Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ekonom řekl, jak to bude s krizí v příštím roce. A letušky poslal na pole sbírat brambory

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
22. prosince 2020
05:35

Rozpočet se 320 miliardovým deficitem by se měl podle ekonoma Lukáše Kovandy přepracovat. Největší dluh v novodobé historii naší země a českou ekonomiku přirovnal k hovniválovi a jeho kuličce hnoje. I když dopady koronavirové krize nechce za žádnou cenu zlehčovat, není to podle jeho slov konec světa a vybízí, aby lidé neseděli na gaučích, nelelkovali a vrhli se klidně i do jiných oborů. Například letušky by poslal na pole sbírat brambory. Nejen o tom byla řeč v pondělním Epicentru Blesk Zpráv.

„Rozpočet nezahrnuje dvě zásadní věci, které se udály v posledních měsících,“ vysvětlil Kovanda, proč by v pátek schválený návrh státního rozpočtu přepracoval. „Odhad růstu ekonomiky byl proveden v září, to znamená před druhou vlnou pandemie,“ poukázal na jeden z hlavních problémů a dodal, že ze stejného důvodu chybí také zohlednění dalšího výrazného výdaje ze státní pokladny a to je často diskutovaný daňový balíček. O něm mají poslanci rozhodnout v úterý. Škrty ve výdajích na armádu považuje za ostudné.

Video  Epicentrum - Lukáš Kovanda  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

I když se deficit státního rozpočtu za rok 2020 postupně vyšplhal na neuvěřitelných 500 miliard korun a na příští rok poslanecká sněmovna schválila největší státní dluh v novodobé historii naší země, a to ve výši 320 miliard korun, Česká republika si, co se míry zadluženosti týče, vede ve srovnání se zbytkem Evropy velmi dobře. I v tomto roce totiž zůstává v pětici nejméně zadlužených zemí.

Zadlužené děti ve školkách

„Růst státního dluhu vypadá dramaticky. On tedy dramatický je,…tady si ale musíme uvědomit, že současně roste i HDP, tedy i celková ekonomika. Když ta ekonomika roste, tak si může dovolit i celkově větší dluh,“ uvedl Kovanda a vysvětlil, že současná situace je vzhledem k pandemii koronaviru výjimečná.

„Jakýkoliv nárůst dluhu je varovný. Budou ho platit naše děti, naši vnuci, děti ještě nenarozené a je to svým způsobem amorální. Zadlužovat lidi, kteří jsou teď v mateřských školkách nebo ještě nejsou ani narozeni, to je velký hazard. Bohužel se ho zase dopouštíme,“ hovořil o faktu, kteří politici podle něj dostatečně nezmiňují. Ochraně současných pracovních míst a současných penzí jsme podle hlavního ekonoma Trinity Bank dali přednost před budoucími generacemi.

Hovnivál, kulička hnoje a státní rozpočet

„Ten dluh je v praxi před sebou neustále rolován. Stejně jako brouk hovnivál před sebou pořád válí tu kuličku a ona nabobtnává a nabotnává…a pokud ta ekonomika roste, tak je to všechno v pohodě…Nesmíme být tou koulí zadušeni a samozřejmě, čím větší ten dluh je, tak tím pravděpodobnější je, že nás ta koulička zabije,“ vysvětlil, že se zaplacením dluhu to nebude zas až tak horké. Zmínil však i příklad extrémně zadluženého Řecka a Itálie, kde jsou podle jeho slov mladí lidé ztraceni.

Levnější energie a dražší voda

Ekonomické krizi se podle Kovandy s největší pravděpodobností nevyhneme. Spotřebitelsky by však rok 2021 měl být příznivý. S koronavirovým poklesem ekonomiky totiž souvisí i pokles cen. „Bude levnější elektřina, zemní plyn, teplo,…zdraží voda, ale maximálně o pět procent, a u potravin by měl být celkový pokles,“ uvedl pár konkrétních příkladů, i když připustil, že některé položky by mohly výkyvově, vzhledem k omezené propustnosti hranic, dramaticky zdražit. Tak jak to bylo tento tok například u cen květáku.

„Bohužel bude i nadále zdražovat nájemné,…nemovitosti porostou také citelným tempem,“ vyjmenoval některé další očekávané změny v cenách na českém trhu a zmínil i nárůsty cen služeb.

Ekonom Lukáš Kovanda s moderátorkou Epicentra Pavlínou Horákovou Ekonom Lukáš Kovanda s moderátorkou Epicentra Pavlínou Horákovou | Blesk:Karel Kopáč

Z letadla na pole

„Stát z našich peněz, platí jiné lidi, ti nepracují, nic nedělají, ale udržují si své pracovní místo,“ popsal realitu některých společností, které díky programům jako je například antivirus, nemusí své zaměstnance propustit a stát tak uměle udržuje míru nezaměstnanosti. To je podle Kovandy dlouhodobě neudržitelné.

„Pořád jsme v situaci, kdy letuška může jít sbírat brambory, na rozdíl od krize ve 30. letech," porovnal současnou situaci s největši hospodářskou krizí 20. století. „Zemědělci celý rok volali po tom, že nemají lidi, tak proč tam ti lidé nejsou? Protože zatím jsou doma. Jsou na gauči a čekají, až ta jejich firma, podnik začne něco dělat…Jak říkám, i ty letušky budou muset jít sbírat brambory, jakkoliv si uvědomuji, že to prostě je pro ně hrozně těžké. Ale jinak to nejde, jinak na to všichni šeredně doplatíme,“ dodal Kovanda.

krapotkin ( 22. prosince 2020 14:29 )

Lukáši, na kterém poli budou ty kočky sbírat brambory ? Šel bych jim pomoci.

johnny stopper ( 22. prosince 2020 14:07 )

No, hlavně nemůžeme mít lepší bilanci než zbytek Evropy. Protože by posílila koruna a export by zgabl. Je tedy nutné u nás udržovat přiměřenou krizi pandemií, což se děje. Dluhy obvykle řeší buď válka nebo se jednoduše poškrtají, respektive přitisknou peníze. Největší starost je nenechat dluhy z pandemie penetrovat do finančního systému, ale naopak je štítkovat a izolovat. Obnova je dlouhá ale možná, přičemž politika v tom působí jako mor a čirá faleš. Odchodem Británie se EU rozpadá, takže je možné, že státy zůstanou osamoceny.

abil ( 22. prosince 2020 13:54 )

Pan Kovanda by mel jit letuskam prikladem. Ony sedi na zadku ted, ale jinak maji prace az nad hlavu. Takovi uzvaneni ekonomove, politologove a jini 'znalci' jsou naprosto zbytecni a statu nijak neprospivaji.Az se situace zlepsi, letusky i jini zacnou neco delat, ale tihle budou zbytecni i nadale.
Na jedne strane par rika, ze mame jeden z nejmensich dluhu, a na druhe strane strasi zadluzenosti deti i vnoucat. A co tedy jine zeme, ktere maji mnohem vyssi dluhy a o obcany v tehle situaci se staraji mnohem lepe nez v Cesku??? Ziji v zahranici, ale zadne clanky o zadluzeni potomku jsem nikde necetla. Jen snahu statu pomoci nyni a hledani reseni, jak situaci zvladnout potom.

smradlavamakrela ( 22. prosince 2020 10:15 )

Co to je za individuum ten Kovanda? Proč tady kecá a nejde do dolů a nebo kydat hnůj? Takový tlachy si může strčit někam.

PPP150W ( 22. prosince 2020 09:51 )

Četl jste ten článek dobře? Ten ekonom o práci nemá nouzi. Proč byste ho posílal na pole, kde by zabíral místo těm, kteří práci opravdu potřebují?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa