Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Desetitisíce Sputniků v koši: Ruská vakcína na Slovensku netáhne, lékař tepe Matoviče

Video se připravuje ...
Autor: vol - 
15. června 2021
05:00

Už týden Slovensko očkuje ruskou vakcínou Sputnik V. Vypadá to ale, že spíš než v pažích našich sousedů skončí většina dávek v koši. Předseda tamního lékařského odborového sdružení Peter Visolajský vidí hlavní problém v tom, že lidé už sáhli po ověřených vakcínách a ruská látka přišla takříkajíc s křížkem po funuse. On sám preferuje očkování látkami schválenými na evropské úrovni, ale uznává, že v zimě a na jaře byla motivace získat Sputnik V celkem logická. Za nelogické ale považuje chování expremiéra a nynějšího ministra financí Igora Matoviče.

„Vzhledem k počtu dávek, které máme objednané a vzhledm k datu jejich expirace to vypadá, že velká část vakcín půjde do koše. Máme 200 tisíc kusů na skladech. Podaných je okolo tří tisíc a necelých pět tisíc na podání čeká,“ popisuje lékař zájem o ruskou látku. „Lidé už v tuto chvíli vidí, že jejich příbuzní dostali schválené vakcíny a je to bezpečné. Ta důvěra je k těmto vakcínám mnohem vyšší než ke Sputniku,“ glosuje to Visolajský.

I když lékař považuje možnost aplikace neschválené vakcíny za nefér, vzpomíná na dobu, kdy na situaci nahlížel trochu jinak: „V situaci, kdy celý svět sháněl vakcíny a lidé ztráceli blízké, bylo z části pochopitelné poptávat i tuto vakcínu, ale dnes je situace naprosto jiná. Daleko více by to pomohlo v době, kdy jsme sem Sputniky dovezli, ale bývalý premiér a ministr zdravotnictví to tehdy nedotáhli do konce,“ kritizuje.

Největší propagátor ruské vakcíny Igor Matovič boji za její uplatnění na Slovensku obětoval post předsedy vlády, nicméně svou politickou misi zakoncil podle Visolajského poněkud neuspokojivě. On sám totiž Sputnikem V odmítá být očkovaný.

„Je to bizarní. Očekával bych, že po tom všem, do čeho se vložil, zvolí jinou koncovku. Lidé tomu nerozumnějí. Odradilo to i množství sympatizantů této vakcíny,“ rýpl si Visolajský. Současný ministr financí jako odůvodnění uvedl komplikace spojené s cestováním, kterým se člověk naočkovaný neschválenou látkou nevyhne. I to by ale mohl podle Visolajského řešit: „Víme, že se vakcíny dají kombinovat, takže kdyby chtěl celou kauzu dotáhnout, mohl jít i touto cestou.“

Nejvýraznější zájem o Sputnik zaznamenává střed Slovenska, tedy bánskobystrický kraj a nejčastějšími příznivci jsou lidé ve věkové skupině 40-44: „Je to dáno tím, že u nás, stejně jako v Česku, pracuje velké množství lidí z Ukrajiny, a Ruska a právě ti mají největší důvěru právě v tuto látku,“ vysvětluje lékař. Přidává, že většinou na každý kraj připadá jedno očkovací centrum, kde je Sputnik V dostupný. 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 15. června 2021 13:19 )

Sputnika V nechtějí lidé ani v Rusku.... hodně lidí křičelo, že chce aby se Sputnikem očkovalo, ale sami si šli pro Pfizer. Asi chtěli, aby se očkoval soused a nebo spodních 10 milionů, jak si to myslel náš prezident

hahans ( 15. června 2021 07:25 )

Kdo čekal něco jiného po masivní antisputnikové a antiruské kampani ? Očkování Sputnikem bylo zdržováno tak dlouho, až se zájemci pod nátlakem různých omezení nechali naočkovat jinou vakcínou.

frantacizek ( 15. června 2021 05:38 )

legitivní=legitimní je ráááno

frantacizek ( 15. června 2021 05:37 )

konečně tady zazněla úplně legitivní úvaha, že vzhledem k tomu, že Sputnik je vektorovou vakcínou, stejně jako Astra, ty jeho vedlejší účinky a účinnost budou dost pravděpodobně jako sledujeme u reálných dat Astry, která nemají důvod být zkreslována režimem, což si v případě ruské vakcíny Vladimír Vladimirovič podle mě zajistil ve smlouvě o jejich dodání v rámci vakcinové politiky, a sice že když se v Maďarsku a zemích Latinské Ameriky objeví nějaké nepříjemnosti - náhlá úmrtí, tak to země nebudou medializovat. Proto chtějí zřejmě i žalovat Brazilce, kteří se už ozvali.
jinak taky seriozně lékař dodal to, co jsem tady taky psal (pro rusofily), že Sputnik má dvě ty ramena (nosiče), což je výhodou oproti Astře v možné podpoře dlouhodobější rezistence při opakovaném zaočkování..
hezký, novinářsky férový rozhovor

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa