Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pohlreich zlevnil, spolkl pýchu a vaří i buchtičky. „Na jaře jsme vsadili na špatnou kartu“

Autor: Markéta Volfová - 
17. listopadu 2020
05:15

Česká gastroscéna už měsíc znovu přežívá pouze v okénkovém režimu. Otevřeno má tímto způsobem zhruba polovina podniků. Mezi nimi je i restaurace známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha Café Imperial. Jak on sám pro pořad Blesku Epicentrum přiznal, rozvoz pro něj byl něčím, k čemu příliš přistupovat nechtěl, stejně jako snižování cen. Během náročného roku ale řadu věcí přehodnotil, odložil penzi a v dovážce jídla vidí budoucnost.

„Změnilo se všechno. Neplatí nic, na co jsme byli zvyklí, že platilo. Upřímně jsem si myslel, že to bude jednodušší. Ale naučil jsem se řadu věcí, bez kterých bych se i rád obešel,“ uvedl Pohlreich v Epicentru. Známý český restauratér má na mysli především právě přípravu jídla určenou na rozvoz.

„Byli jsme zvyklí dát jídlo na nahřátý talíř. Uvědomili jsme si, že jsme vsadili na špatnou kartu, když jsme se snažili udržet naše ceny, ukázalo se, že tu klientelu to neoslovilo. Museli jsme se přizpůsobit trhu. A začít dělat ty věci jinak,“ shrnuje Pohlreich, který sám o sobě říká, že je jinak zavilým odpůrcem diskontní politiky. Tedy slev a zlevňování.

Radikální změna nabídky

Nyní tedy vaří jeho tým levněji, čemuž se musela přizpůsobit i nabídka. A v té se občas k překvapení mnohých objeví i jídla, kterým šéfkuchař nikdy nefandil: „Máme teď nového skvělého cukráře z Itálie a ten mi řekl, že uděláme buchtičky se šodó. Řekl jsem: To nemyslíte vážně! Ale potom jsem je od něj ochutnal a byly božské. Musel jsem zase spolknout svoji přehnanou pýchu a uznat, že má taky pravdu někdo jiný.“

„Já nejsem až takový fanatik. Mně to vždycky trochu rychleji mluví, a až potom myslím. A pak mě na tom někdo ugriluje,“ přiznává Pohlreich o veletočích v některých svých názorech a dodává, že kdo se nepřizpůsobí době, zemře.

Hrozba konce některého z jeho podniků je prý stejně reálná jako u kohokoli jiného: „Nedá se to vyloučit. Jenom proto, že se jmenujeme Café Imperial nebo Divinis, nebo že jsem tam já, nejsme imunní vůči trhu. Zkrachovala spousta úspěšných světových podnikatelů. V roce 2008 to byl třeba Gordon Ramsay. V tuhle chvíli nikdo neví dne ani hodiny.“

Video  „Nejsem fanatik. Na jaře jsme vsadili na špatnou kartu.“ Pohlreich nejen o přechodu na rozvoz jídla.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Je třeba redukovat počet restaurací?

S názorem o žádoucí redukci gastropodniků následkem koronakrize přišel například odborář Bohumír Dufek. Podle něj je restaurací a hospod v Česku mnoho a polovina z nich si krach zaslouží. Pohlreicha zaráží především načasování takového výroku.

„Gastro je součást zábavního nebo volnočasového průmyslu. Docela určitě je to zbytná věc. Kdyby někdo chtěl gastro redukovat před deseti lety, tak by to byla i správná věc, protože těch restaurací je hodně. Ale říct to teď, když všem teče do bot, je dost nekorektní přístup,“ uvedl Pohlreich. Připomíná, že jde kromě jiného o odvětví, které zaměstnává hromadu lidí a přínáší státu značné daňové příjmy.

Služba OneMenu

Jednou z věcí, kterou podle Pohlreicha trpí současný gastrobysnys, je přemrštěná provize, kterou po restauracích požadují rozvážkové firmy. Proto se rozhodl společně s firmami Storyous a Liftago rozjet projekt OneMenu. Ten má restauraci zajistit dostupnější a předvídatelnější službu rozvozu. Zákazník si nicméně připlatí.

„Zákazníci si budou muset zaplatit dopravu. Kdo nějakou službu - v tomto případě rozvoz - konzumuje, tak za ni má platit, taková je naše myšlenka. Buď si pro jídlo můžete přijet, nebo vám ho přivezou,“ komentuje šéfkuchař projekt se slovy, že restaurace zaplatí část dopravy v případě, že si zákazník poručí větší objednávku.

ptacek5 ( 20. listopadu 2020 12:20 )

myslím tím PPP150W

ptacek5 ( 20. listopadu 2020 12:19 )

tak teď jste mě pobavil úplně nejvíc. obdivuju, že dokážete na ty blbosti reagovat a ještě s noblesou.

w.mojko ( 18. listopadu 2020 08:59 )

Pohlreich je sebestredný buran, ktorý nemá v sebe štipku slušnosti. Kariéru si založil na hulvátstskom ponižovaní kolegov, ktorí nie sú takí draví, ako on.
V gastronómii sa vyžaduje slušnosť a úcta, vystupovanie, elegancia a takt. To všetko mu chýba...Kolektív podriadených vie riadiť pevnou rukou- ale to sa dá aj na úrovni slušnosti. To, čo v TV programoch znevažoval (napr.používanie polotovarov a dochucovadiel) sa v jeho zariadeniach denne používalo-takže naviac je aj pokrytec. Viem to- u mňa pracovala pani, ktorá sa nedokázala stotožniť s jeho chovaním, teda radšej odišla...

PPP150W ( 18. listopadu 2020 07:47 )

Jistě. Když to tak vnímáte, proč ne.

GrimaId ( 18. listopadu 2020 05:50 )

To je pravda, nejen názor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa