řešení vidí i v možnosti nařízení veřejných prací.

Na novou dávku nedosáhne každý z  rodičů samoživitelů. Je totiž nutné, aby proti rodiči, který neplatí výživné, bylo zahájeno exekuční řízení. Náhradní výživné stát vyplácí měsíčně a maximálně je možné získat 3 000 Kč a to po dobu 24 měsíců.  

Zákon o náhradním výživném trvalo prosadit 15 let a podle Maláčové by měl pomoci přes 20 000 dětem.  Poslanci ODS Petru Beitlovi, který ve Sněmovně hlasoval proti jeho přijetí, ale například vadí, že stát v něm přebírá zodpovědnost za neplatiče a za vymáhání, u kterého se očekává úspěšnost pouhých 10 procent. „Jak to, že za ty, co mají povinnost platit, mají platit řádní občané, kteří řádně pracují, platí daně a řádně vychovávají své děti?,“ dotazoval se ve studiu Blesku ministryně Maláčové.

Oba politici se shodli na nutnosti tvrdších postupů proti neplatičům alimentů. „Všichni verbálně říkají, že chtějí být radikální proti neplatičům, ale já pak nevidím žádné konkrétní činy," postěžovala si ministryně a dodala: „Já osobně si myslím, že neplatiči by neměli chodit na fotbal, na hokej, neměli by mít drahé střelné zbraně, lovecká nebo rybářská oprávnění, když nemají třeba tisícovku na to, aby zaplatili svým dětem výživné,“ řekla Maláčová.

Jak zažádat a co s sebou?

Jak mohou rodiče samoživitelé o dávku požádat? „Potřebujete pět základních věcí. Zaprvé průkaz totožnosti váš i vašeho dítěte, doklad o tom, v jaké výší soud stanovil náhradí výživné, doklad o tom, že dítě je nezaopatřené, doklad o tom, že byl podán návrh na výkon soudního rozhodnutí nebo na exekuci. Pokud jste exekuci ještě nepodali, tak vám s ní může pomoci úřad práce. Poslední věc, kterou potřebujete, je prohlášení o přijatém výživném, tedy čestné prohlášení, že vám ten druhý partner neplatí,“ shrnula ministryně hlavní doklady, se kterými by se měli žadatelé dostavit na místní úřad práce. Proškolení úředníci jsou podle ní připraveni na očekávaný obrovský nápor prvních dní. Úřad práce by měl o výplatě dávek rozhodnout do jednoho měsíce. Poté je nutné dokládat svou situaci každé čtyři měsíce.

Poslanec Beitl poukázal na přetíženost úřadů práce: „Tenhle zákon jim naloží další dardu a další administrativu, která by měla být na ministerstvu spravedlnosti, které má vytvářet přísnější pravidla pro neplatiče a ti si to mají odskákat. Opět tady vidím nespravedlnost a nesystémové řešení.“

Naplněná noční můra

Oba politici také vyjádřili upřímnou soustrast a politování nad úterní střelbou, která se odehrála na úřadu práce na pražských Vinohradech, při které přišla o život jedna ze zaměstnankyň.  „Je to obrovská tragédie, naplnila se naše noční můra. Agresivita klientů se stupňuje,“ uvedla Maláčová a přiznala, že z reakcí zaměstnanců pracovních úřadů je patrné, že verbální útoky a agrese některých klientů je největším negativem jejich práce.

Na úřadech bylo za poslední tři roky vybudováno 550 bezpečnostních přepážek, zaměstnanci jsou pravidelně proškolováni o tom, jak se v těchto situacích reagovat, začaly se budovat kamerové systémy a mechanické přepážky při vstupu. „Víme o tom, je to problém, který se stupňuje a myslím si, že i pandemie přispěla k tomu, že lidé jsou více náchylní k tomu neobvyklému jednání,“ řekla ministryně.

Poslanec Beitl, zdůraznil nutnost zavedení takových opatření, aby si návštěvník úřadu uvědomoval, že si agresivní chování, které často začíná verbálními urážkami, nemůže dovolit. „Ve Sněmovně máme na stole zákon „třikrát a dost“, který by měl lidem, kteří nedělají věci úplně trestní, ale páchají opakovaně přestupky, dát prostřednictvím sáhnutí na jejich sociální dávky vědět, že se takové věci dělat nesmí.“

Jak by mohl pomoci s neplatiči výživného institut veřejných prací? V čem ministryně podle svých vlastních slov neuspěla? A co si oba politici ve studiu slíbili? Více se dovíte při sledování celého záznamu čtvrtečního Epicentra.

Michal Snobl ( 2. července 2021 14:44 )

Teda holka to jsi se vyšvihla.
To přemýšlení asi hodně bolelo, než se to zrodilo v oříšku. Tatíky co neplatí na dítě,nepustí na fotbal. Do kriminálu patří ať je to fotr nebo matka a tvrdě makat ať to dítě zajistí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa